Nro 1-2012
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomen käsityön museo, käsityön erikoismuseo, Jyväskylä, kansallispukukeskus, museokauppa, paja, Lasten Löytöretket


"Yö metsässä" -sisustustyyny, Saana ja Olli. Kuva: Unto Rautio

Vierailulla
Suomen käsityön
museossa

Suomen käsityön museo on valtakunnallinen käsityön erikoismuseo Jyväskylän keskustassa, kävelykadun varrella. Museon kolme kerrosta todistavat suomalaisesta käsityötaidosta.


  Katutasossa on museokauppa ja vaihtuvia näyttelyjä. Näyttelyjä on museon toisessa kerroksessakin, jossa pääsee myös itse kokeilemaan erilaisten käsitöiden tekemistä. Avoimeen Pajan työskentelytilassa on selkeitä ohjeita ja ideoita sekä moninaisia materiaaleja. Ryhmille järjestetään myös ohjattua pajatoimintaa.

  Museon pohjakerroksessa sijaitsee museon helmi ja sydän, perusnäyttely Käsityössä elämän tuntu, joka nostaa esiin tämän päivän erikoisuuksia ja yhteisiä muistoja menneestä. Näyttely vie myös matkalle lapsuuden arkipäiväisyyksien ääreen, kuten parsimisen, paikatun rakkausvillapadan ja pyykinpesun luo. Vanhat koulukäsityöt herättävät muistoja oli koulu käyty sitten ennen sotia tai ihan äskettäin. Tämän päivän trendejä edustavat muun muassa tuunatut Reinot, miesten partakorut ja neulegraffitit.

Komeita kansallispukuja

  Kansallispukukeskuksen Komeasti juhlaan -osiossa esillä on pukukokonaisuuksia eri puolilta Suomea ja eri aikakausilta. Kansallispuvut ovat toisintoja kansan 1700- ja 1800-luvuilla käyttämistä juhlapuvuista jatkaen kansanomaista juhlapukuperinnettä, johon kuuluvat taidokkaasti valmistetut ja monimuotoisilla käsityötekniikoilla koristetut puvun osat huopahatuista tykkimyssyihin, sarkaviitoista silkkiesiliinoihin. Puvuissa on upeita yksityiskohtia, kuten pellavaisia ja villaisia kankaita, tinasolkia, hameiden värikkäitä raidoituksia, päähineitä ja taskuja.

  Pukujen lisäksi näyttely kertoo tekstiilien ja valmistustapojen historiasta. Edes tiensä päähän ehtineitä vaatteita ei ennen vanhaan heitetty pois, vaan kaikki kierrätettiin. Kansallispukukeskuksen Marja Liisa Väisänen ja Leena Holst kertovat, että villakankaista saatettiin valmistaa vällyjä tai hevosen loimia. Arvokkaimmat ja värikkäimmät kankaat päätyivät koristeiksi taskuihin tai esiliinoihin. 1800-luvun lopulta alkaen asut päätyivät lopulta räsymattoihin.

Löytöretki lapsille


  Käsityön museo on myös yksi Jyväskylän Lasten Löytöretket -matkailukohteista. Päkän metkan museomatkan aikana seurataan ääniopastusta ja museon pohjakerroksen hämärässä asustavan Päkän jälkiä. Reitin varrella selviää muun muassa missä villalanka kasvaa. Päkä vie myös Aistitilaan, missä tavaroita saa kosketella, haistella ja jopa maistella. Lopuksi lapset pääsevät kokeilemaan Pajassa itse käsitöiden tekemistä.

Kierrätettyjä uutisia


  Keväällä Suomen käsityön museo tuottaa NowHere Finland 2012 -näyttelyn. Se keskittyy ympäristömyötäiseen muotoiluun, jossa tuotteet pyritään suunnittelemaan siten, että ne kuormittavat mahdollisimman vähän ympäristöä. Yleisön nähtävänä on esimerkiksi kierrätettyjä uutisia, ekologisia arkkuja, kolikolla toimivan valaisimen, pellavasta valmistettuja vateja ja kaupunkiviljelyyn suunnitellut työkalut. Teosten lisäksi esitellään myös tekoja, kuten kampanja, joka haluaa herättää ihmiset pohtimaan sitä, tarvitseeko uusia tuotteita oikeastaan enää edes suunnitella. Näyttely on avoinna 28.1.–13.5.2012.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »