Nro 1-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kevät ; 
Avainsanat: Salon taidemuseo, Veturitalli, Samuli Heimonen, Jim Brandenburg

Salon taidemuseon vetonauloina


”Mennyt” – Samuli Heimonen (2011)

Nuori surrealisti ja
luontokuvaajien konkari

Salon taidemuseo Veturitallissa nähdään tänä vuonna useita erilaisia, mutta omalla tavallaan hyvin kiehtovia näyttelyitä. Sekä kotimaisen taidemaalari Samuli Heimosen että yhdysvaltalaisen luontokuvaajan Jim Brandenburgin näyttelyt ovat kevään ohjelmassa: Heimosen näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä vuosiin, ja Brandenburgilta nähdään kautta aikojen ensimmäinen läpileikkaus hänen koko tuotantoonsa.


  Samuli Heimonen on nuori (s. 1975), mutta jo laajalti mainetta niittänyt taidemaalari. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 2000, ja vuonna 2008 hänet valittiin Vuoden Nuoreksi Taiteilijaksi. Tällä hetkellä hän nauttii valtion kolmevuotista taiteilija-apurahaa, jonka turvin hän on valmistanut Salon taidemuseoon näyttelyn nimeltä Tulvan jälkeen – laajan näyttelyn, jossa on esillä kymmeniä viime vuoden aikana syntyneitä uusia maalauksia. Tulvan jälkeen täyttää Salon taidemuseon pääsalit, yhteensä 600 neliötä, ja se on esillä 28.1.–4.3. 2012.

  Tulvan jälkeen on kokoelma surrealistisia maalauksia, joita leimaa monumentaalinen teoskoko sekä voimakas tilailluusion ja dramatiikan läsnäolo. Maalauksia lähemmin tarkasteltaessa niistä avautuu usein suunnaton määrä yksityiskohtia. Teosten läpi kulkevat teemat ovat pienten ja suurten hahmojen kohtaaminen sekä yksilön suhde ympäröivään. Heimosen teoksissa esiintyy eläimiä monissa eri rooleissa: toverina, apulaisena, lohduttajana jne. Eläinten roolit voi nähdä myös inhimillisyyden vertauskuvana.

Brandenburgin luontokuvat lumoavat


  Luontokuvaaja Jim Brandenburgin ”A Pristine Vision” -näyttelyssä on esillä yli 100 työtä, jotka edustavat hänen tuotantoaan eri ajanjaksoilta. Töiden joukossa on useita suurikokoisia teoksia, kuten susikuvia, kuvia Minnesotasta ja muilta alueilta Yhdysvalloista sekä otoksia syrjäisistä järvistä ja metsistä Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Salon taidemuseossa nähtävä näyttely on maailmanlaajuisesti ensimmäinen Jim Brandenburgin teosten retrospektiivinen eli koko tuotantoa kuvaava näyttely. Se kiertää parhaillaan Euroopassa, ja saapuu Saloon maaliskuun puolivälissä. Euroopasta näyttely jatkaa myöhemmin Japaniin ja Yhdysvaltoihin.


Jim Brandenburgin susikuvat ovat maailmankuuluja.
  Jim Brandenburgin maine luontokuvaajana on aivan erityinen: hänen työnsä ovat ratkaisevasti olleet määrittelemässä valokuvauksen suuntaa. Hänen nimensä tuli tunnetuksi jo varhain hänen kuvattuaan ”National Geographic” -lehdelle kaikkiaan 23 reportaasia, joista 18 on ilmestynyt kirjana. Brandenburgin töistä on tehty myös useita filmejä, esim. BBC:n tuotantona. Vuonna 2010 ”International League of Conservation Photographers” (iLCP) valitsi peräti neljä Brandenburgin valokuvaa valokuvahistorian tärkeimpien luontoa kuvaavien töiden Top 40- listalle.

  Brandenburg on luontokuvaaja, mutta hänen töissään aihealueet vaihtelevat hyvin epätavallisella tavalla: hänen susia kuvaavista muotokuvistaan on tullut maailman kuuluja, mutta Brandenburg on suunnannut kameransa myös näennäisen arkisiin kohteisiin kuten pakkasessa värjötteleviin ruohonkorsiin, koivumetsiköihin, lentoon nouseviin korppeihin tai pilvimuodostelmiin.

  Maisema- ja eläinkuvauksessa Jim Brandenburg kuvaa tapahtumat aidosti ja tavoittaa helposti sen maagisen hetken, joka on valokuvan arvoinen, sen taianomaisen tuokion, joka on olemassa vain sekunnin murto-osan: valkoinen susi hyppäämässä jäälautalta toiselle, karjahteleva tiikeri tai yhtä aikaa lentoon lehahtava lintulauma on vangittu kuviin aivan ylivoimaisella tarkkuudella.

  Kaikissa Jim Brandenburgin valokuvissa on nähtävissä hänen kunnioituksensa luontoa ja elämän monimuotoisuutta kohtaan. Vuonna 1991 Minnesotan pohjoisosassa asuva Brandenburg sai merkittävän, YK:n myöntämän ympäristöpalkinnon World Achievement Awardin tunnustuksena valokuvien käytöstä yleisön tietoisuuden lisäämisessä ympäristökysymyksissä. Brandenburg on luonnon ja ekologian lähettiläs, mutta ennen kaikkea hän on valokuvaaja, jonka kuvissa elämä luonnossa näyttäytyy ihastuttavina tapahtumina.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »