Nro 5-2011
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Lappi, Muonio, Särkijärven Majat, Tarja Veisto, SärkijärviMuonion mainio majapaikka

Särkijärven Majat sijaitsee rauhallisen ja kauniin Särkijärven rannalla, Pallastunturin ja Särkitunturin välittömässä läheisyydessä. Lomakeskukseen voi tulla nauttimaan kaikista Lapin vahvoista vuodenajoista, sillä Särkijärven Majat on avoinna ympäri vuoden.


  Särkijärven tila on ollut monessa edelläkävijä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Wanhassa talossa on ollut niin kylän ensimmäinen puhelin kuin televisiokin, jota tultiin joukolla katsomaan omat markat mukana, sillä laite toimi kolikoilla. Kestikievarin lisäksi talossa on aikanaan pidetty osuuskauppaa sekä kylän ensimmäistä koulua.

  Lapin sodan aikoihin Wanhassa talossa oli saksalaisten päällystön majapaikka, mutta onneksi saksalaiset eivät lähtiessään ehtineet polttaa tuota kylän vanhinta taloa.

Perinteet velvoittavat

  Nykyisen emännän Tarja Veiston vanhemmat aloittivat aikanaan majoitustoiminnan, joka seitsemisen vuotta sitten siirtyi tyttärelle. Mökkimajoituksen rinnalle on rakennettu hyvin varusteltuja uusia huoneistoja. Mökkejä on valittavana kahden hengen punaisesta tuvasta aina 8 hengen paritalohuoneistoon. Majoitustiloja löytyy jopa bussilastilliselle vieraita. Monilla asiakassuhteilla on jo pitkät perinteet.

  – Jotkut asiakkaista ovat käyneet täällä vuosikymmenten ajan. He muistavat ajan, kun minä olen ollut pieni. Yksikin asiakas kertoi vaihtaneensa aikanaan minulta vaipan, naurahtaa Tarja Veisto.

  Nykyään asiakkaita saapuu Särkijärven Majoille jo kolmannessa polvessa. Veiston mukaan asiakassuhde onkin usein ”avioliitollinen” – se on voimassa, kunnes toisin sanotaan. Tällaiset asiakkaat haluavat vuodesta toiseen tulla samalla viikolla samaan mökkiin ja saada saman palvelun, mikä on varma merkki asiakastyytyväisyydestä!

Luonnollisesti lähiruokaa


  Viime vuosina lähiruuan arvostus on noussut. Tarja Veistolle se on aina ollut arkipäivää. Tilausravintola tarjoilee perinteistä lappilaista ruokaa, kuten paikallista kalaa ja tietysti poronlihaa.

  – Poronlihaa meillä käytetään runsaasti niin poronkäristyksessä kuin jauheliharuuissa. Kalat saadaan Särkijärvestä ja perunat omalta pellolta. Luonnosta keräämme sieniä ja marjoja sekä mausteita ja yrttejä, toteaa Veisto. Oman lisänsä tuovat vakiovieraiden mieluisat eteläntuliaiset, kuten omenat ja suppilovahverot.

Yhdessä metsään


  Särkijärven Majojen vieraina käy niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia, joille tilan arkiaskareet saattavat olla jo eksotiikkaa ja elämyksiä. Ulkomaalaiselle esimerkiksi rantasaunan lämmittäminen ja saunominen yhdessä suomalaisten kanssa on ollut uskomaton elämys.

  – Lähden myös välillä vieraidemme kanssa metsään keräämään marjoja tai risuja. Retken huipentaa metsässä nautitut nuotiokahvit. Jo pelkästään metsässä oleminen on joillekin todella jännittävää ja eksoottista, kertoo Veisto.

Monia mahdollisuuksia tehdä ja harrastaa

  Särkijärven Majat tarjoavat monia mahdollisuuksia tekemiseen. Kesällä ympäröivä maasto houkuttelee patikoimaan, pyöräilemään ja kalastamaan. Särkijärvessä on myös hyvä uida, sillä ranta on hyväpohjainen, puhdasvetinen ja lapsiystävällinen. Talvella rantasaunasta voi pulahtaa avantoon. Järven jäällä voi istahtaa pilkille tai lähetä murtomaaladulle hiihtämään suoraan pihapiiristä. Latuja on yli 200 km. Laskettelukeskuksetkin ovat läheltä, sillä Leville ajaa puolessa tunnissa, Ylläkselle 40 minuutissa, Pallakselle 20 minuutissa ja Olos on vain alle 10 minuutin ajomatkan päässä. Ryhmille toiminta suunnitellaan aina toiveiden mukaan.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »