Nro 1-2012
Luokittelu: Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: erikoishaastattelu, ministeri, Pertti Paasio, karavaanari, matkailu


Ministeri Pertti Paasio on aktiivinen karavaanari. Kuva: Joni Rantasalo

Erikoishaastattelussa
ministeri Pertti Paasio

Ministeri Pertti Paasio ei juuri esittelyjä kaipaa. Politiikan teon ohella hän on kirjoittanut kolme kirjaa ja neljäs on tulossa. Innokas kotimaanmatkaaja ja karavaanari on aikanaan työnsä puolestakin kiertänyt ympäri maata ja on mukana monessa yhdistystoiminnassa.


Minkä verran ehditte nauttia Turun kulttuuripääkaupunkivuoden tarjonnasta?
  Verrattain vähän, vaikka olin valmisteluprosessissa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana tiiviisti mukana. Avajaiset olivat upeat, mutta ehkä silti parasta antia olivat Karita Mattilan Viva la Diva! -konsertit Turun linnan pihalla yhdessä Matti Salmisen kanssa.

  Pääkaupunkivuoden aikana on saatu paljon näkyvää aikaan, vaikka suurin työ on tehty kaiken näkyvän takana. Turun imago on parantunut huomattavasti ja kaupunki on ollut paljon enemmän esillä mediassakin.

Miten karavaanariharrastuksenne alkoi?
  Tiedän tarkalleen, milloin karavaanarikipinä syttyi. Olimme kesällä 1977 telttavarusteinemme menossa kohti Norjaa, ja pysähdyimme yöksi leirintäalueelle Ruotsissa. Meillä oli kolme lasta ja neljäs tulossa. Pystytimme iltahämärässä huvilatelttaamme, kun yhtäkkiä havaitsimme yhden lapsistamme – nykyisen kansanedustajan – olevan kateissa. Heli löytyi telttakankaan seasta, mutta sitten toiselle tuli kakkahätä. Satoi vietävästi asetellessamme teltan päälliskangasta. Silloin viereen saapui asuntovaunu, johon heti syttyivät kodikkaasti tuikkivat valot. Joku kävi vain ovelta kurkistamasta, minkälainen ilma ulkona oli. Silloin päätin, että nyt sai telttailu meidän osaltamme loppua!

Oletteko matkailleet sekä asuntoautolla että -vaunulla?
  1970–80-luvun vaihteen aikoihin kiertelimme vuokravaunulla Kuusamossa, Lapissa, Keski-Suomessa ja Saksassakin. Oman vaunun hankimme 1980-luvun alussa, jolloin liityimme myös SF-Caravanareihin. Vaunu vaihtuikin ajan myötä autoon. Asuntovaunussa oli enemmän tilaa. Vaunussa ei kuitenkaan voinut oleilla matkan aikana, joten lapset tappelivat auton takaosassa. Lapset jäivät ajan mittaan pois. Nyt heillä on omat perheet, joiden käytössä matkailuautomme on enemmänkin kuin meillä.

Kuinka monta matkaa teette nykyään vuodessa?

   Näin vanhemmiten tapanamme on suunnata syyskuun puolivälissä kohti pohjoista. Meillä on hyttysten kanssa sellainen sopimus, että ne lähtevät sieltä kun me tulemme. Lapin ihanat maisemat houkuttelevat. Siellä tulee vaellettua kameran kanssa, sillä olen innokas valokuvauksen harrastaja. Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa on ruska-aikaan mukava liikkua, kunhan oppii tietämään ympäri vuoden auki olevat leirintäalueet.

  Kesäisin saatamme käydä ystävien luona. Annamme usein sellaisen yleisvaroituksen, että liikumme sielläpäin ja saatamme tulla käymään.

  Nykyään lomailemme pari viikkoa, mutta tarkoituksemme on petrata tästä. Matkailuautomme on toki liikenteessä paljon enemmän, sillä myös lapset perheineen käyttävät sitä lomillaan.

Viivyttekö pitkään paikoillaan vai pysähdyttekö kullakin paikkakunnalla pääasiassa vain yhdeksi tai kahdeksi yöksi?

  Olen kehittänyt karavaanariopin teorian, joka jakaa karavaanarit mobiileihin ja stabiileihin. Itse kuulumme mobiileihin, emmekä viivy samalla paikkakunnalla kuin korkeintaan 2-3 päivää, jonka jälkeen lähdemme taas liikkeelle.

Kuinka tarkkaan suunnittelette reitin etukäteen?
  Meillä ei ole lähtiessämme tarkkaa määränpäätä, vain suunta ja tiedot avoinna olevista leirintäalueista. Pääsääntö on, että yövymme niillä. Lähdemme liikkeelle mieluiten aamulla virkeänä, jolloin olemme iltapäivällä perillä yöpymispaikassa. Ajamme vuorotellen niin, että vaihdamme 100 kilometrin tai tunnin ajon jälkeen kuskia.

  Matkailun suola on eksyminen. Näin olemme saapuneet moniin kauniisiin paikkoihin ja kokeneet uusia elämyksiä. Se jos mikä avartaa! Mökkeilijät pääsevät harvemmin kokemaan sellaista!

Mitä arvostatte eniten nykyisessä matkailuautossanne?
  Makuuhuoneratkaisua, jossa on kaksi täysimittaista sänkyä ja makuutila on eristettävissä muusta tilasta. Näin ei haittaa, vaikka toinen haluaisikin lukea pidempään. Meillä ei reissuilla ole TV:tä mukana, vaan silloin meillä on aikaa lukea – ennen kaikkea hyviä kirjoja. Joskus luemme kumpikin samaa kirjaa ja sitten keskustelemme siitä. Joskus käy niin, että silloin ihmettelemme olemmeko lainkaan lukeneet samaa kirjaa!

  Matkailuautossamme on myös hyvin säilytystilaa. Arvostan myös sitä, että auto pysyy muun liikenteen vauhdissa ja sieltä on hyvä näkyvyys, kun on korkeammalla kuin henkilöautolla ajaessa.

Mikä on teidän mielestänne Suomen paras leirintäalue karavaanarille?

  Oulun Nallikari on avoinna ympäri vuoden ja siellä on hyvät palvelut. Se on siisti, siellä on ystävällinen henkilökunta ja palvelukin on nopeaa. Myös sijainti on erinomainen, sillä leirintäalueethan ovat ennen kaikkea majoituspalveluita, joten niiden tulisi sijaita riittävän lähellä muita toimintoja. On sääli, ettei Turun saaristossa ole enemmän leirintäalueita!

Käyttekö matkailuautolla erilaisissa tapahtumissa?

  Emme yleensä käy, sillä tämä naama on sen verran tunnettu, että yksityisyys on kaukana. Yleensä ihmiset ovat ystävällisiä, eikä meillä ole mitään normaaleja juttutuokioita vastaan. Kanssaihmiset vain eivät voi tietää, että edellä on ollut jo tusina muita. Aina silloin tällöin joku tuntematon tulee sanomaan, että muistutan paljon yhtä suomalaista poliitikkoa. Silloin saatan esittää ihmeissäni loukkaantunutta!

Minkälainen on tyypillinen karavaanari?
  Se on edelleen vähemmistökulttuuria. Mökillä on aina töitä, joten mahtanevatko karavaanarit olla sellaisia, jotka haluavat päästä helpommalla? Matkailuajoneuvolla voi myös liikkua ympäri vuoden. En usko tässä asiassa mihinkään typologiaan. Karavaanarikin on joskus ”kaikkien kaveri” ja joskus taas haluaa omaa rauhaa.

Pidättekö matkapäiväkirjaa?
  Kyllä kirjoitan. Kun jälkeenpäin luen niitä ja katselen ottamiani valokuvia, on aivan kuin tekisi matkan uudelleen!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »