Nro 2-2012
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Paltaniemi, Eino Leino, Elias Lönnrot, Hövelö, Eino Leino -talo, Paltaniemi-päivät, Eino Leino -talon kirjapäivät


Eino Leino -talo kertoo runoilija Eino Leinon lapsuudesta ja Elias Lönnrotin asumisesta Paltaniemellä.

Kajaanin Paltaniemen
kautta
Kainuuseen

Paltaniemelle on matkaa Kajaanin keskustasta vain noin 10 kilometriä. Nykyään Paltaniemi on osa Kajaania, mutta aikanaan se oli Kainuun emäpitäjän Paltamon kirkonkylä.


  Paltaniemi sijaitsee Oulujärven rannalla, Hyrynsalmen ja Kuhmon tervankuljetusreittien yhtymäkohdassa. Sen luonnonkauneus on kesäisin unohtumaton elämys. Sata vuotta sitten sitä sivuava koskireitti oli Suomen suosituin turistireitti, jossa riitti jännitystä ja erämaan tuntua.

Historiallinen keskuspaikka

  Paltaniemi on ollut satoja vuosia yksi Kainuun keskuspaikoista ja moni kiinnostava kohde muistuttaa Paltaniemen pitkästä historiasta. Paltaniemi onkin Kajaanin alueen matkailullinen helmi. Kaunis Paltaniemen kuvakirkko on vuodelta 1726. Kuvakirkko on avoinna matkailijoille kesäaikaan päivittäin. Kirkon kupeella sijaitsee vainajien varvikko, johon on haudattu myös Eino Leinon vanhemmat sekä kolme sisarta.

  Kuvakirkon vieressä sijaitseva Keisarintalli on Suomen vanhin kotiseutumuseo. Nimi juontuu Keisari Aleksanteri I:n Suomen vierailusta vuonna 1819, jolloin hän seurueineen nautti tallissa aamiaista. Talli on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1826, mutta kalusteet ovat keisarin käynnin aikaiset. Vuodesta 1883 vuoteen 2010 toiminut Paltaniemen koulu on nykyään kyläyhdistyksen omistuksessa. Kylätalon kouluaitoissa on nähtävänä vanhaa Paltaniemen kouluun ja koulunkäyntiin liittyvää esineistöä.

Kulttuurin merkkimiehiä


  Paltaniemen alueella on myös runsas kulttuurihistoria. Kajaaniin muutettuaan Elias Lönnrot asui Hövelössä, jossa hän kokosi ensimmäistä, vuonna 1835 ilmestynyttä Kalevalaa. Parhaiten Hövelö tunnetaan kuitenkin runoilija Eino Leinon syntymäkotina, jossa syntyi myös hänen kirjailijaveljensä Kasimir Leino. Hövelössä he elivät lapsuutensa ja opiskeluvuosien kesänsä ja seutu on vahvasti esillä heidän teksteissään.

  Paltaniemellä on viihtynyt myös muita kulttuurivaikuttajia, kuten näyttelijä Aarne Orjatsalo, joka vietti lapsuutensa Eino Leinon naapurina. Myöhemmässä vaiheessa Hövelössä asui kuvataitelija T. G. Tuhkanen.

  Vanha Hövelö purettiin 1970-luvun alussa, mutta Eino Leinon perinnettä vaalitaan Hövelön piirustuksien mukaan tarkkaan alkuperäistä noudattaen rakennetussa Eino Leino -perinnetalossa, joka vihittiin nykyiselle paikalleen Leinon 100-vuotissyntymäpäivänä vuonna 1978. Talossa voi tutustua Leinon elämästä ja elämäntyöstä kertovaan näyttelyyn, Leinon kirjojen kokoelmaan ja ostaa antikvariaatista Leinon teoksia.

Paltaniemi-päivät ja Eino Leino -talon kirjapäivät 13.–15.7.2012

  Monien kiinnostavien kohteiden ja rikkaan kulttuurihistorian ympärille käynnistettiin viime kesänä Paltaniemi-päivät ja Eino Leino -talon kirjapäivät. Tapahtuma palkittiin Koti-Kajaani-lehden vuoden 2011 kaupunkitekona. Tänä kesänä tapahtuma järjestetään 13.–15.7.2012. Päivät sisältävät erilaisia tapahtumia, myyntitoreja, esittelyjä, esitelmiä, esittelykohteita, iltatilaisuuksia sekä vanhojen paltaniemeläisten tapaamisen.

  Tutustumiskohteita on eri puolilla Paltaniemeä. Kajaanin oppaat esittelevät Paltaniemen kuvakirkkoa ja Keisarin tallia. Eino Leino -talolla on Kajaanin kuvataitelijoiden näyttely, kirjailijaesitelmiä sekä kirjojen myyntitori. Paltaniemen koulupihassa esitellään kotiseutuyhdistyksen koulumuseoaittojen kouluesineitä. Taiteilija Matti Koskelan ateljeessa on nähtävissä professori Aarno Minkkisen ja mediataitelija Kimmo Koskelan valokuvia Paltaniemeltä, kultaseppä Juha Koskelalta hopeisia uniikkikoruja ja professori Matti Koskelalta akvarelleja ja piirroksia. Alueella sijaitseva siirtolapuutarha ja Paltaniemen ratsastustalli tarjoavat kesäelämyksiä, kuten myös Paltaniemen vanhimman talon Immolan savupirtti ja pihapiiri, jossa on mm. MTK Kajaanin Päivä maalla -tapahtuma.Tekstin kirjoittiEsko Piippo


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »