Nro 4-2011
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Varkauden Teatteri, Helismaa, Päivänsäde, minä ja menninkäinen, Tapio Rautavaara, Esa Pakarinen, Masa Niemi, Ilkka Koivula


Ville-Veikko Valtanen, Ilkka Koivula ja Jukka-Pekka Löhönen 1950-luvun tunnelmissa. Kuva: Varkauden Teatteri / Sini Koistinen ja Tatu Pulliainen

Viihdyttävä musikaali Varkaudessa

Syyskuun alusta lähtien Varkauden Teatterissa on soinut taidokas ja mukaansatempaava musiikki. Kyseessä on Yrjö Juhani Renvallin kirjoittama musikaali Päivänsäde, minä ja menninkäinen, joka kertoo 1950-luvulle sijoittuvan fiktiivisen tarinan Reino Helismaan viimeisestä iltamakiertueesta Tapio Rautavaaran, Esa Pakarisen ja Masa Niemen kanssa. Näytelmää tahdittavat Helismaan sanoittamat ikivihreät laulut.


  Helismaa ja kumppanit olivat ironian ja parodian kruunaamattomia mestareita, joiden roolihahmot Pekka Puupää ja Pätkä saivat koko kansan hyvälle mielelle. Ei siis ihme, että myös näytelmä on viihdyttävä. Toisinaan taiteilijoiden naurun takana kimmeltää kuitenkin kyynel. Pekka Laasosen ohjaus tuo hienosti esille myös sodanjälkeisen viihdemaailman vakavamman puolen. Onneksi positiivinen elämänasenne voittaa tässäkin.

  Reino Helismaan roolissa vierailee yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijöistä, Täällä pohjan tähden alla -elokuvastakin tuttu Ilkka Koivula. Päivänsäteen rooliin löytyi koelaulutilaisuuden perusteella Leppävirran Niinimäestä uskomattoman kaunisääninen Katja Laulainen.

  Reino Helismaa teki noin 5000 sanoitusta, joista 1 500 levytettiin. Hän oli myös säveltäjä, kuplettilaulaja, elokuvanäyttelijä ja käsikirjoittaja. Hän teki myös muun muassa radiokuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia (mm. Pekka ja Pätkä -elokuvat) ja näytelmiä.

  Esa Pakarisen syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Pakarinen on Varkauden oma poika, sillä vuoden 1946 Pakarisen orkesteriryhmän vierailun päätteeksi Esa jäi paikkakunnalle asumaan hattukauppias, leskirouva Elli Ahon alivuokralaiseksi. Seuraavana vuonna pariskunta avioitui.

  Päivänsäde, minä ja menninkäinen -musikaalin ohjaajan Pekka Laasonen toimii varsinaisena leipätyönään Imatran Big Band Festivaalien toiminnanjohtajana, mutta jo vuonna 2009 hän ohjasi Varkauden Teatterille huippusuosion saaneen farssin Puhtaana käteen. Näytelmän lavastaa Jukka Tyrväinen ja puvustaa Taina Peltomäki. Koreografiat on suunnitellut pieksämäkeläinen Mira Päivinen. Nelihenkisen orkesterin kapellimestarina toimii Sami Ruutiainen, joka on myös sovittanut kappaleet Varkauden Teatterille.

  Päivänsäde, minä ja menninkäinen – musikaalia esitetään syysnäytäntökaudella 25 kertaa ja se jatkaa ohjelmistossa keväällä 2012.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »