Nro 1-2012
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Tietomaa, tiedekeskus, näyttely, Encore, musiikkinäyttely, Bagdad-näyttely, Dinosaurus Alive

Tiedekeskus Tietomaassa


Tietomaassa oppi hauskasti musiikin historiaa. Kuva: Ilmestys / Kati Leinonen

Positiivisia elämyksiä
musiikista ja matematiikasta

Tietomaa on kaikenikäisille soveltuva elämyksellinen vierailukohde Oulussa. Siellä vierähtää helposti kokonainen päivä, sillä vaihtuvissa teemanäyttelyissä on kokeiltavana yli 150 kohdetta. Välillä voi istahtaa Tiedekeskuksen mahtavaan jättielokuvateatteriin katsomaan upeita esityksiä, kuten tammikuusta lähtien näytettävää paleontologista luontodokumenttia Dinosaurs Alive.


  Tietomaan näkyvin maamerkki on 1920-luvulla nahkatehtaan vesitorniksi valmistunut 45 metriä korkea torni. Nykyään tornin 35 metrin korkeudella sijaitsevalta sisätasanteelta pääsee ihailemaan Oulun kaupungin yli avautuvia maisemia. Jo matka ylös tornin kylkeen rakennetulla lasihissillä on elämys. Silti alas kannattaa laskeutua portaikkoa pitkin ja tutustua matkalla hologrammigalleriaan sekä mielenkiintoisiin tähtitiedenäyttelyihin, joissa esillä on muun muassa oikeita meteoriitteja, aidon näköinen Marsin pinta sekä rakettien pienoismalleja.

Musiikkia eri tavoin

  Musiikkiin ja ääneen keskittyvä Encore – yleisön pyynnöstä -musiikkinäyttely on Tiedekeskus Tietomaan omaa tuotantoa. Monenlaisten toiminnallisten kohteiden kautta näyttelyssä tutustutaan ääneen ja sen aistimiseen fysikaalisena ilmiönä. Pääpaino on kuitenkin musiikin tuottamisessa, siitä nauttimisessa ja siihen tutustumisessa. Esillä on musiikin eri lajeja sekä erilaisia, jopa erikoisiakin soittimia. Musiikkitietouttaan voi testata musiikkivisassa tai kokeilla musiikillisia kykyjään esimerkiksi rummutusnopeudessa ja -tahdissa. Toki testattavissa soittolajeissa mukana on myös se kaikkein oululaisinkin - ilmakitaran soitto!

  Encoressa toiminnallisia näyttelykohteita on lähes 30. Kuulokkeiden avulla näyttelyssä voi kuunnella musiikkinäytteitä esimerkiksi historian suurilta säveltäjiltä tai erilaisesta elokuvamusiikista. Musiikin lisäksi elokuvassa tarvitaan äänitehosteita, joiden tekemistä näyttelyssä pääsee myös kokeilemaan. Äänijänteitä saa venytellä luvan kanssa desibelimittarin äärellä. Rautakankibasso puolestaan saa koko soittajan värähtelemään ja äänispektristä näkee, mille taajuusalueelle erilaiset äänet sijoittuvat.

Matematiikkaa draaman keinoin

  Kevään ajan Tietomaassa on esillä Bagdad-näyttely, joka esittelee matematiikkaa draaman keinoin. Näyttely asettaa matematiikan historialliseen ja kulttuurilliseen kontekstiin, jossa käy ilmi monien kulttuurien vaikutus sen kehitykseen.

  Vierailijat vastaanottaa tarinan päähenkilö, Bagdadissa 800-luvulla asunut matemaatikko Al-Kwarizmii. Yhdessä hänen ja kolmen muun historian matemaatikon kanssa tutkitaan Bagdadissa telttoja, joissa matematiikkaa lähestytään eri näkökulmista pelien ja tehtävien kautta. Teltoissa tutkitaan muun muassa numeroita, geometriaa ja symmetriaa, pelejä ja todennäköisyyttä. Näyttelyn tavoitteena on osoittaa, että matematiikka on hauskaa ja paljon muutakin kuin vain laskemista. Matematiikkahan vaikuttaa kaikkialla, emmekä edes selviäisi ilman sitä.

  Näyttely kierretään ryhmissä ja esitys kestää noin puolitoista tuntia. Bagdad-näyttely on nyt ensi kertaa esillä Suomessa ja sen on tuottanut ruotsalainen Navet-tiedekeskus.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »