Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Kajaanin kaupunginteatteri, Kainuu, Kajaanin Seminaari, Matti ja Piru, Paha lapsi, teatteri, näytelmä


Kajaanin Seminaari -näytelmä on kunnianosoitus lakkautettavalle opettajankoulutusyksikölle. Kuva: Kajaanin kaupunginteatteri / Irja Samoil

Vireä
Kajaanin kaupunginteatteri
elää ajassa

Kajaanin kaupunginteatterin syksyn näytelmät pureutuvat niin paikallisiin kuin yleismaailmallisiin ajankohtaisiin aiheisiin.


  Huhtikuussa ensi-iltansa saanut Kajaanin Seminaari on tragikomedia luopumisosaamisesta. Näytelmän on kirjoittanut Sami Keski-Vähälä. Kansansatuja aikuisille tarjoaa syksyn ensimmäinen kanta-esitys Matti ja Piru, jonka ensi-ilta on 17.9.2011. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Juha Hurme, joka teosta varten on sukeltanut syvälle suomalaiseen tarina-aarteistoon poimien sieltä parhaat palat herkulliseen esitykseen. Toinen kantaesitys Paha lapsi on Anna Krogeruksen käsialaa. Näytelmä on viattomuuden puolustus, jossa seurataan särkyvän perheen tarinaa lapsen näkökulmasta. Näytelmän ensi-ilta on Sissilinnassa 4.11.2011.

Katse eteenpäin - historiaa kunnioittaen

  Kajaanin Seminaari on näytelmä, joka sisältää yhtymäkohtia todellisuuteen. Se on kunnianosoitus 111-vuotiaalle opettajankoulutuslaitokselle ja sen tekemälle työlle. Kajaanin opettajankoulutusyksikköhän sai 1.1.2010 lakkautuspäätöksen osana yliopistouudistusta ja tiedekunnan organisaatiomuutosta. Toiminta jatkuu enää 31.7.2013 asti luonnonkauniilla seminaarialueella, jossa opettajankoulutusta on annettu vuodesta 1900 lähtien. Opettajankoulutusyksikön lakkautusprosessiin liittyvien kohtausten taustamateriaalina on käytetty julkisia asiakirjoja, lehtiartikkeleita ja haastatteluja.

  Tragikoominen näytelmä kertoo Tuppuraisen opettajapariskunnasta, joka saa kuulla työskentelevänsä lakkautettavassa opettajankoulutusyksikössä. Lapsiperheen arki muuttuu kertarysäyksellä ja elämä ottaa uuden suunnan. Onnistuvatko Tuppuraiset innovoimaan itselleen uuden reitin globaali-Suomen karikoissa? Esitys seuraa myötätunnolla Tuppuraisen perheen vaiheita, niin kipeitä kokemuksia kuin ilon pilkahduksia. Runsas musiikki välittää vahvoja tunteita myös katsojalle. Näytelmän on ohjannut Miko Jaakola.

Surun keskellä toivoa

  Jokainen meistä on joskus ollut lapsi, mutta vieläkö muistat, miltä se tuntui? Lapsi aistii paljon enemmän, kuin me aikuiset usein ymmärrämmekään. Nyky-yhteiskunnan pahoinvointi peilautuu lasten pahoinvoinnissa. Paha lapsi on särkyvän perheen tarina, joka kerrotaan pienen pojan, Eetu Lintusen, näkökulmasta. Siinä on surua ja toivoa, kauneutta ja ilkikurisuutta. Eetun varhaisessa lapsuudessa kaikki on valoisaa ja hyvin. Sitten eteisestä alkaa kuulua riidan ääniä öisin. Eräänä aamuna äiti on pakannut tavaransa ja lähtenyt pois. Aluksi yksinäisyys on pelottavaa, mutta pikkuhiljaa siitä tulee Eetun turvapaikka. Kun Eetun isän elämään ilmestyy uusi nainen, Eetu ei halua päästää enää ketään lähelleen. Äitipuoli ei löydä kontaktia sulkeutuneeseen lapseen ja alkaa vihata tätä. Hyvästä lapsesta tulee paha lapsi. Lapsen elämänhalu ja kyky selviytyä ylivoimaisistakin tilanteista antaa kuitenkin toivoa myös aikuisille.

  Eero-Tapio Vuoren
ohjaama ajankohtainen näytelmä on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön vientitukea, johon liittyy vierailu Edinburghin teatterifestivaalille 2013. Paha lapsi on myös alueteatterin kiertueohjelmistossa keväällä 2012.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »