Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Ristijärvi, Veisuuvestivaali, Virtaala, Hyvän Iän puisto, Saukkovaara, Ristijärven Pirtti


Ristijärvellä viihtyvät kaikenikäiset vauvasta vaariin.

Onnelisten asukkaiden
Ristijärvi

Kainuun onnellisimman kunnan tittelinkin saanut Ristijärvi on reilun 1500 asukkaan kunta 5-tien varrella, noin 43 km Kajaanista Kuusamon suuntaan. Totta on, että kunta arvostaa kaikenikäisiä asukkaitaan. Koululaisten hyvinvointi on jopa maamme kärkeä, mutta erityisen tunnettu Ristijärvi on kuitenkin aktiivisesta työstä seniorikansalaisten hyväksi.


Hyvän iän kunta

  Monen kunnan murehtiessa väestön ikääntymistä Ristijärvellä senioriosaamisesta on tehty voimavara, joka on tuonut alueelle tietotaitoa ja työpaikkoja. Ristijärven SeniorPolis on tehnyt työtä ikäihmisten hyvinvoinnin ja elämänlaadun kohentamiseksi jo lähes kymmenen vuoden ajan.

  – Kyseessä on kokonaisvaltainen idea, kertoo projektipäällikkö Anne Piirainen.

  – Tavoitteena on kaikenlaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävien palvelujen kehittäminen ja ylläpitäminen. Senioriosaaminen on avannut uusia mahdollisuuksia myös liiketoimintaan. SeniorPolis jakaa tietotaitoaan tarjoamalla koulutuspalveluja hoiva-alan yrittäjille ja työntekijöille. Senioritutkimukselle, kuten teknologia- ja tuotekehitykselle, SeniorPolis antaa hyvän mahdollisuuden ikääntyville suunnattujen tuotteiden ja palvelujen testaamiseen.

Koti kunnon mukaan

  Iän myötä fyysisen kunto usein heikkenee ja avun tarve kasvaa. Ristijärvellä tarjolla on niin itsenäistä ja tuettua asumista kuin täyden palvelun hoivakoteja. Seniorikampuksen maaseutumaisemissa on senioreille suunniteltuja laadukkaita rivitalohuoneistoja ja paritaloja, joita voidaan muunnella asukkaan tarpeiden mukaisesti. Lisäpalvelut ja muut tukitoimet suunnitellaan aina asukkaan tarpeen mukaan. Yksi vaihtoehto on hankkia kirkonkylän keskustasta kakkosasuntotyyppinen kerrostalohuoneisto. Asunnot soveltuvat sekä yhden hengen talouksille kuin perheille. Houkuttaahan turvallinen ja luonnonkaunis ympäristö myös lapsiperheitä.

Esteetön ja virikkeellinen ympäristö


  Asumisviihtyvyyteen vaikuttaa myös ympäristö. Ristijärvellä huomiota on kiinnitetty keskustan taajama-alueen kulkureittien turvallisuuteen ja esteettömyyteen, jotta ulkona liikkuminen olisi mahdollista huonokuntoisillekin.

  Harrastusmahdollisuuksia on monia, sillä tarjolla on sekä ikäihmisille suunnattua koulutusta että virkistystoimintaa. Muun muassa valtakunnallinen Taiteen ja kulttuurin senioriakatemia järjestää yleisöluentoja ja kursseja taiteen ja kulttuurin eri aloilta. Ristijärven kesäinen Veisuuvestivaali kutsuu laulamaan ja kuuntelemaan. Tapahtuma sisältää kevyttä ja hengellistä musiikkia, josta jokainen löytää varmasti mieleisensä.

Virtaa Virtaalasta

  Monitoimikeskus Virtaala on vuonna 2005 valmistunut kaikenikäisten toiminta- ja kohtaamispaikka, jossa kävijät voivat harrastaa sekä liikuntaa että kulttuuria. Virtaalan kuntosalin laitteet on valittu niin, että ne muiden käyttäjien ohella sopivat erityisesti ikääntyvien lihaskunnon ylläpitoon. Monitoimikeskuksen altaassa järjestetään vesijumpan ja -liikunnan lisäksi vauvauintia, ja se sopii myös allasterapiaan. Modernissa videostudiossa nuoret ja vanhat kehittävät yhdessä mediataitojaan. Liikuntasali on monitoimitila, joka taipuu monipuolisesta liikuntahallista aina 400 hengen tapahtuma- ja kokoustilaksi.

Kaikkien puisto

  Virtaalan läheisyydessä sijaitseva Hyvän Iän puisto tarjoaa virikkeitä ja harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille. Puisto koostuu kolmesta toisiinsa liittyvästä osasta, peli- ja kohtaamisalueesta, leikkialueesta sekä maasto- ja elämysalueesta. Puistossa on myös frisbee golf -rata, johon välineitä voi vuokrata Virtaalasta. Eri osat yhdistyvät toisiinsa puistokäytävillä ja kuntopoluilla.

Koko perhe Saukkovaaraan

  Saukkovaaran matkailu- ja laskettelukeskus on kuin luotu juuri senioreiden ja lapsiperheiden lomailua varten. Saukkovaaran päällä kulkevilta hyväkuntoisilta laduilta aukeavat vaikuttavat kainuulaiset maisemat. Hiihdon lisäksi talvipäivää voi Saukkovaarassa viettää lasketellen, lautaillen tai vaikka pulkkamäessä laskien. Kesällä Saukkovaarassa nautitaan luonnossa liikkumisesta vaeltaen tai vesistöistä kalastellen. Syksyinen perinne on jo yli 40 vuoden ajan järjestetty Saukonselän vaellustapahtuma.

  Matkailukeskuksessa voi majoittua lomamökkeihin tai motelliin. Karavaanareita varten on 50-paikkainen asuntovaunualue huoltorakennuksineen. Ravintolan lisäksi Saukkovaarassa voi nauttia virvokkeita tunnelmallisessa, yli 100-paikkaisessa näköalakahviossa.

  – Rinteiden huipulla on kaksi nuotiopaikkaa, jossa voi nauttia omia eväitä, kertoo yrittäjä Esa Kemppainen Huvi-Saukosta.

Rennosti lomaillen


  Ristijärven leppoisasta tunnelmasta nauttivat myös lomalaiset. Hyvä pysähdyspaikka on keskustan tuntumassa sijaitsevan leirintäalue Ristijärven Pirtti. Sen päärakennus on entinen Ristijärven seurakunnan kanttorila, jonka idyllinen pihapiiri Iijärven rannalla tarjoaa upeat puitteet lomailuun. Pirtiltä voi lähteä ihailemaan maisemia myös järvelle, sillä leirintäalueella on vuokrattavana soutuveneitä. Isompi joukko voi lähteä liikkeelle kirkkoveneellä.

  Vuokrattavia mökkejä alueella on 10 kpl, joihin mahtuu majoittumaan 2-6 henkilöä. Pehtoorintuvassa tilaa on kymmenelle. Nykyaikainen huoltorakennus sijaitsee mökkien lähettyvillä. Alueella on myös 30 sähköistettyä vaunupaikkaa sekä runsaasti telttapaikkoja.

  Kesäisin Pirtissä on tarjolla arkipäivinä lounasta noutopöydästä, mutta ryhmille ruokailut järjestyvät muulloinkin sopimuksen mukaan.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »