Nro 1-2012
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Emil Halosen museo, Lapinlahden taidemuseo, Juusto- ja viinijuhlat, Savo Games 2012, KorpiGallialaiset, Varpaisjärven Maalaismarkkinat, Vasikkasavut


Lapinlahden taidemuseon näyttelysali on avara.

Lapinlahti on kulttuuria, luontoa ja liikuntaa

Vitostien varrella, noin 60 kilometriä Kuopiosta pohjoiseen sijaitsee Lapinlahti, vireä kulttuuripitäjä, joka tunnetaan erityisesti Juhani Ahon syntymäpitäjänä sekä Halosen taiteilijasuvun kotina.


  Lapinlahden pitkät taideperinteet ovat parhaiten esillä kunnan kahdessa museossa, Eemil Halosen museossa sekä Lapinlahden taidemuseossa. Entiseen pappilan kivinavettaan vuonna 1974 perustettu Eemil Halosen museo esittelee taiteilijan oman monipuolisen tuotannon lisäksi myös laajemmin Halosen taitelijasukua sekä yläsavolaista kuvataidetta.

  Lapinlahden taidemuseo painottaa näyttelyissään alueellisuutta ja ajankohtaisuutta: vuosittain museossa on esillä noin 10 vaihtuvaa näyttelyä, ja pysyvänä kokoelmana Halosen taiteilijasuvun taidetta. Keväällä 2012 taidemuseossa nähdään valokuvaaja Katja Lösösen näyttely Pinnan alla, veden sinessä, joka on kuvasarja ihmisestä ja luonnon vuorovaikutuksesta, alitajunnasta ja vedestä. Työt on kuvattu Pohjois-Savon vehmaissa järvimaisemissa ja Merenkurkun karuilla rannoilla. Vesi on vahvasti esillä myös taidemuseon kevään toisessa näyttelyssä, joka on Muistoja Onkivedeltä. Näyttely on Lapinlahti-Seura ry:n 60-vuotisjuhlanäyttely, ja se esittelee Onkiveteen liittyviä vanhoja valokuvia. Näyttelyn yhteydessä Lapinlahti-Seura kokoaa myös aiheeseen liittyviä muistoja.

Kesällä tapahtuu


  Lapinlahden kesään mahtuu monenlaisia tapahtumia. Jokavuotiset juusto- ja viinijuhlat kokoavat taas elokuussa herkkusuut yhteisen, lähes 20-metrisen juustopöydän ääreen. Jo yli kymmenen vuoden ajan järjestettyjen juhlien tavoitteena on edistää juustokulttuurin leviämistä ja kerätä varoja lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

  Herkuttelun vastapainona koetaan ruumiinkulttuuria kun Lapinlahti tuttuun tapaan isännöi heinäkuussa Savo Games 2012 -yleisurheilutapahtumaa, joka kerää huippu-urheilijoita niin Suomesta kuin muualta maailmasta mittelemään paremmuudesta Lapinlahden Mondo Areenalle. Savo Games on osa viisiosaista Vattenfall eliittikisat -sarjaa, jota on järjestetty jo useana vuonna.

  Perinteitä ja kulttuuria varjellaan monissa kesän tapahtumissa: KorpiGallialaiset -maaseutukulttuuritapahtuma kesäkuussa Korpijärven vanhalla koululla nähdään teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä näyttelyitä. Tapahtuman juuret ovat kylätapahtumassa ”Gallialaiset iltamat”, ja tapahtumassa on vuosien varrella nähty ja kuultu monia suomalaisia tähtiä, esim. Hanna Pakarinen, Edu Kettunen ja Jani Wickholm.

  Myös Varpaisjärven Maalaismarkkinoilla on pitkät perinteet. Markkinoita on vietetty jo yli 30 vuotta, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Ylä-Savon merkittävimmistä kesätapahtumista. Yleisen ilonpidon ja markkinatouhun lisäksi Varpaisjärvellä pyritään säilyttämään ja viemään eteenpäin paikallisia perinteitä perinnepihalla, jossa vuosien saatossa on nähty mm. miilunpolttoa, lankun käsin sahausta, elon korjuuta ja peräti pontikan keittoa.

  Lapsille ja nuorille perinteitä pyritään siirtämään vuosittaisilla Vasikkasavuilla, joka on lasten perinnekulttuuritapahtuma Lapinlahdella. Koko perheen yhteisessä tapahtumassa seikkaillaan vanhan maatilan pihapiirissä, puuhastellaan työpajoissa, leikitään vanhan ajan leikkejä ja silitellään kotieläimiä. Ja syödään, totta kai, perinteisiä yläsavolaisia kesäherkkuja, jotka maistuvat niin hyville Lapinlahden kesässä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »