Nro 5-2011
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ; 
Avainsanat: Lappi, jäänmurtaja Sampo, Ranuan eläinpuisto, Pentik-mäki, Santa Park, Joulupukin Pajakylä, Lampivaaran Ametistikaivos, Siida, saamelaismuseo, luontokeskus


Kuva: Kemin kaupunki

Löytöretkelle Lappiin

Oletko säännöllinen Lapinkävijä, joka käy Lapissa aina samaan vuodenaikaan? Kuljetko aina samaa reittiä ja kohti samaa kohdetta? Mitäpä jos ensi kerralla poikkeaisitkin totutusta ja löytäisit myös toisenlaisen Lapin!


Jäänmurtajalle

  Jos rohkenet poiketa totutusta, poikkea sitten kunnolla. Risteilyt eivät kuulu vain kesään – ainakaan Lapissa. Jäänmurtaja Sampo risteilee aikataulun mukaisesti ja jäätilanteen huomioiden 22.12.2011–14.4.2012. Neljän tunnin risteily lähtee klo 12 Kemin Ajoksen satamasta. Opastetulla laivakierroksella tutustutaan alukseen konehuoneesta komentosillalle asti.

  Sampo kulkee keskellä arktista aavaa merimaisemaa, jonka sävyt vaihtelevat alkutalven revontulien värittämästä kaamostaivaasta kevättalven huikaisevaan valon valkeuteen. Kuten aina risteilyillä, myös jäänmurtajalla maittava ruokailu on osa nautintoa. Viihtyisät ravintolat ja tunnelmalliset salongit houkuttelevat herkuttelemaan ja nauttimaan virvokkeita. Laivassa on myös lahjatavaramyymälä Lapponia Shop.

  Ruokailun jälkeen vierailla on mahdollisuus huimaan arktiseen uintiseikkailuun hyisessä vedessä, lämpimään pelastuspukuun pukeutuneena. Kokemus on unohtumaton!

Eläinpuistoon ympäri vuoden

  Lapsiperheiden kannattaa pysähtyä Ranualla. Ympäri vuoden avoinna olevassa Ranuan eläinpuistossa asustaa noin 60 lajia arktisen ja pohjoisen alueen villieläimiä pienimmästä suurimpaan. Kesäisin eläinpuiston yhteydessä on kotieläinpuisto.

Ostoksille Pentik-mäkeen

  Pentik-mäki on tunnettu kulttuuri- ja ostosmatkailukohde Posiolla ja samalla maailman pohjoisin keramiikkatehdas myymälöineen. Se on sukellus Pentikin historiaan ja nykyisyyteen. Yhdellä kertaa voi tutustua keramiikan ja muotoilun kokoelmiin sekä tehdä ostoksia Pentikin kattavasta sisustusvalikoimasta. Pentik-mäki on syntynyt yli kolmen vuosikymmenen saatossa. Nyt toisiinsa lasikäytävällä yhdistetyt rakennukset muodostavat 2500 neliömetrin suuruisen yhtenäisen kokonaisuuden, tehtaanmyymälöineen, museoineen, näyttelyineen ja kahvioineen. Sen kaikkiin museoihin ja näyttelyihin on vapaa pääsy.

Joulutunnelmaan kesälläkin

  Koteihin joulupukki tulee yleensä vain kerran vuodessa, mutta Rovaniemellä pukkia voi käydä tapaamassa jopa keskikesällä. Joulupukin Pajakylässä voi tutustua nostalgiseen joulunäyttelyyn, joka esittelee valikoiman eri maailman joulukaupunkien joulutapoja ja jouluperinteitä. Santa Parkin maanalaiseen luolastoon rakennetusta jännittävästä satumaailmasta välittyy joulun lämmin tunnelma. Joulupukin Pajakylä sijaitsee Napapiirillä, joten siellä voi ylittää myös tuon maagisen rajan, jonka pohjoispuolella vähintään yhden päivän ajan vuodessa aurinko ei nouse tai laske.

Televisioon?

  Taivaan tulia kuvataan taas kesällä 2012 Kemijärvellä. Jos satut sopivaan aikaan liikkumaan Kemijärvellä, voit päästä seuraamaan sarjan kuvauksia tai jopa päästä kuviin. Taivaan tulien aidoille kuvauspaikoille järjestetään myös opastetuttuja kiertoajeluja, joissa voi nähdä mm. Neljän koplan kodin, Raunin ja Erkin vihkikirkon, kuulla arjen selviytymistarinoita ja palauttaa mieleen sarjan ikimuistoisia hetkiä. Taivaan tulien kuvauskohteita ja Lapin avaria vaaramaisemia voi ihailla myös maisemaristeilyillä.

Löydä aarreAmetistikaivoksella pääsee itsekin etsimään aarretta. Kuva: Rovaniemen Matkailu Oy

  Keskellä kauneinta lappilaista maisemaa, Pyhä-Luoston kansallispuistossa, toimii Euroopan ainoa ametistikaivos. Kaivos sijaitsee tunturin laella, Luoston tunturikeskuksen välittömässä läheisyydessä. Lampivaaran Ametistikaivos on poikkeuksellinen, sillä kaivokseen ovat tervetulleita myös matkailijat. Violetin eri sävyssä hohtava Lapin ametisti luokitellaan jalokiveksi, jonka saloihin kaivoksessa pääsee tutustumaan. Lisäksi kaivoksessa voi kaivaa itselleen oman onnenkivensä.

Tutustu saamelaisuuteen

  Tiesitkö, että Saamenmaassa on kahdeksan vuodenaikaa? Tämä ja monta muuta asiaa selviää Siidassa, joka on Inarissa sijaitseva saamelaismuseo ja luontokeskus. Siidan moniaistillisia elämyksiä tarjoavat näyttelyt kertovat mielenkiintoisesti saamelaisten historiasta ja kulttuurista sekä pohjoisimman Lapin luonnosta.

Siida on ikkuna saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon. Kuva: Siida

  Kesäkaudella Siidan sisätilojen näyttelytarjontaa täydentää tunnelmallinen ulkomuseoalue, jossa esitellään erilaisia saamelaisia asuinmuotoja sekä pyyntitapoja. Siidassa on myös kulttuuri-, taide- ja luontoaiheisia vaihtuvia näyttelyjä ja siellä järjestetään myös kulttuuri- ja luontotapahtumia. Luontokeskuksesta saa hyviä neuvoja vaeltamiseen ja retkeilyyn sekä kalastukseen, johon tarvittavat luvatkin hoituvat Siidasta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »