Nro 2-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vesilahti, Laukon kartano, Klaus Kurjen tie, Rämsöö, kesäteatteri


Antti Saarela: Klaus Kurki kosii Elinaa / Laukko Historicum

30 vuotta
Klaus Kurjen tiellä

Vesilahti Pirkanmaalla tunnetaan erityisesti historiallisesta, Kurki-suvulle kuuluneesta Laukon kartanosta ja siihen liittyvästä historiallisesta matkailureitistä, Klaus Kurjen tiestä. Tällä reitillä on matkailtu jo kolmen vuosikymmenen ajan, ja Vesilahdessa juhlitaankin tulevana kesänä Klaus Kurjen tien 30-vuotista historiaa.


  Klaus Kurki kuului yhteen Ruotsi-Suomen merkittävimmistä aatelissuvuista, joka vuosisatojen ajan hallitsi koko Ylä-Satakuntaa ja asui Laukon kartanossa Vesilahdessa. Kurki-suvun vaiheet nivoutuvat olennaisena osana Vesilahden historiaan, ja luovat pohjan myös Vesilahden matkailulle: Laukon kartanon ja Klaus Kurjen tien hohto ei laannu vaan ne edelleen houkuttelevat Vesilahdelle vuosi toisensa jälkeen Kurki-suvun historiasta ja sitä kautta Suomen historian kehitysvaiheista kiinnostuneita matkailijoita.

Juhlavuonna juhlakierroksia

  Noin 20 kilometrin mittainen Klaus Kurjen tie johdattaa kulkijansa Vesilahden historiaan ja tutustuttaa historiallisiin hahmoihin. Tie alkaa kirkonkylältä ja se kulkee Vesilahden kylien läpi päätyen lopulta Laukon kartanoon. Reitin voi kiertää joko itsenäisesti autolla, moottoripyörällä tai pyöräillen, tai oppaan johdolla linja-autolla. Reitin varrella olevat opastustaulut valottavat Vesilahden historiaa kuvin ja tekstein. Ne tutustuttavat mm. alueelta tehtyihin hautalöydöksiin, historiallisiin asumuksiin, rautakautisiin sankareihin sekä Elias Lönnrotin Kantelettaressa julkaisemaan Elinan surma -kansanballadiin ja sen historiallisiin juuriin. Elinan surmarunon Elinan kerrotaan olleen Klaus Kurjen vaimo, jonka mustasukkainen kartanonisäntä kiivauksissaan otti hengiltä. Tosiasiallisesti Elinan surmaruno lienee kulkeutunut Laukkoon tanskalaisen palvelusväen mukana eikä sillä näin ollen olisi todellisuuspohjaa ainakaan Laukkoon. Niin tai näin, vuosisatainen myytti elää edelleen, mikä osaltaan lisää Vesilahden kiehtovuutta ja vetovoimaa.

  30-vuotisen matkailuhistorian kunniaksi Vesilahdessa järjestetään tulevana kesänä ns. juhlakierroksia eli opastettuja yleisökierroksia Klaus Kurjen tielle. Noin viisi tuntia kestävän kierroksen aikana reitti kuljetaan linja-autolla oppaan kanssa, joka kertoo Vesilahteen ja Kurki-sukuun liittyviä tarinoita. Kierrokseen kuuluu myös alkukahvit Savipaja Samotissa, lounas Hukianhovin tilausravintolassa sekä käynti Laukon kartanossa, jossa kartanonrouva Leena Lagerstam opastaa vieraat talon historiaan. Kaikille avoimia yleisökierroksia on tulevana kesänä kolme, ja niihin tulee ilmoittautua ennakkoon Vesilahden matkailuneuvontaan. Tilauksesta ryhmille järjestetään samoja kierroksia, joihin on mahdollista lisätä myös muita vierailukohteita ryhmän toiveiden mukaan.

Varokaa, mummo tulee!

  Kurki-suvun lisäksi Vesilahti tunnetaan aktiivisista kylistään, joista kuuluisin lienee Narvan markkinakylä. Siellä järjestetään maankuulut Narvan markkinat joka viides vuosi. Välivuosina, niin tänäkin vuonna, samalla paikalla vietetään minimarkkinoita, jotka koostuvat perinnepäivästä ja maalaistorista. Tarjolla on, kuten ”isoillakin” markkinoilla, tapahtumia ja kädentaitajien töiden esittelyä joskin pienimuotoisemmin. Vesilahden kylillä järjestetään myös opastettuja kävelykierroksia, joilla kerrotaan kylien historiasta ja nykyelämänmenosta. Rämsöön kylässä toimii aktiivinen kesäteatteri, jonka näytökset keräävät vuosittain katsojia paitsi Vesilahden kesäasukkaista ja paikallisista, myös kauempaa. Ensi kesänä Rämsöössä nähdään koko perheen hulvaton ja vauhdikas näytelmä Varokaa, mummo tulee! Rami Saarijärven ja Ilkka Malmin käsikirjoittamasta näytelmästä ei puutu vauhtia tai vaarallisia tilanteitakaan – ja kun mummojen kanssa ollaan tekemisissä, myös opetus tarinasta löytyy.

  Näytelmän päähenkilö, hulvaton ja ikivirkeä Mummo huijaa tyttärensä luokseen, sillä mummo on päättänyt pelastaa kaikesta valittavan tyttärensä elämästä elämää, jota tämä ei halua. Mummon suuri salainen suunnitelma sisältää mm. mansikkakakku-ansan, naamioituneen kylän miehen, järveen lentävän kännykän, katolla mököttävän mummon, kaatuvat tikapuut ja tietenkin saavillisen jos toisenkin sitä ihanaa kesää. Varokaa, mummo tulee! on Vammalan Teatterin, Teatteri Kurjen ja Rämsöön Kesäteatterin yhteistuotantoa ja esityksiä on kesän aikana 16.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »