Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Outokumpu, kaivosmuseo, Vanha Kaivos, kehtiyshankeVanha Kaivos
sai uuden elämän kehityshankkeen turvin

Outokummun Vanha Kaivos on eittämättä kaupungin matkailuvaltti, ja sen kaivosmuseo kertoo nykypolville elähdyttävästi menneestä kaivoselämästä. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta kaivosmuseon perustamisesta, mutta niin museo kuin onkin, Outokummussa ei ole mitään aikomusta pitää sitä paikalleen jämähtäneenä laitoksena.


  Kaksi vuotta sitten käynnistetyllä Kaivosmuseon kehittämishankkeella halutaan turvata kaivosmuseon toimintaedellytykset, huolehtia historiallisesta rakennuksesta ja siten parantaa museotoimintaa ja kehittää Vanhan kaivoksen alueen matkailutoimintaa.

  Kaivosmuseon kehittämishanke käynnistyi vuonna 2009 museorakennuksen peruskorjauksella. Museorakennuksena on entinen kaivostupa, kaksikerroksinen lautarakenteinen rakennus, joka rakennettiin vuonna 1927 kaivosmiesten pukeutumis- ja peseytymistiloiksi. Peruskorjauksessa museoon pääsyn esteettömyyttä parannettiin toteuttamalla ns. kymppitunnelista eli pohjakerroksesta pääsy hissillä museon toiseen kerrokseen. Peruskorjaus vanhassa kaivostuvassa toteutettiin rakennuksen kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen ja huomioiden rakenteiden historiallinen kerroksellisuus. Museorakennus uusine näyttelytiloineen on nyt esteetön, helppokulkuinen ja turvallinen. Lisäksi museon eteistilaan valmistuivat esteettömät yleisö-wc:t.

Uudet näyttelyt vetonaulana

  Museon peruskorjaus valmistui syksyllä 2010, ja jo lokakuussa otettiin käyttöön museorakennuksen alakerran vaihtuvien näyttelyiden tila. Siellä on esillä ”Mineraalien ja jalokivien aarreaitta” -kivinäyttely Outokummun kaupungin omista kokoelmista. Peruskorjauksen valmistuttua aikaa käytettiin Kaivosmuseon uuden perusnäyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen. Uusi perusnäyttely tutustuttaa kävijänsä geologiaan, malminetsintään, kaivospaikkakuntien toimintaan, kaivosrakentamiseen sekä kaivosten toimintaan. Perusnäyttelyn tarjontaa täydentää viereisessä rakennuksessa, entisessä korjauspajassa oleva museon Konenäyttely, johon on koottu kaivostyöhön ja malminetsintään liittyviä isoja koneita.

  Peruskorjattu museo uusine näyttelyineen avattiin yleisölle heinäkuun 1. päivä tänä vuonna, ja ensimmäisen kesän aikana museokävijöiltä saatu palaute on ollut erittäin myönteistä. Loppuvuoden aikana museon ympäristössä toteutetaan uuden pysäköintialueen ja kevyen liikenteen väylän rakentaminen, ja myös sisäpihan lopullinen kunnostus valmistuu syksyn aikana.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »