Nro 2-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Harjavalta, Emil Cedercreutzin museo, Cedercreutz, Henry Flinkman, Pertti Ala-Outisen taidekokoelma, kesänäyttely

Kesänäyttely: Picassosta Vanniin – Pertti Ala-Outisen taidekokoelma


Cedercreutz pystytti Harjulan taiteilijakodin Kokemäenjoen rantatörmälle vuonna 1914. Hänen omien sanojensa mukaan Harjula oli hänelle maailman rakkain paikka. Harjavaltalaiset ovat kutsuneet Harjulaa Satakunnan Satulinnaksi. Kuva: Emil Cedercreutzin museo

Emil Cedercreutzin
museon kesä kutsuu

Luonnonkauniilla Kokemäenjoen rantatörmällä Harjavallassa sijaitseva Emil Cedercreutzin museo tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän taidetta ja satakuntalaista kulttuurihistoriaa. Museokokonaisuus perustuu vapaaherra Emil Herman Robert Cedercreutzin (1879–1949) laajaan elämäntyöhön. Emil Cedercreutz tunnetaan laajasti kuvanveistäjänä ja siluettitaiteilijana. Hän oli myös aktiivinen kulttuurivaikuttaja, eläinten oikeuksien puolestapuhuja ja satakuntalainen kotiseutuaktiivi.


  Museotoimenjohtaja Henry Flinkman suosittelee kaikille taiteen ja kulttuurin ystäville tutustumista Emil Cedercreutzin museon laajaan ja mielenkiintoiseen kokonaisuuteen.

  – Museo käsittää perustajansa pysyvät veistos- ja siluettinäyttelyt, hänen maaseutuateljeekotinsa Harjulan sekä kansatieteellisen esinekokoelman eli Maahengen temppelin. Cedercreutz oli myös innokas taiteen kerääjä. Museon perusnäyttelyihin kuuluu hänen keräämänsä, 1900-luvun alun kotimaisia virtauksia ja aikansa kansainvälisiä vaikutteita peilaava laaja taidekokoelma, selvittää Flinkman.

  Emil Cedercreutzin museo toimii myös aktiivisena satakuntalaisena kulttuurisen vuoropuhelun ylläpitäjänä ja edistäjänä. Tätä tavoitetta toteutetaan monipuolisen tapahtumatuotannon ja ajassa liikkuvien vaihtuvien näyttelyiden myötä.

Ainutlaatuinen taidekokonaisuus kesänäyttelynä

  Kesällä 2012 Emil Cedercreutzin museo esittelee läpileikkauksen satakuntalaisen kuvataiteilijan ja taiteenkerääjän Pertti Ala-Outisen kokoelmasta otsikolla ”Picassosta Vanniin”. Värikäs, syvällinen ja moniulotteinen näyttely koostuu maalauksista, grafiikasta, piirroksista, veistoksista sekä kokeellisemmista taidemuodoista.

  – Tämän lisäksi ”Picassosta Vanniin” kertoo monipuolisesta taiteen kerääjästä kokoelman takana, kertoo Flinkman.

  – Säkkijärvellä vuonna 1932 syntynyt ja Porissa elämäntyönsä tehnyt taiteen moniosaaja Pertti Ala-Outinen on ollut Porin taidekoulun rehtori, opettaja, taiteilija, kulttuurivaikuttaja, kirjoittaja ja kriitikko. Hänen nimeään kantava lahjoituskokoelma on sijoitettu Etelä-Karjalan taidemuseoon ja Emil Cedercreutzin museoon, ja näyttely toteutetaan näiden kahden asiantuntijaorganisaation yhteistyönä. Harjavallasta näyttely jatkaa Etelä-Karjalan taidemuseoon, jossa se on esillä vuoden 2013 kevätkaudella.

Maakuntarajat ylittävää yhteistyötä


  Henry Flinkmanin mukaan Pertti Ala-Outisen kokoelma ei ole aiemmin ollut esillä nyt tuotettavassa mittakaavassa.

  Emil Cedercreutzin museossa säilytetään Ala-Outisen kokoelman satakuntalaista näkökulmaa. Mukana on sekä Ala-Outisen omia, että useita Porin taidekoulussa opiskelleiden taiteilijoiden töitä. Heistä monet ovat syntyperäisiä satakuntalaisia tai pitkään Satakunnan alueella vaikuttaneita. Joukossa on mm. Aarre Elomaa, Pekka Solin, Arja Korja, Erik Sermala, Immo Tuominen, Pekka Mattila, Eija Hannus, Raimo Huittinen ja Sirpa Koskinen. Lisäksi kokoelmaan kuuluu virolaistaiteilijoiden teoksia.

  Etelä-Karjalan taidemuseossa, Ala-Outisen suvun synnyinseudulla, on pääasiassa grafiikkaa sisältävä kokoelma, joka keskittyy 1960–1970 -lukujen tekijöihin. Heihin kuuluvat mm. Eino Ahonen, Simo Hannula, Kimmo Kaivanto, Raimo Kanerva, Pentti Kaskipuro, Unto Koistinen, Into Linturi, Pentti Lumikangas, Erkki Tanttu, Tuulikki Pietilä ja Matti Waskilampi. Tämän lisäksi kokoelmaan kuuluu ulkomaisia teoksia kuten mm. Pablo Picasson keramiikkalautanen ja pienet grafiikan vedokset.

  – Emil Cedercreutzin museolle ja Etelä-Karjalan taidemuseolle nyt toteutettava näyttely on luonteva tapa tarkastella omia kokoelmiaan sekä suhteessa taiteenkerääjä Pertti Ala-Outiseen että laajemmin kotimaisiin ja kansainvälisiin 1900-luvun lopun moderneihin taidevirtauksiin, toteaa Flinkman odottaen innokkaana kesänäyttelyn avautumista. Kesän erikoisnäyttely Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma on nähtävissä Emil Cedercreutzin museossa 30.4. – 22.7.2012.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »