Nro 2-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Ulvila, Leineperin Ruukki, Savipakari, kesäteatteri


Perinnekahvila Savipakarin ruoka valmistetaan käsityönä paikallisia ja luomuraaka-aineita mahdollisimman paljon käyttäen.

Leineperin Ruukki – kulttuuriympäristössä tapahtuu

Vuonna 1771 perustettu Fredriksforsin, eli satakuntalaisittain Leineperin Ruukki, on olennainen osa alueen ja Suomen teollisuushistoriaa. Nykyisin matkailukohteena toimiva ruukin alue on erinomaisesti säilynyt kulttuuriympäristö ja monipuolisen rakennuskantansa vuoksi, sisältäen mm. masuunin, se kuuluu maamme täydellisimpiin ruukkialueisiin.


  Ruukki perustettiin vesivoiman ja hyvien puuvarojen ääreen meren läheisyyteen. Ruukin kulta-ajat olivat sijoittuvat 1800-luvun puolivälin jälkeen, jolloin ruukki kasvoi voimakkaasti ja siitä muodostui oman aikansa mittapuulla suuri teollisuusyhteisö.

  Tänä päivänä Leineperin Ruukki kiinnostaa matkailijoita kulttuurihistoriallisena ympäristönä, jossa tarinat, käsityöpajat ja tapahtumat ovat osa ruukin nykyarkea. Alueen kauniit rakennukset Kankipajoineen, meijereineen, Härkätalleineen sekä seppien mökkeineen ja Savipakareineen ovat tapahtumien keskiössä. Kaarlo Kangasniemen urheilumuseo, seppien mökeissä toimivat käsityöpajat ja lähiruokaa tarjoava Perinnekahvila Savipakari täydentävät aluetta palveluillaan. Ruukin alueella saa vierähtämään kokonaisen päivän ja seuraavaan kertaankin jää vielä koettavaa. Ruukki on palkittu sekä Europa Nostra -palkinnolla että valittu Suomen Matkailun Helmeksi.

Savipakarista lähiruokaa käsityönä


  Leineperin Ruukin ytimessä toimii tunnelmallinen perinnekahvila Savipakari. Perinnekahvila toimii ruukinaikaisessa yhteisleipomossa, jonka neljä massiivista, yli 30 leipää vetävää uunia paistoivat aikoinaan koko ruukkityöväen leivät. Uuneista yksi on käytössä edelleen ja siellä paistuu kesäsunnuntaisin ruukin myllyn omista jauhoista juuren valmistettu ruisleipä sekä tietysti kahvilan tarjoamat lounaslaatikot ja padat. Perinnekahvila jatkaa rakennuksen perinteitä myös siinä, että Savipakari oli jo ruukin aikana yhteisön juhla- ja kokoontumispaikka – siellä vietettiin niin ilon kuin surunkin juhlat.

  Perinnekahvila Savipakari palvelee kesäaikana lounaskahvilana ja tilausravintolana ympäri vuoden. Kahvila on avoinna touko-syyskuussa ti–pe klo 11–16, la klo 11–17 ja su klo 12–18. Ruoka valmistetaan käsityönä paikallisia ja luomuraaka-aineita mahdollisimman pitkälle käyttäen. Savipakari järjestää myös kursseja ja erilaisia ohjelmallisia paketteja: kahvilassa on toteutettu esim. kuparisavi-, käsityö- ja leivänleipomiskursseja. Ryhmille järjestetään vaikkapa seppämestarin pidot tai juhlia eri teemoilla. Savipakarin juhlatiloihin mahtuu 70 henkeä, ja siellä on A-oikeudet.

Tapahtumien Ruukki


  Ruukin alueella toimii useita käsityöläispajoja, joiden valikoimista löytyy mm. rauta-, lasi- ja keramiikkaesineitä sekä hopea-, tekstiili- ja kudontatöitä. Käsityöläisten työtapoja ja tuotteiden valmistusta voi seurata myös paikan päällä pajoissa tai oppia kädentaidon kursseilla.

  Elävä ruukkialue toimii myös monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Leineperissä tapahtuukin ympäri vuoden: antiikkimessut, metallitaiteen viikot, kesäteatteri, motoristien kokoontumiset sekä lähiruokatorit. Markkinahenkiset kevät-, syys- ja joulutorit vetävät paitsi kauppiaita myös tuhansia kävijöitä. Toripäivien aikaan ruukin alueella käykin kuhina, kun myyjien toripöytien välissä kävijät tekevät ostoksia, tapaavat tuttuja ja nauttivat Leineperin ainutlaatuisesta toritunnelmasta.

  Metallitaiteen viikkoja vietetään tulevana kesänä kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Viikkojen aikana Leineperissä on esillä suomalaisten taiteilijoiden metallista tehtyjä taideteoksia sekä opastettuja kierroksia, joiden aikana tutustutaan mm. näyttelyyn, masuuniin ja sepän pajaan. Heinäkuun lopulla ruukin alue isännöi METALLIruukki-tapahtumaa, jossa takojat mittelevät paremmuudesta ja yleisöllä on mahdollisuus oppia kädentaitoja ja tekniikoita workshopeissa. Workshoppien ohjaajia tulee aina Tsekeistä ja Liettuasta asti.

Kesäteatteria keskiajalta

  Leineperissä toimii myös oma harrastajateatteri, joka toteuttaa tulevana kesänä ruukin uudistetussa teatterissa keskiaikaisen näytelmän Decamerone. Alun perin italialaisessa näytelmässä ruhtinas sulkeutuu palatsiinsa ruttoa pakoon ja kutsuu sinne teatteriseurueen viihdyttämään itseään ja vieraitaan. Rutto on kuitenkin surmannut koko teatteriseurueen ja sen sijaan linnaan saapuukin köyhä, mutta lahjakas teatteriseurue, joka viihdyttää ruhtinaan hovia vauhdikkailla ja välillä hieman härskeilläkin tarinoillaan.

  Decamerone ei siis ole aivan lasten juttu, mutta vahvan teatteriperinteen Ulvilassa on teatteritarjontaa myös perheen pienimmille. Palkittu ja tunnustettu Teatteri Ulpu www.teatteriulpu.fi toteuttaa koko perheen musiikkinäytelmän Peter Pan, jossa on laulua, tanssia ja seikkailua niin, että lapset varmasti viihtyvät.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »