Nro 5-2011
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Keski-Suomi, Jyväskylä, Keurusselän alue, Lomaseutu


Kauniisti valaistu Kuokkalan silta Jyväskylässä. Kuva: Jyväskylän Seudun Matkailu

Keski-Suomi
koko perheelle

Matka Keski-Suomeen on matka monipuolisuuteen. Nimensä mukaisesti keskellä Suomea sijaitsevaan maakuntaan on helppo matkustaa mistä vain, ja laaja alue kätkee sisälleen runsaasti hyvän loman elementtejä.


Kaamosta karkuun Jyväskylään

  Keski-Suomen ydin, Jyväskylän seutu, sykkii aktiivisena läpi koko vuoden. Jyväskylässä yhdistyvät moderni kaupunkimiljöö aktiviteetteineen, monipuoliset tapahtumat, laadukkaat kokousmahdollisuudet, kulttuuritarjonta sekä rentouttavat ja virkistävät luonto- ja mökkeilyelämykset.

  Vuodesta 1996 lähtien Jyväskylästä on rakennettu Valon Kaupunkia, ja tämän kansainvälisestikin palkitun hankkeen tuloksista pääsee parhaiten nauttimaan pimeään aikaan. Kaupungissa on tällä hetkellä yli 70 pysyvästi valaistua kohdetta, jotka ovat pääosin julkisia rakennuksia, ja lisää rakennetaan koko ajan. Kannattaa käydä ihastelemassa ja kokemassa, miten valo antaa iloa ja energiaa ja parantaa elämänlaatua.

Suksilla tai laudalla

  Keski-Suomi on rinteissä viihtyjän ehdoton ykköskohde. Maakunnassa on peräti neljä laskettelukeskusta: Himos, Laajavuori, Riihivuori ja Häkärinteet, eivätkä ne yhtään kalpene Lapin hiihtosirkuksien rinnalla. Rinteitä löytyy joka makuun ja taitotasoon, ja temppuilijoillekin on tarjolla reilejä, streettejä ja paippeja – sekä Häkärinteillä Suomen suurin wallride-seinä. Pohjoisen pitkät hissijonot ja hillitön hulabaloo ovat muisto vain, ja pituutta ja korkeuserojakin Keski-Suomessa riittää aivan tarpeeksi. Miksi siis lähteä suksimaan Keski-Suomea kauemmas?

Vesipetokin viihtyy

  Vettä on Keski-Suomessa yllin kyllin. Maakuntaa hallitsevat suuret järvet kuten Päijänne, Keitele, Konnevesi ja Keurusselkä, ja niiden lisäksi seudulla on liuta kalaisia ja kirkkaita pikkujärviä. Vesistöjen ympärille onkin kehitetty monenlaista matkailutoimintaa niin kesä- kuin talvikaudelle: on sisävesiristeilyjä, kalastusretkiä, melontaa ja retkiluistelua – ja uiminenhan on hyvä ja halpa harrastus läpi vuoden.

  Järvien lisäksi vettä ja vesiaktiviteetteja on tarjolla Keski-Suomen kylpylöissä. Kylpylähotelli Peurunka Laukaassa, Hotelli Keurusselän kylpylä Tähtitaivas Keuruulla sekä kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori Jyväskylässä ovat polskuttelijoiden ja itsensä hemmottelijoiden mieleen: altaita, liukuja, poreita, hemmotteluhoitoja ja erilaisia erikoisuuksia on tarjolla mielin määrin, ja valikoimasta jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa.

Keurusselällä kulttuuria ympäri vuoden

  Luonnonkaunis Keurusselän alue on oiva kohde historian ja kulttuurin ystäville. Serlachius-museot Gösta ja Gustaf Mäntässä esittelevät ylpeinä yhtä Euroopan merkittävimmistä yksityisistä taidekokoelmista. Uusi suomalainen kuvataide puolestaan on esillä Taidekeskus Honkahovissa sekä jokakesäisessä nykytaiteen suurkatselmuksessa Mäntän Kuvataideviikoilla. Mäntän kulttuuritarjontaa täydentää Mäntän Musiikkijuhlat sekä Vilppulankosken Jazz.

  Vanha Keuruu on käymisen arvoinen paikka jokaiselle, joka on kiinnostunut maamme historiasta. Vanhassa kaupungissa on nimittäin säilynyt hämmästyttävän paljon vanhaa rakennuskantaa, joka kertoo keuruulaisten tarinaa neljän vuosisadan ajalta. Keuruun vanha kirkko, Keuruun kirkko, Kotiseutumuseo, rautatieasema, Matkailukeskus Kamana ja Keuruun Vanha Pappila muodostavat kulttuurihistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden aivan Keuruun keskustan tuntumassa. Vanha ja uusi lyövät luonnollisesti kättä Keuruulla!

Leppoisa Lomaseutu


  Pihtiputaan, Kinnulan ja Viitasaaren muodostama Lomaseutu-matkailualue tarjoaa parasta Suomea metsineen, järvineen ja mökkeilymahdollisuuksineen. Luonto on täällä pääosassa: Keitele kaikkine mahdollisuuksineen on ”ihan rannassa”, ja Salamajärven kansallispuisto Kinnulassa erämaaluontoineen mahdollistaa takuuvarman irtipäästön arjesta. Kun akut on saatu ladattua, aktiivisempaan olotilaan pääsee siirtymään vaikkapa Viitasaaren Viihdekeskuksessa Viitasaaren keskustassa: uudistetussa keilahallissa pääsee koittamaan kaatajan taitojaan hohdolla tai ilman, ja kesäisin minigolfaamaan. Ohjelmapalvelu Erävaris johdattaa erilaisille seikkailu-, kalastus- tai metsästysretkille – tai rauhallisemmin ruisleivän leivontaan. Maalaistalon keittiössä päästään ammattitaitoisen oppaan johdolla vaivaamaan taikinaa, ja leipien paistuessa tehdään ulkoiluretki pihapiirin laavulle. Tikkumakkaran ja nokipannukahvin jälkeen jokainen leipuri saa oman leipänsä kotiinviemisiksi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »