Nro 2-2012
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Teatteri Eurooppa Neljä, TE4, Haavelaiva, Noin seitsemän veljestä, Sappee, kesäteatteri


Vanha puunkuljetusproomu toimii Haavelaiva-esitysten näyttämönä. Kuva: Jiri Halttunen

Eurooppa Neljän uutuudet

Teatteri Eurooppa Neljä toteuttaa ensi kesänä kunnianhimoisen esityksen, jollaista ei kukaan ole koskaan aikaisemmin Suomessa tehnyt. Mahdollisesti Keski-Suomea vesitse kiertävä, teatterilaivaksi muunneltu 33-metrinen proomu on ensimmäinen vastaava koko maailmassa.


  Eurooppa Neljän vuokraama vanha puunkuljetusproomu toimii Haavelaiva-nimisen esityksen näyttämönä. Proomu lähtee liikkeelle Suolahden satamasta ja etenee sieltä Keitele-Päijänne -kanavia pitkin Päijänteelle ja edelleen Jyväskylään. Matkalle osuu neljä satamaa, joihin rakennetuista katsomoista yleisö pääsee näytelmää seuraamaan. Itse esitys tapahtuu kokonaisuudessaan rantaan ankkuroidulla proomulla.

  Tuottaja Matti Hämäläinen kertoo, että hanke on paitsi mielenkiintoinen, myös hullunrohkea. Haasteita riittää voitettaviksi, jotta kaikki saadaan sujumaan juohevasti, ajallaan ja onnistuneesti.

  – Kyllähän tässä on monta liikkuvaa osaa, jotka luovat projektille omat haasteensa. Eurooppa Neljän lisäksi Haavelaivaa ovat tekemässä yhteistyökumppanimme Keitele-Museo joka omistaa proomun sekä ne neljä satamaa, joissa näytelmää esitetään. On mielenkiintoista, miten kaikki saadaan pelaamaan yhteen, Hämäläinen sanoo.

Teatteria keskellä järveä

  Jotta homma ei kävisi liian helpoksi, kesän kohokohdaksi on suunniteltu järvinäytöstä, jossa proomu lavasteineen ja näyttelijöineen pysäköidään keskelle Päijännettä, ja yleisö pääsee seuraamaan näytelmän tapahtumia proomun viereen ankkuroiduilta laivoilta.

  – Tässä on monta sellaista elementtiä, joita ei yleensä nähdä kesäteatterissa. Uskon, että Haavelaiva on monelle sellainen elämys, jota ei ole hetkeen saanut, Matti Hämäläinen uskoo.

  Omanlaisensa elämyksensä voi kokea myös Haavelaivan ensi-illassa: katsojat voivat matkata Suolahdessa pidettävään ensi-iltaan Keitele-Museon omistamalla museojunalla Jyväskylästä. Suolahden vanhalta asemalta on vain muutaman kymmenen metrin matka esityspaikalle satamaan.

  Haavelaiva on Outi Poppin käsikirjoittama ja Kimmo Lavasteen ohjaama tarina laivasta, joka kokoaa yhteen joukon onnekkaita, jotka ovat voittaneet lipun parempaan elämään matkalla olevaan Haavelaivaan. Mutta kun kapteeni ja koordinaatit ovat kateissa, kuka päättää kenen parempaan elämään ollaan menossa? Pääroolissa on kaikkien tuntema näyttelijätär Ritva Oksanen.

Speden muistolle

  Eurooppa Neljän tulevan kesän toisena produktiona Sappeessa nähdään legendaarisen Spede Pasasen Noin seitsemän veljestä. Matti Hämäläinen on innoissaan.

  – Speden tuotantoa ei kukaan muu ole aikaisemmin tehnyt teatteriin. Me onnistuimme saamaan MTV3:lta luvat Noin seitsemään veljekseen ja kaiken kukkuraksi saimme tekstin sovittajaksi Ilkka Talasrannan, joka yhdessä alkuperäisen kirjoittajan Jukka Virtasen avustuksella muokkaa tekstin näyttämölle sopivaksi.

  Vuonna 1968 tehdyn elokuvan juoni soveltuu hyvin Sappeen luontoon. Kesäteatterinäytelmä on oiva tapa kunnioittaa 12 vuotta sitten edesmennyttä tv-persoonaa ja keksijää.

  Tuttuun tapaan Eurooppa Neljälle on tulossa vilkas ja mielenkiintoinen teatterikesä: kaksi uutuusnäytelmää, yhteensä melkein 100 esitystä ja nimekkäät näyttelijät luovat positiivista odotusarvoa korkeatasoiselle teatterille.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »