Nro 1-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Lahden museot, Lahden taidemuseo, Ekolandia, Metamorfoosi '12, muotoilu, ekologia, kestävä kehitys


Ilkka Halso: Talo puutarhalla - harvoin tarjolla, sarjasta Naturale 2011, värivalokuva.

Ekologiaa ja
kestävää kehitystä
Lahden taidemuseossa

Ekolandia — vihreiden muotojen maa
3.2.–27.5.2012


  Kevään ajaksi Lahden taidemuseon sisään rakentuu ekologinen pienoismaailma. Ekolandia ei ole kuitenkaan tavallinen keskus asukkaineen ja palveluineen, vaan ennemminkin luonnonmukaisen muotoilun ja kuvataiteen ympärillä pyörivä rypäs visioita ja mahdollisuuksia. Näyttelyn sisällön pääpaino on ekologisessa ajattelussa sekä esineissä ja materiaaleissa, jotka jatkavat elämäänsä uudessa ympäristössä ja taiteen kontekstissa. Ekolandia-näyttely esittelee suomalaista muotoilua ja kuvataidetta tilallisten kokonaisuuksien kautta.

  Ekolandian taiteilijoita ovat kuvataiteilija Petri Ala-Maunus, valokuvataiteilija Ilkka Halso, kuvanveistäjä, kuvataiteilija Kaarina Kaikkonen ja kuvanveistäjä, kuvataiteilija Anni Rapinoja. He ovat saaneet vapaat kädet suunnitella erilaisia tulevaisuutta luotaavia tilakokonaisuuksia ja muodostaa omat "maanosansa" Ekolandian sisälle. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin Muotoilun koulutusohjelma, joka tuottaa myös osan näyttelyteoksista. Muotoilua näyttelyssä edustavat lisäksi iam design Oy, muotoilutoimisto Järvi & Ruoho ja Musta Design Oy.

  Näyttely kuuluu World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmistoon ja sen tarkoitus on myös herätellä vierailijoita pohtimaan. Näyttääkö tulevaisuus hyvältä, vai tulisiko meidän omilla teoillamme vaikuttaa horisontin väreihin ja muotoihin? Työpajatilassa yleisö voi päästää luovuutensa valloilleen ja muotoilla oman kierrätyskorunsa.

Metamorfoosi '12 — uutta suomalaista muotoilua
15.6.–23.9.2012


  Ekolandian jälkeen Lahden taidemuseossa esitellään laajasti uutta suomalaista muotoilua. Metamorfoosi-näyttelyn teokset on koottu taidekäsityön ammattilaisilta sekä Arabian ja Nuutajärven lasikomppanian muotoilijoilta.

  Kaikki kokonaisuuteen osallistuvat suunnittelijat ja teollisuuslaitokset suuntaavat tuotteensa kestävää kehitystä arvostaville sekä ajattomista ja ajatuksella luoduista esineistä kiinnostuneille kuluttajille. Esineet on luotu arkista käyttöä ja kodin sisustamista varten. Näyttelyn teokset liittyvät perinteiseen käsityöhön ja pienimuotoiseen tai teolliseen sarjatuotantoon. Tekijöistä mukana ovat muun muassa Kirsi Kivivirta, Katja Kotikoski, Riia Paasonen, Anu Penttinen, Jaana Parkkila, Kristina Riska, Markku Salo, Heli Tuori-Luutonen, Marjaana Virta ja Karin Widnäs.

  Metamorfoosi '12 toteutetaan yhteistyössä Lahden taidemuseon, Aalto-yliopiston, Arabian, Nuutajärven lasikomppanian ja useiden käsityöläisten kanssa. Näyttelyn kokoavat Arabian taideosastolla työskentelevä Kati Tuominen-Niittylä ja Lahden julistemuseon tutkija Kari Savolainen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »