Nro 4-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Kevät ; 
Avainsanat: Turun kaupunginteatteri, Linnateatteri, Kakola, musikaali, rockmusikaali, Veeti Kallio, Satu Rasila, Mikko Kouki


Pääroolin esittäjä Veeti Kallio aidon Kakolan käytävällä. Kuva: Turun kaupunginteatteri

Kakola – rikollisen hyvää rockia Turusta

Turussa soi rock helmikuussa 2012 kun Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä saa ensi-iltansa kaikkien aikojen ensimmäinen turkulainen rock-musikaali. Kaupunginteatteri ja turkulainen Linnateatteri ovat yhdistäneet voimansa ja seisovat yksissä tuumin kaltereiden väärällä puolella maineikkaaseen Kakolan vankilaan sijoittuvassa musikaalissa.


  Kakola kuljettaa katsojan legendaarisen vankilan Pohjoisselliin turkulaislähtöisen musiikin voimalla. Turun Kakolanmäellä sijaitsevan vankilan graniittisten seinien sisäpuolelle sijoittuvasta musikaalista luvataan fyysistä kokemusta: vankilan tarkoitus on ollut eristää sisäänsä pahuutta, mutta jokainen paha mies on kuitenkin ollut myös jonkun isä, puoliso tai lapsi. Kakola ruokkii tarinaa kaikille aisteille ja katsoja myötäelää henkilöiden tunteissa.

Jos muurit osaisivat kertoa...


  Kakolan on kirjoittanut turkulainen näytelmäkirjailija Satu Rasila ja sen ohjaa Linnateatterin johtaja Mikko Kouki. Vaikka musikaalin tapahtumat eivät pohjaudukaan tositapahtumiin, Rasila on käyttänyt käsikirjoituksensa pohjana autenttista materiaalia. Hän kertoo, että todellisuus Kakolan seinien sisällä on ollut tarua ihmeellisempää.

   – Kun vierailin ensimmäisen kerran Kakolassa, minulle oli välittömästi kirkasta se, että rakennus on tarinankertojan aarreaitta, Rasila sanoo.

  – Mitä kaikkea seinät ovatkaan nähneet. Mitä kaikkea seinille tekstejä kaivertaneiden miesten mielessä on liikkunut? Keitä kaikkia he lienevät ajatelleet? Millaisin ajatuskuluin vankilassa on eletty päivästä toiseen? Mitä kaikkea on tehty itselle, vankitovereille, vartijoille, omaisille? Graniittisia seiniä ovat lävistäneet niiden läpi suunnatut ajatukset ja tunteet. On tunnettu vihaa, kostonhalua ja turhautumista, mutta myös iloa, kaipausta ja rakkautta. Nämä tunteet ovat kulkeneet Kakolan seinien läpi kumpaankin suuntaan. Ja tähän tarinani asettuu, Kakolan Pohjoisselliin ja sinne saapuvaan vankiin nimeltä Leo. Joka ei vielä tiedä, että muurin toisella puolella on ihminen, jolla on hänelle tehtävä.

Ainutkertainen tuotanto

  Kakola on monella tapaa ainutkertainen tuotanto. Se on paitsi Turun ensimmäinen rock-musikaali, myös Linnateatterin ja kaupunginteatterin ensimmäinen yhteistuotanto. Mikko Kouki kertoo, että teatterit olivat jo pitkään suunnitelleet yhteistä projektia.

  – Meillä oli yhteinen tahtotila siihen, että tehdään jotain yhdessä. Kakola valikoitui aiheeksi vähän vahingossa kun ymmärsimme, kuinka paljon kulttuurihistoriallista materiaalia meillä on aivan silmien alla. Ainutkertaisen rockmusikaalista tekee myös sen sijoittuminen pahamaineisen vankilan muurien sisäpuolelle sekä tarinaa eteenpäin kuljettavan musiikin valinta. Luvassa on turkulaisperäinen soundtrack – musiikkia Aurajoen rannoilta – rocksovituksina! Koukin mukaan musikaalin tekeminen kiinnosti häntä, ja Kakola aiheena tuntui sellaiselta, että siihen musikaalityyli sopisi hyvin.

  Kakolan pääroolin tuomiotaan kärsivänä Leona laulaa yksi Suomen rouheimmista äänistä, Kuorosodasta tuttu ja Veeti and the Velvets -yhtyessä hurmannut karismaattinen Veeti Kallio. Naispääroolissa nähdään lontoolaisesta Royal Academy of Musicista musikaalinäyttelijäksi valmistunut, Husky Rescue -bändistäkin tuttu Reeta Vestman. Esityksen kruunaa Jussi Vahvaselän kapellimestaroima livebändi sekä Reija Wäreen liikuttama tanssiryhmä.

  Kakolan ensi-iltaa rokataan 17.2.2012, mutta ennakkokysyntä on ollut huimaa. Kaikki toistaiseksi tiedossa olevat esitykset on jo myyty loppuun, mutta kaupunginteatterin loppukevään esityskalenterin selkiydyttyä, myyntiin tulee vielä uusiakin näytöksiä.

Kakola – murhamiesten tyyssija

  Vuosikymmenten aikana Kakolan seiniä ovat katselleet tuhannet vangit. Ensimmäistä vankilarakennusta alettiin rakentaa sen jälkeen, kun keisarillinen senaatti oli 1839 määrännyt Suomeen perustettavaksi neljä "työ- ja ojennuslaitosta" rikoksentekijöille. Yksi näistä laitoksista sijoitettiin Turun Kakolanmäelle.

  Kakolan graniittista päärakennusta rakennettiin kahdeksan vuotta, ja ensimmäiset vangit siirrettiin Kakolanmäelle vuonna 1853. Välillä sotaväen kasarmina toiminut laitos otettiin uudelleen vankilakäyttöön vuonna 1859. Vankipaikkoja oli noin 350, mutta vankeja laitokseen oli sijoitettu yli 400. Suurimmillaan vankimäärä oli sodan jälkeen 1940-luvulla, jolloin Kakolassa istui samanaikaisesti noin tuhat vankia.

  Kakolalla on kautta aikojen ollut paha kaiku, sillä sinne sijoitettiin murhamiehiä ja moninkertaisia rikoksenuusijoita. Tunnetuimpiin vankeihin kuuluvat 1800-luvun pahamaineinen puukkojunkkari Matti Haapoja, 1960-1980-luvuilla pankkiryöstöjä tehnyt Matti "Volvo" Markkanen ja 1980-luvulla Ruotsissa tehdystä kolmoissurmasta tuomittu Juha Valjakkala.

  Kakolan karuutta korostaa sen länsiosaston ylimmän kerroksen käytäviltä avautuva komea maisema merelle ja saaristoon päin. Voi vain kuvitella, miltä vangeista on tuntunut katsella kaltereiden takaa kauas vapauteen – ehkäpä upean ympäristön tarkoituksena onkin ollut kääntää veistä jo vapautensa menettäneen vangin haavassa ja alleviivata sitä, mikä on menetetty. Toisaalta, vallan arkkitehtuuri on toiminut myös toisinpäin: aivan kaupungin kupeeseen sijoitettu vankila on ollut alati silmissä oleva muistutus siitä, mikä odottaa ihmistä, joka ei elä lakien mukaan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »