Nro 1-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: taidehotelli, taidekeskus, Honkahovi, Iiris Mäkinen, Mänttä, näyttely, taide


Honkahovin Kuninkaanhuone

Taide tuudittaa uneen taidehotelli Honkahovissa

Taidehotelli ja -keskus Honkahovi Mäntässä on ainutlaatuinen vierailukohde taiteen ystävälle. Korkealaatuisista näyttelyistään tunnetuksi tullut Honkahovi on uudistunut ja laajentanut toimintaansa myös majoituspuolelle: Kuoreveden rannalla pääsee nyt näkemään unia taiteen tuudittamana.


  Yrittäjä Iris Mäkinen kertoo, että ajatus taidehotellista sai alkunsa käytännön tarpeesta ja yleisön kiinnostuksesta. Toista majoituspaikkaa, Mäntän klubia, johtava Mäkinen totesi, että Mäntän majoituskapasiteetti ei riittänyt tyydyttämään kysyntää, ja yhdessä kiinteistön omistajan, Kauko Sorjosen säätiön kanssa ryhdyttiin toteuttamaan Suomen ensimmäistä taidehotellia.

  – Suomessa on kyllä paljon kauniita kartanoita, joissa järjestetään taide- ja taidemyyntinäyttelyitä, mutta varsinaisia taidehotelleja en tiedä olevan muita, Mäkinen sanoo.

  Näyttelytilojen lisäksi taide on konkreettisesti läsnä myös majoitustiloissa: jokaisessa huoneessa on esillä taideteoksia Kauko Sorjosen säätiön kokoelmista sekä Jyväskylän taiteilijaseuran taidelainaamosta. Tuleva kesä on taidehotellin ensimmäinen toimintakausi. Odotukset ovat suuret.

  – Kyllä meillä on suuret odotukset tulevaisuudelle. Mäntän ympäristön taidetarjonta on niin kattava, että sitä ei oikein pysty kiertämään yhdessä päivässä, ja nyt kun tarjolla on enemmän majoituskapasiteettia, se varmasti houkuttelee jäämään yöksi, Mäkinen uskoo.

Taide on kaikille aisteille

  Tänä vuonna Honkahovissa nähdään kaksi nimekkään taiteilijan näyttelyä. Tammikuun puolivälistä toukokuun loppuun taidekeskus isännöi nuoren Jan Nevan näyttelyä, jonka näyttelyn teemana on eurooppalaisen kulttuurin degeneraatio ja suurten tarinoiden arkipäiväistyminen. Suomen kuvataideakatemiassa sekä Pietarin Valtiollisessa Taideakatemiassa opiskellut Neva tekee paljon henkilökuvia, ja niillä on Honkahovin näyttelyssäkin keskeinen sija.

  Kesällä Honkahovi esittelee Kalervo Palsan ja Veera Pitkäsen maalauksia sekä Risto Immosen, Sauli Miettusen ja Teuvo Tuomivaaran veistoksia. Näyttelyiden lisäksi Honkahovin taidetarjontaan kuuluu monipuolinen valikoima eri taiteenlajeja: Palsan näyttelyä täydentää sen ympärille rakennettu monologi, ja lisäksi Honkahovissa järjestetään konsertteja, taideleirejä ja muita taide- ja kulttuuritapahtumia. Kevään aikana Honkahovi isännöi kahdeksana lauantaina konsertteja, joiden solisteina kuullaan mm. venäläisiä Zarina Abajevaa ja Ilja Kutjukhinia sekä kotimaisia Hannu Kiiskeä ja Arto Satukangasta.

Pala historiaa

  Mäntänlahden rannalla, kaupungin tuntumassa sijaitseva Honkahovi on näytellyt tärkeää osaa Suomen historiassa, niin teollisessa kuin poliittisessakin. Honkahovi rakennettiin vuonna 1938 R. Erik Serlachiuksen virka- ja edustusasunnoksi, ja siellä on sen historian aikana niin valtionpäämiehiä, ministereitä, kuin teollisuusjohtajiakin. Arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema upea funkkisrakennus istuu honkien keskellä niin kuin se kuuluisi vain siihen. Alakerran suurista ikkunoista avautuu kaunis maisema Kuoreveden Mäntänlahdelle – maisemaan, jonka äärelle voi helposti kuvitella käyvänsä levolle.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »