Nro 5-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Taivalvaara, Ruka, Tietomaa, Vaskikello, Sanifani, Kierikkikeskus


Kalajoen hiekkarannat vaihteeksi ilmasta katsottuna. Kuva: Kalajoen Matkailuyhdistys ry

Kiehtova ja monipuolinen Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaa on matkailullisesti ja maisemallisesti monipuolinen; lännessä hallitsevina elementteinä ovat meri ja pitkät hiekkarannat, itään päin liikuttaessa kauniit suomaisemat muuttuvat silmiä hiveleviksi vaara- ja tunturimaisemiksi. Täällä on ollut asutusta jo vuosituhansien ajan, ja pitkä historia on tuonut jotain mukanaan myös nykypäivään: tekevän ja innovatiivisen pohjoispohjalaisen ihmisen.


Taivalvaarassa riittää tekemistä

  Taivalvaaran matkailukeskus Taivalkoskella on ennen kaikkea perinteinen hiihtokeskus, mutta muutakin tekemistä Taivalvaarassa on päiväksi jos toiseksikin. Upeiden lumisten rinteiden lisäksi suksilla kelpaa suihkauttaa myös hiihtokeskuksen hyvin hoidetuille laduille. Taivalvaaralla on kolme erimittaista latua: 6,5 kilometriä, joka on valaistu, sekä 15 ja 25 kilometrin lenkit kovakuntoisemmille. Matkan varrelta löytyy mukavia taukopaikkoja, joissa paistaa makkarat tai kiehauttaa nokipannukahvit. Kun hiihtämiseltä kaipaa hieman taukoa, voi hypätä joko moottorikelkkasafarille tai husky-ajelulle – tai pukea kiipeilykengät jalkaan ja lähteä valloittamaan jääseinää!

Ruka – luonnon oma huvipuisto

  Suomen suosituimpiin hiihtokeskuksiin lukeutuva, ellei peräti suosituin, Kuusamon Ruka, on Pohjois-Pohjanmaan ehdoton matkailuvaltti. Laskettelun ja lumilautailun lisäksi tunturissa ja sen ympäristössä on monia mahdollisuuksia harrastaa muitakin lumilajeja: mutkittelevien metsämaastojen ja avarien järvenjäiden maisemissa kulkevat hiihtoladut täyttävät vaativammankin maastohiihtäjän kriteerit, ja moottorikelkkasafarit erämaaleireineen jättävät taatusti pysyvän muistijäljen Rukan-lomasta. Ja jos pakkanen alkaa liikaa nipistellä poskipäitä, Kuusamon Tropiikin lämpimiin ja poreileviin altaisiin on mukava pulahtaa itseään hemmottelemaan.

Tiedekeskus Tietomaa

  Suomen ensimmäinen tiedekeskus, Tietomaa Oulussa, esittelee nykypäivää ja ennustaa tulevaa elämyksellisesti kaikenikäisille. Tietomaan vaihtuvissa teemanäyttelyissä on yli 150 kohdetta, ja tiedekeskuksen upeassa jättielokuvateatterissa esitetään mielenkiintoisia planetaario-ohjelmia. Tietomaan erikoisuus on 35 metriin kohoava näköalahissi, josta avautuu upeita näkymiä yli Oulun.

Ja vaskikellot soi

  Pyhäjärven Vaskilammen läheisyydessä sijaitseva ravintola Vaskikello tarjoaa elämyksiä paitsi makunystyröille, myös muille aisteille. Ravintolan yhteyteen on kerätty uskomaton kokoelma erilaisia kelloja, alkaen pienistä matkamuistokelloista aina 8000 kiloa painaviin kirkonkelloihin. Vaskikellon kokoelmissa on kaikkiaan noin 1500 erilaista kelloa. Suurinta osaa niistä ei ole aktiivisesti hankittu, vain muutamaa on lähdetty maailmalta varta vasten hakemaan - suurin osa kelloista on tullut matkamuistoina ravintolan isännän omilta ulkomaan reissuilta. Laajaan kellokokoelmaan mahtuu monenlaisia kelloja, myös todellisia harvinaisuuksia kuten korkeatasoisesta, saksalaisesta Meissenin posliinista valmistettu kellopeli, jonka posliiniset kellot soittavat pehmeästi noin 20 erilaista sävelmää.

Kesän riemut jatkuvat Sanifanissa

  Kalajoen kultaiset hiekat ovat tuttuja kaikille, mutta aurinkoista kesää voi jatkaa läpi vuoden kylpylä Sanifanissa Kalajoella. Sanifanissa riittää että polskittavaksi ja rentouttavia nautintoja jokaiselle. Kylpylästä trooppista lämpöä etsivät ei pety, ja pulikoijien mieliksi Sanifanissa on useita altaita, liukumäki, virtaava joki, rentouttavia hierontasuihkuja, kylmäkaivo ja lisäksi oikea uimahalli, jossa ponnahduslauta sekä 25 metrin allas kuntouintiin ja vesijuoksuun. Perheen nuorimmat polskuttelevat tietenkin turvallisesti omissa altaissaan.

Ihan kivikaudelta

  Yli-Iissä, Iijoen pohjoisella rannalla, sijaitsi laaja kivikautinen asutusalue jo 5000-6000 vuotta sitten. Nykyisin paikalla toimii kivikauden elämää esittelevä Kierikkikeskus. Kierikissä on tekemistä ja näkemistä kaiken ikäisille: arkeologinen näyttely esittelee elämää kivikaudella ja auditoriossa esitetään alueen arkeologiasta kertovaa dokumenttia sekä lastenfilmiä Aikamatka kivikaudelle. Kierikkikeskuksesta lähtee helppokulkuinen lankkupolku Kivikauden kylään, jossa vierailija pääsee itse kokemaan, minkälaisia olivat kivikauden asukkien asunnot ja askareet. Kierikissä järjestetään teemoitettuja, opastettuja kierroksia erilaisille ryhmille. Etenkin toiminnalliset kierrokset ovat lasten ja nuorten mieleen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »