Nro 2-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kustavi, Volter Kilpi -viikko, Ruokamatka Kustaviin, Kustavin Saaristotapahtuma, TuulenHuutajat, kalastus, kiipeily


Volter Kilpi -kirjallisuusviikon aikaan kustavissa järjestetään talopoikaisveneiden purjehduskilpailu.

Kustavi tarjoaa
unohtumattomia
saaristoelämyksiä

Kustavin kaunis saaristolaismaisema houkuttelee kävijöitä meren ääreen ympäri vuoden, mutta erityisesti kesällä. Kesäaikaan saaristokunnan elämä vilkastuu toden teolla, sillä kunnan väkimäärä kymmenkertaistuu kesäasukkaiden ja matkailijoiden saapuessa.


  Kesäisin Kustavissa järjestetään paljon tilaisuuksia ja tapahtumia kunnan yli 3000 kesämökin asukkaille ja satunnaisille matkailijoille. Kustavi tarjoaa niin majoitusta kuin valmiita kiertoajeluita sekä monia nähtävyyksiä ja runsaasti kulttuuria hyvän ruoan parissa.

Toukokuussa saaristoteemalla

  Kesä otetaan Kustavissa vastaan toukokuussa saaristoteeman ympärillä. 18.–19.5. pidettävässä saaristoruokatapahtumassa Ruokamatka Kustaviin on katettuna saaristolaisruokia notkuvat ruoka- ja toripöydät yli 20 ruokatuottajan voimin. Tiedossa on siis hyvällä ruualla herkuttelua ja mukavia kotiinviemisiä saaristoruuan lähituottajilta: kalaa, luomulihaa, vihanneksia ym. Tarjontaa täydentävät saaristolaiskäsityöt sekä lahja- ja kodintavarat.

  Saaristorakentamiseen ja kesäasumiseen paneudutaan 26.–27.5. Kustavin Saaristotapahtumassa, jonka järjestää Kustavin kunta yhteistyössä Kustavin Lootholman ja Metsäkeskuksen puutuotehankkeen kanssa. Viikonlopun aikana perehdytään loma-asumiseen ja erityisesti saaristorakentamiseen, sen tuomiin velvollisuuksiin ja mahdollisuuksiin. Ympäristöministeri Ville Niinistön avaaman tapahtuman ohjelmassa on rakentamiseen ja loma-asumiseen liittyvien toimijoiden osastoja, tietoiskuja mm. jätevesiasetuksesta, vapaa-ajan rakentamisesta ja valokuituyhteyksistä. Tarjolla on myös tietoa kustavilaisista yhdistyksistä ja niiden toiminnasta sekä kustavilaisia tuotteita käsitöitä ja kunnan infopiste. Koko perheen viihtymisestä vastaavat mm. sirkustaiteilijat Pauliina Räsänen ja Slava Volkov.

Volter Kilpi -viikko

  Kustavissa järjestetään vuosittain Kustavista kotoisin olleelle kirjailija Volter Kilvelle omistettu kirjallisuusviikko. Tapahtuman ohjelma on monipuolinen kokonaisuus, joka käsittää kirjallisuusaiheisia yleisöluentoja, teatteria, musiikkia sekä retkiä Volter Kilven lapsuuden maisemiin maalla ja merellä. Kilpi-viikko on tunnettu korkeatasoisesta ohjelmastaan ja kotoisasta tunnelmastaan. Tänä vuonna Volter Kilpi -viikko järjestetään 11.–16.7., ja tapahtuman teemana on kirjasto ja lainat.

  Kirjallisuusviikon aikaan Kustavissa järjestetään myös talonpoikaisveneiden purjehduskilpailu, Volter Kilpi -purjehdus. Talonpoikaisveneiden purjehduskilpailulla on Kustavissa pitkät perinteet: entisaikaan saaristossa purjehdittiin kilpaa parhaille kalapaikoille ja uskottiin että se, joka sai verkkonsa ensiksi veteen, sai myös parhaan saaliin. Koska veneet enimmäkseen tehtiin itse, syntyi myös kilpailua siitä kuka osasi tehdä parhaimman ja nopeimman veneen.

  Talonpoikaisveneiden kilpailu on elämyksellinen ja mieleenpainuva tapa tutustua saariston menneeseen elämään. Paikan päällä saa kokea nautintoa kauniista veneistä ja ihailla perinteisiä käsityötaitoja, nauttia runsaasta oheisohjelmasta ja vanhaan tapaan pukeutuneista veneiden miehistöistä sekä nautiskella merellisyydestä tervan ja suolaisen veden tuoksussa.

TuulenHuutajat pirtunpolttajien matkassa

  Kustavilaisen Teatteri TuulenHuutajien ensi kesän näytelmänä nähdään Matti Niemen kirjoittama ja Anja Siusluodon ohjaama ’Virtanen ja piispa’, joka kuvaa Kustavin kuuluisaa pirtuaikaa. Näytelmä on jatkoa viime vuoden ’Oi onnen kultaista aikaa’ -esitykselle, ja sitä esitetään idyllisessä ympäristössä Nissilän talon pihalla kahdeksana iltana heinä-elokuussa. Ryhmille järjestetään tilauksesta teatteripaketti tarpeiden mukaan. Näytöksistä kannattaa tiedustella etukäteen Kustavin kunnan matkailuneuvonnasta.

Kalamiehen Kustavi

  Kalastamisesta ja kalastusretkistä kiinnostuneelle matkailijalle Kustavin kuuluisilla kala-apajilla on tarjota paljon valinnanvaraa. Noin 900 kilometriä rantaviivaa sekä 2000 saarta ja luotoa tarjoavat monipuoliset saalispaikat, joilta tarttuu kiikkiin haukea, ahventa ja kuhaa – myös siian pohjaongintaa kannattaa kokeilla kevätkaudella. Meritaimenen istutukset ovat tuottaneet Kustavissa hyvää tulosta, ja koukkuun on jäänyt runsaasti jopa 3–4 -kiloisia vonkaleita. Kustavin valttikorttina ovat kirkkaat vedet suurten ulapoiden – Kihdin ja Iniön aukon – tuntumassa. Rakkolevä viihtyy Kustavin kirkkaissa vesissä – ja kuten kaikki kalamiehet tietävät: missä rakkolevä, siellä suurimmat vonkaleet.

Ken kiipeää korkeimmalle?


  Omatoimimatkailijoita Kustaviin houkuttelevat kunnan kallioiden majesteetilliset kiipeilymahdollisuudet. Hopiavuoren, Isoniitun, Kräkiniemen ja Kuulivuoren kallioilla otteiden pitävyyttä voi testailla kymmenillä ja taas kymmenillä eri reiteillä. Tarjolla on sisäkulmia, kantteja, kattoa, släbiä ja paljon negaa – pulteilla ja ”luomuna”. Vaikeustasojakin on kaikille, alkaen helpoista aloittelijoiden reiteistä aina vaativiin ja harkintaa vaativiin reitteihin. Uskallatko kokeilla?Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »