Nro 1-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: vakoilu, agentti, Vakoilumuseo, Teppo Turja, agenttitesti, valheenpaljastustesti, salakuuntelu, salakirjoitus, Sidney Reilly


Kuva: Vakoilumuseo

Sukellus vakoilun
salaperäiseen maailmaan

Euroopassa on vain yksi paikka, jossa voi saada kattavan läpileikkauksen kansanvälisestä vakoilusta menetelmineen. Ehkäpä siksi Tampereen ydinkeskustassa, Finlaysonin alueella sijaitsevaan Vakoilumuseoon suuntaa vuosittain noin 20 000 vierailijaa, joista lähes puolet on ulkomailta.


  Vakoilumuseon näyttely levittäytyy kolmeen pääsaliin ja pienempiin looseihin. Ensimmäiseen saliin on sijoitettu salakuuntelun ja salakirjoituksen laitteita 1900-luvun eri vuosikymmeniltä. Viimeisimmät salakuuntelulaitteet museolle luovutti helsinkiläinen eläkkeelle siirtynyt poliisi, joka oli itsekin rakentanut pienen mutta tehokkaan napin.

   – Alkeellisesta ulkonäöstään huolimatta se on varsinainen aarre – samoin belgialaisen tehtaan neuvotteluhuoneesta löytynyt tuhkakuppi salaperäisine sisältöineen, Vakoilumuseon johtaja Teppo Turja hehkuttaa.

Entisiä ja nykyisiä huippuagentteja

  James Bondia on turha etsiä museossa esiteltävien lukuisien alan merkkihenkilöiden joukosta, sillä Vakoilumuseo pitäytyy faktassa. Sen sijaan esillä on mm. Suomessakin toiminut brittiagentti Sidney Reilly, jonka tempuista Ian Fleming lienee ottanut aineksia romaaneihinsa.

  – Suomihan on ollut kansanvälisen vakoilun vilkasta toimintakenttää etenkin kylmän sodan aikana, mutta kuten hyvin tiedetään, asiamiehiä liikkuu – ja seurataan – tänäänkin ainakin kaikissa maamme teknologiakeskuksissa, Turja kertoo, ja väittää, että heitä näkyy ajoittain myös museossa.

  – Ammattilainen tutkii oman alansa asioita selvästi eri tavalla kuin tavallinen kaduntallaaja. Meillä käy jatkuvasti ryhmiä puolustusvoimista ja erilaisista turva-alan yrityksistä, myös poliisista.

Myyriä ja kätköjä


  Yksi keskeinen vakoilumenetelmä on soluttaa oma myyrä kilpailevaan organisaatioon, jolloin saatetaan tarvita myös väärentäjää rakentamaan passeja ja muita kulkulupia. Museolla on väärentäjän työvälineitä puolen vuosisadan takaa sekä mm. yksi Algot Niskan väärentämistä passeista, joiden avulla hän auttoi – kaiketi rahaa vastaan – juutalaisia pakenemaan Gestapon vainoja.

  Kenttäagentit välttävät toistensa tapaamista, koska se kaksinkertaistaa paljastumisen riskin. Siksi mm. asiakirjojen, filmien, rahojen, aseiden välittämiseen käytetään mielellään kätköjä, joita vakoilun kielellä kutsutaan postilaatikoiksi. Ne voivat olla mitä hyvänsä tiilimuurin ontosta kivestä onttoon dollarin kolikkoon ja huulipunapuikosta tupakansytyttimeen ja ihminenkin voi toimia postilaatikkona.

Kokeiltavia laitteita ja agenttitestejä

  Vakoilumuseossa on kymmenkunta laitetta, jota museovieraat pääsevät kokeilemaan. Äänenmuuntimella voi muuttaa henkilöllisyyttä esimerkiksi puhelimessa puhuttaessa. Ykkössalin simulaattorilla voi todeta, kuinka helposti ammattimaisilla ohjelmilla pääsee käsiksi salaamattomiin sähköposteihin. Omia salaisia asioita ei siis kannata levitellä edes sähköposteissa!

  Turjan mukaan aina välillä museoon ilmestyy aurinkolasit päässä ihminen, joka jo kassalla kertoo salaperäisesti tuntevansa alaa.

  – Näistä saa olla varma, että juurikaan kauempana ei voisi oma todellinen ammatti olla. Joskus tekisikin mieli panna tällainen vieras valheenpaljastustestiin, Turja naurahtaa. Se olisi jopa mahdollista, sillä museolla on käytössään ohjelma, joka on kehitetty Israelin Mossadille terroristijahtia varten. Kyseinen laite on erityisen suosittu polttariryhmien keskuudessa. Viihteellisellä elämysosastolla voi mitata taitojaan myös kahdeksanosaisessa agenttitestissä, jonka suorittamisesta annettavia diplomeja on jo tuhansia eri puolilla maailmaa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »