Nro 1-2012
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Näyttelykeskus WeeGee, Espoon kaupunginmuseo, Modernin taiteen museo EMMA, Futuro, Marco Polo, BMW Art Cars


WeeGeen sisäänkäynnillä on vilskettä. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Design värittää WeeGeen vuotta

Näyttelykeskus WeeGee Espoossa juhlii näyttävästi maailman Design-pääkaupunki -vuotta. Espoo isännöi World Design Capital -vuotta yhdessä Helsingin ja Vantaan kanssa, ja WeeGee on Espoossa suurin yksittäinen yleisökohde. Vuoden aikana vierailun arvoisia kohteita ovat mm. Matti Suurosen Futuro-talo ja BMW:n taideautot.


Tulevaisuus on täällä

  Toukokuussa WeeGee muuttuu tulevaisuuden näyttämöksi kun Futuro 2012 -näyttely avataan. Näyttelyn keskipisteenä on arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema, ellipsin muotoinen Futuro-muovitalo. Alun perin hiihtomajaksi vaikeakulkuiseen maastoon suunniteltu Futuro herätti aikanaan laajaa kiinnostusta niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja sitä oli tarkoitus alkaa valmistaa laajamittaisesti kansainvälisille markkinoille. Tuotannolliset vaikeudet ja 1970-luvun öljykriisi kuitenkin kaatoivat suunnitelmat, ja lopulta Futuroja valmistettiin vain 20 kappaletta, joista 12 toimitettiin ulkomaisille asiakkaille.

  Futuron valmistuslisenssi myytiin 25 eri maahan, mutta sen valmistus aloitettiin vain noin kymmenessä maassa, ja kaikkiaan Futuro-taloja valmistettiin maailmassa alle sata kappaletta. Suomessa tulevaisuuteen on säilynyt neljä Futuro-taloa, joista yksi on ollut Matti Kuuslan omistuksessa Hirvensalmella. Säiden armoilla yli 40 vuotta seissyt Futuro restauroidaan ja asetetaan näytille toukokuun alussa WeeGeen pihalle, jossa se houkuttelee kävijöitä syyskuun puoliväliin asti.

  Vaikka Futuro tarkoitettiin alun perin asuttavaksi, se ei ole järin suuri. Halkaisijaltaan Futuro on 8 ja korkeudeltaan 4 metriä ja sen käyttöpinta-ala kaikkiaan noin 50 m². Ilman sisustusta Futuro painaa 2500 kg sen kokonaispainon ollessa noin 4000 kg. Futuro-näyttelyyn saa tilauksesta opastuksia ja muuta oheisohjelmaa.

Marco Polon jalanjäljillä

  Kaupunginmuseossa avautuu maaliskuussa kiehtova näyttely Marco Polo – mies ja myytti, joka esittelee upean valikoiman Marco Polon maailmaa ja matkoja kuvaavia historiallisia esineitä ja taideteoksia. Kansainvälisen näyttelyn esineistö on koottu pääasiassa Venetsian ja Rooma eri museoista, ja kertovat kiehtovia tarinoita mm. Venetsiasta, mongolialaisesta jurtasta ja Khubilai-kaanin valtakunnasta.

  Näyttely avautuu parhaiten päivittäin järjestettävillä opastetuilla kierroksilla, sunnuntaisin järjestetään maksuttomia yleisöopastuksia. Niiden lisäksi näyttelyn ympärille on WeeGeessä kehitetty monenlaista mielenkiintoista aktiviteettia: näyttelyyn liittyvissä työnäytöksissä esitellään Polon matkoille sattuneiden kansojen kädentaitoja, mm. huovan ja lampaanvillan moniin käyttötapoihin sekä mongolien laadukkaisiin jousiin ja niiden käyttöön. Ryhmille on tarjolla näyttelyn teemoihin liittyviä, niin aikuisille kuin lapsille soveltuvia kädentaitoihin painottuvia työpajoja, ja lapsille toiminnallisia ja elämyksellisiä synttäreitä museossa.

  Marco Polo oli venetsialainen kauppias ja tutkimusmatkailija, joka tuli tunnetuksi lukuisista Kiinaan ja Kaakkois-Aasiaan suuntautuvista kauppamatkoistaan. Ns. silkkitietä itään kulkenut Polo kirjoitti ensimmäisenä eurooppalaisena omiin kokemuksiinsa perustuvan matkakirjan Kiinasta.

Bemareita ja pohjoismaista muotoilua EMMAssa

  Modernin taiteen museo EMMA on oikea osoite kaikille autofriikeille, sillä syys-lokakuussa EMMAan saapuvat näytille uniikit, maailmankuulut BMW:n taideautot, BMW Art Cars. Vuodesta 1975 lähtien BMW on tuottanut ulkonäöltään ja sisustukseltaan uniikkeja autoja, jotka osallistuvat erilaisiin designtapahtumiin ja taidenäyttelyihin ympäri maailmaa. Ensimmäinen BMW Art Car syntyi vuonna 1975, kun taiteilija Alexander Calder uudisti BMW 3,0 CSL -mallin ulkoasun. Auto osallistui samana vuonna legendaarisiin, Le Mansin 24 tunnin ajoihin. EMMAssa nähdään BMW:n valikoimista kuusi autoa, joiden suunnittelijoita ovat mm. Frank Stella ja Andy Warhol. EMMAan bemarit saapuvat suoraan Lontoon olympialaisista.

   EMMAssa nähdään kesän ja syksyn aikana myös Pohjoismaiden johtavien muotoilijoiden töitä. Pohjoismainen muotoilu tänään -näyttelyssä nähdään mm. muotia, huonekaluja, valaisimia ja lasia nimekkäiltä muotoilijoilta: mukana ovat Steinunn Sigurdardardottir Islannista, Harri Koskinen Suomesta, Henrik Vibskov Tanskasta sekä ryhmät Norway Says Norjasta ja Front Ruotsista – kaikki heistä ovat viimeisen viiden vuoden aikana voittaneet yhden maailman suurimmista design-palkinnoista.

  WeeGeen tarjontaan voi tutustua netissä: www.weegee.fi. WeeGeellä on yhteislippu, eli yhdellä lipulla pääsee kaikkiin museoihin. Alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat pääsevät WeeGeehen ilmaiseksi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »