Nro 5-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Rauma, Vanha Rauma, Eurajoki, Vuojoen kartano, Kauttuan Ruukinpuisto, Eura, Pori, Promenadisali, Leineperin Ruukki, Ulvila


Kuninkaankatu 7, Vanha Rauma. Kuva: Juha Sinisalo

Satakunta matkailumahdollisuutta

Satakunnan muodostaa kolme omaleimaista seutukuntaa: historiallinen Rauman seutu, sykkivä Porin seutu sekä luontorikas Pohjois-Satakunta. Satakunnassa kohtaavat UNESCOn maailmanperintökohteet ja nykyaikaiset suurtapahtumat.


Vireä Vanha Rauma

  Rauman vanha kaupunki, Vanha Rauma, on seissyt paikallaan jo vuodesta 1442. Vanhan Rauman mukulakivikatuja astellessa ja pikku putiikkeja kierrellessä voi aistia sitä ylpeyttä, jota raumalaiset tuntevat helmeään kohtaan. Idyllinen kaupunginosa ei kuitenkaan ole museo vaan elävä, vireä ja valloittava asuin- ja matkailupaikka, joka mennyttä kunnioittaen elää nykypäivää.

Joulun valoa ja tunnelmaa

  Vuojoen kartanossa Vuojoen kartano Eurajoella on tyylikäs kokous-, koulutus- ja kulttuurikeskus, jossa järjestetään myös suuren suosion saavuttaneita rooliopastuksia. Joulua otetaan Vuojoen empire-linnassa vastaan kuvin ja wanhan ajan tunnelmassa. Virolaisen kuvittajan Viive Noorin "Joulun valoa" -näyttely koostuu useiden eri kirjojen kuvituksista, joita yhdistää jouluinen teema. Kuvat ovat täynnä pieniä, ihastuttavia yksityiskohtia, joiden tarkkuus saa katsojan haltioitumaan. Näyttely on auki Vuojoen kartanon galleria Gylichissä joulukuun 22. päivään asti.

  Perinteistä, koko perheen Kartanon joulua vietetään Vuojoella tänä vuonna seitsemännen kerran. Joulun tunnelma valloittaa kartanon vanhan tunnelmallisen talousrakennuksen ja pihamaan, kun käsityöläisten myyntikojut valtaavat tilan. Wanhan ajan joulupöytä katetaan juhlakerroksen saleissa, ja joulukahvit nautitaan Kakkukahvilassa.

Teollista historiaa Kauttualla

  Kauttuan Ruukinpuisto Eurassa on erinomaisesti säilynyt ruukkialue, joka syntyi jo 1600-luvulla, kun Kauttuan kosken partaalle rakennettiin rautaruukki. Ruukinpuistossa on paljon nähtävää myös talvisaikaan: Vanhat historialliset rakennukset, luonto ja vanhan ajan tehdasmiljöö tarjoavat oivalliset puitteet antoisalle nähtävyyskierrokselle, ja Alvar Aallon suunnitteleman Jokisaunan vanhassa pesulassa toimivassa myymälä Designpesulassa löytyy joululahjat ulkomaisista ja suomalaista design- ja käsityötuotteista.

Parasta musiikkia Porin Promenadisalissa

  Musiikkikaupunki Porin talvi on täynnä monipuolista musiikkitarjontaa. Swing- ja jazz-musiikkiin keskittynyt Pori Big Band juhlii tänä vuonna 40-vuotissyntymäpäiviään, ja vahvaa nousukautta elävän yhtyeen konserttien tahdissa svengaillaan kuluvana talvena niin juhlakonsertissa kuin Porin itsenäisyyspäivän juhlassakin.

  Porin Promenadisali tarjoaa upean akustiikan monentyyppisille musiikkiesityksille. Pori Sinfonietta pitää Promenadisalissa pääosan konserteistaan, ja niiden lisäksi lavalla nähdään tänä talvena monia suomalaisen viihdemusiikin tähtiä kuten Laura Voutilainen, Juha Tapio, Finlanders ja Jari Sillanpää. Promenadisalin ohjelmistoa kannattaa lähteä kuuntelemaan kauempaakin!

Pori paketissa


  Monipuolinen Porin seutu on paketoitu teemoittain ryhmämatkailupaketteihin, joiden avulla on helppo suunnitella onnistunut loma Porissa. Ohjelmaa löytyy taatusti jokaiseen makuun: Saunailta meren äärellä, Jämi Amazing Race, arkkitehtuuria, kummituskävely jne. Mielenkiintoisten teemaretkien parissa vierähtää seudulla helposti muutamakin päivä. Porin ryhmämatkapaketteja myy ja markkinoi Porin Seudun Matkailu Maisa.

Patruunan henki elää Leineperissä

  Ulvilassa sijaitseva Leineperin Ruukki tarjoaa ainutlaatuisen ja idyllisen kokonaisuuden yhtenä parhaiten säilyneistä ja täydellisimmistä ruukin alueista Suomessa. Valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö puhuttelee mm. rautasulatollaan, käsityöpajoillaan, joihin pääsee vierailemaan pääasiassa kesäaikaan sekä vaikkapa kiireettömällä kahvihetkellä ruukin vanhan yhteisleipomon Perinnekahvila Savipakarissa vastaleivotun ruisleivän tuoksussa. Joulun alla ruukki avaa ovensa jouluun ja ruukin joulutori onkin suosittu käyntikohde joululahjojen etsijöille.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »