Nro 2-2012
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Törnävän kesäteatteri, Seinäjoki, Häjyt, Peppi, Aleksi Bardy, Nelli Ojapalo, Sarianne PaasonenHäjyt tuloo Törnävälle

Seinäjokelainen Törnävän kesäteatteri marssittaa tulevana kesänä estradille lavan täydeltä kapinaenergiaa. Aikuisten ahtaat asenteet kaatuvat rytisten Peppi Pitkätossun tieltä, ja Aleksi Bardyn Häjyjen anarkia on Seinäjoella kuin kotonaan.


Puukkojunkkareita odotetaan innolla

  Häjyt on tarina nykyajan puukkojunkkareista, pohjalaisista uhoajista Jussi Murikasta (Jani Johansson) ja Antti Karhusta (Harri Huttunen), jotka pääsevät vankilasta kärsittyään tuomion pankkiryöstöstä. Miehet palaavat kotikonnuilleen Pohjanmaalle ja jatkavat samanlaista elämää kuin ennen kiven sisään joutumistaan. Häjyt pohjautuu Aleksi Bardyn elokuvakäsikirjoitukseen, jonka tuottaja Sarianne Paasonen sovittaa näyttämölle ja ohjaa. Paasonen kertoo, että Häjyt löytyi ohjelmistoon vähän vahingossa.

  – Se oli oikeastaan vahinko-oivallus, kun mietimme ohjelmistoon sellaisia aiheita, jotka sopisivat ulkona esitettäviksi, kiinnostaisivat paikallista yleisöä, ja jotka olisivat vähän erilaisia muusta kesäteatteritarjonnasta, Sarianne Paasonen sanoo.

  Elokuva Häjyt sai ensi-iltansa jo vuonna 1999, mutta teattereissa tekstiä ei ole juurikaan nähty. Paasonen kertoo, että Häjyt on viime kesänä tehty Nakkilan kesäteatteriin, mutta ei aikaisemmin ammattilaisvoimin. Paasonen uskoo sen johtuvan siitä, että teksti on haastava kappale sisällä esitettäväksi.

  – Häjyt-elokuva on tyyliltään ”road-movie”, minkä vuoksi tarina on hyvin sirpaleinen, ja siksi sen sovittaminen näyttämölle ei ole ihan yksinkertaista. Tarkoitukseni on omassa sovituksessani saada tekstiä teatterimaisemmaksi.

  Häjyt on saanut Seinäjoella aikaan positiivista ennakkokuhinaa.

  – Paikalliset tuntuvat olevan innoissaan, mutta katsotaan sitten, miten se näkyy katsojamäärissä, Paasonen sanoo.

  – Aikaisemmin tällaiset Pohjanmaalle sijoittuvat näytelmät ovat kyllä kiinnostaneet paikallisia katsojia.

Peppilotta Sikuriina Rullakartiina...

  Maailman vahvin tyttö tunnetaan kaikkialla, ja Seinäjoellakin Peppiä on esitetty edellisen kerran reilu kymmenen vuotta sitten. Näytelmää on kuitenkin toivottu paljon, ja kun ohjaaja Viivi Saarela löysi rooliin täydellisen Pepin (Nelli Ojapalo), Törnävällä saadaan taas ensi kesänä nauttia Pepin anarkistisesta tyttöenergiasta.

  Vaikka Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu ilmestyi alun perin jo 1940-luvun alussa, tarina sopii hyvin myös nykypäivään.

  – Monella tavalla Peppi on railakkaampi, rajumpi ja raflaavampi kuin moni muu sen jälkeen kirjoitettu kirja, sanoo Sarianne Paasonen.

  – Tarina, sen teemat ja päähenkilöt ovat hyvin ajattomia. Peppi Pitkätossu on hyvä kesäteatterinäytelmä myös siksi, että se on niitä harvoja näytelmiä, joiden pääosassa on tyttö ja jota pojat silti suostuvat lähteä katsomaan.

  Sarianne Paasonen näkee, että Peppi ja Häjyt ovat tietyllä tavalla hyvin samanlaisia näytelmiä.

  – Molemmat tekstit kertovat jonkinasteisesta anarkiasta ja erilaisuudesta, hän sanoo.

  – Ne ovat hyvä pari myös siksi, että ne sopivat samaan peruslavastukseen. Yhteinen lavastus ei ole ainoa haaste, jonka kahden ison tekstin tuottaminen ja esittäminen samassa teatterissa yhden kesän aikana tuo. Sarianne Paasonen sanookin, että kahden näytelmän yhtäaikainen esittäminen on ”armottoman aikatauluttamisen” tulos.

  – Näyttelijät ovat molemmissa näytelmissä pitkälti samat ja kappaleilla on eri ohjaajat. Kyllähän se haasteita tuo, mutta toisaalta moni tulee Seinäjoelle kesäksi muualta vain kesäteatteria varten, joten eipähän ole ainakaan vapaa-ajan ongelmia, Paasonen nauraa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »