Nro 1-2012
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: urheilu, urheilumuseo, Olympiastadion, Paavo Nurmi, kullattu piikkari, Matti Nykäsen mitalikokoelma, Jari Kurri, Stanley Cup -sormus


Urheilumuseon perusnäyttely antaa läpileikkauksen suomalaisen liikunnan ja urheilun historiasta ja nykypäivästä.

Urheilumme
unohtumattomimmat hetket

Paavo Nurmen kullattu piikkari, Matti Nykäsen mitalikokoelma, Jari Kurrin Stanley Cup -sormus ja monia muita ainutlaatuisia esineitä on esillä Suomen Urheilumuseossa, joka sijaitsee Olympiastadionin pääkatsomon puoleisessa siipirakennuksessa.


  Urheilumuseo tarjoaa tietoa, tarinoita, elämyksiä ja nostalgisia hetkiä kaikenikäisille. Sen reilut tuhat esinettä käsittää suomalaisen urheilun koko kirjon kilpaurheilusta harrasteliikuntaan noin 2000 vuoden ajalta.

  Urheilumuseo kerää, tutkii, tallettaa ja asettaa näytteille suomalaisen urheilun kansalliskokoelmaa.

Olympiasoihtuviesti 1952 – veitkö viestiä, saatoitko tulta?

  Helsingin olympiakisat 1952 on ainutkertainen urheilu- ja kulttuuritapahtuma Suomen historiassa. Museon yläkerta on omistettu suomalaiselle olympiaurheilulle ja kunniapaikalla siellä esitellään Suomen omat olympiakisat. Vitriinissä on nähtävänä laaja valikoima muistoja tästä merkittävimmästä Suomessa järjestetystä urheilutapahtumasta.

  Pelkästään kisojen soihtuviestiin lasketaan ottaneen osaa järjestelyissä, yleisönä tai viestinviejinä noin miljoona ihmistä eli neljäsosa maan koko silloisesta väestöstä. Suomen Urheilumuseon osastonjohtaja Kaisa Laitinen kertoo, että museo käynnisti syksyllä 2011 olympiasoihtuviestin perinneaineiston keruun, jonka tavoitteena on koota talteen viestiä koskevaa perinnettä ja muistitietoa käsikirjoituksina, kuvina ja äänitteinä.

  – Tarkemmat tiedot aineistojen toimittamisesta löytyvät museon verkkosivuilta tai niitä voi tiedustella museosta puhelimitse, muistuttaa Laitinen.

  Samassa tutkimushankkeessa Urheilumuseo selvittää myös soihtuviestiä varten valmistettujen 22 olympiasoihdun nykyiset olinpaikat.

Kilpaa Virénin kanssa


  Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén nappasi kultamitalin 5000 metrin juoksussa Montrealin olympiakisoissa 1976, mutta Urheilumuseossa saattaa käydä toisin. Museon juoksusimulaattorissa kisataan kilpailun jännittävillä ratkaisuhetkillä, juoksun 200 viimeisellä metrillä, ja simulaattorin antama 25 tai 50 metrin etumatka antaa museokävijälle mahdollisuuden päihittää Virén.

”Ihanaa Leijonat, ihanaa”

  Videoteatteri Kino Nurmi esittää koosteita suomalaisen urheilun ikimuistoisista hetkistä. Mukana on sekä riemukkaita voittoja että katkeria pettymyksiä. Tietojaan voi testata hauskassa Urheiluvisassa, jota voi pelata joko yksin tai kaksin. Valittavana on 15 eri aihetta, joissa jokaisessa on ainakin 100 kysymystä. Top 100 sisältää ne sata legendaarista urheilukysymystä, joihin jokaisen todellisen urheilutietäjän pitäisi osata vastata.

  Museon jukeboksissa voi kuunnella sekä katkelmia legendaarisista selostuksista että urheiluaiheista musiikkia. Monella tunteet nousevat pintaan kuullessaan jälleen sinivalkoisten äänten, Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen legendaarisia selostuksia. Nuoremman väen saa puolestaan innostumaan Antero Mertarannan levy ”Ihanaa Leijonat, ihanaa”. Musiikin saralla on menestynyt myös mm. kaksi suomalaista olympiavoittajaa, Tapio Rautavaara ja Matti Nykänen, joiden esitykset kuuluvat tietysti jukeboxin valikoimaan.

Aina uutta

  Urheilumuseossa voi vierailla vaikka monta kertaa vuodessa, sillä siellä on aina uutta nähtävää. Museon vaihtuvien näyttelyiden salissa järjestetään vuonna 2012 yhteensä neljä näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat urheiluhistoriasta taiteeseen. Yksi vaihtuvista näyttelyistä on aina suunnattu lapsikävijöille. Perinteiset lasten viikot järjestetään tammi-maaliskuussa ja niiden teemana on olympiakisat. Keväällä museossa on esillä myös Aalto-yliopistossa kuvataiteen väitöskirjaa valmistelevan Matti Tainion näyttely, joka paneutuu taiteen ja urheilun välisiin suhteisiin. Kesällä museossa esitellään 90-vuotiasta pesäpalloa. Interaktiivinen ja elämyksellinen näyttely tarjoaa uusia näkökulmia tuttuun kansallispeliimme. Syyskaudella museossa on esillä Helsingin olympiakisojen 1952 soihtuviestistä kertova näyttely.

Opastuksia ja muistelutyöpajoja

  Opastettu kiertokäynti on mainio tapa tutustua Urheilumuseon näyttelyihin. Museossa on ilmainen yleisöopastus joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Lisäksi tarjolla on teemaopastuksia ja ryhmän toiveiden mukaan suunniteltuja opastuksia. Senioriopastuksella tutustutaan Suomen Urheilumuseon perusnäyttelyyn oppaan kanssa menneitä muistellen. Näyttelyyn on varattu muutamia esineitä ja valokuvia tarkemmin tutkittavaksi sekä tuoleja pitempiäkin muisteluhetkiä varten.

  – Helsingin olympiakisojen juhlavuoden kunniaksi Urheilumuseo järjestää vuonna 2012 muistelutyöpajoja, joissa seniorit voivat palauttaa mieleen vuoden 1952 olympiakisojen aikaisia tapahtumia, kertoo Kaisa Laitinen. Muistia herätellään kuvien, esineiden, filmien ja äänitteiden avulla. Myös eri-ikäisille koululaisryhmille on tarjolla omia olympia-aiheisia työpajojaan.

  Todelliset penkkiurheilijat löytävät tiensä museomyymälään, jossa myynnissä on monipuolinen valikoima urheilullisia tuotteita. Saatavana on mm. perinteisen mallin mukaan valmistettuja Suomi-verryttelypukuja. Sellaiseen pukeutuneena on hyvä kannustaa omia urheilijoitamme jälleen huippusaavutuksiin!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »