Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Suomussalmi Raatteen tie, kesäteatteri, Teatteri Retikka, Kiannon Kuohut, Turjanlinna, Talvisodan monumentti, Raatteen Portti, Hossa, Värikallio, petobongaus

Vajaan kymmenentuhannen asukkaan Suomussalmi Suomen itärajalla on kiehtova kokonaisuus historiaa, kulttuuria ja luonnon rauhaa.


Reijo Kelan turvepäinen taideteos "Hiljainen Kansa" valtatie 5:n varrella on vaikuttava näky.

Suomussalmi - kulttuurin ja luonnon harmoniaa

Kulttuurin ja luonnon sopusoinnun voi kokea esimerkiksi Kaunisniemen harjulle rakennetussa Soivassa Metsässä. Se koostuu viidestätoista toinen toistaan erikoisemmasta soittimesta, joista suurimmat ovat jopa kuuden metrin korkuisia. Soittimia soittavat ihmiset, mutta osa niistä soi myös tuulen voimasta. Soiva Metsä on kaikenikäisille sopiva elämyksellinen kulttuurikohde ja luontopolku, johon pääsee myös pyörätuolilla ja sinne on saatavana myös opastettuja kierroksia.


Teatteria kesän talven

  Soiva Metsä sijaitsee lähellä suosittua Suomussalmen kesäteatteria. Sen katsomoon mahtuu kerralla jopa 1600 katsojaa. Viime kesänä Suomussalmen näyttämöyhdistyksen tuottama uutuusnäytelmä Peti ja Puuro ylitti 10 000 katsojan rajan. Kuten tämäkin näytelmä, monet Retikan esitykset ovat suomussalmelaisen Eero Schroderuksen käsialaa. Vaikka hänen näytelmänsä käsittelevät paikallisia aiheita, on monista tullut kesäteattereiden suosikkimateriaalia kautta maan.

  Teatteri Retikan toimintaedellytykset talviaikaan paranivat oleellisesti, kun se rakensi uuden ja ajanmukaisen teatterirakennuksen Suomussalmen ydinkeskustaan. Talon nousevassa katsomossa on 185 istumapaikkaa. Teatterinäytösten lisäksi tiloja voi käyttää erilaisiin yleisötilaisuuksiin, koulutuksiin, juhliin tai kokouksiin, joiden välipalaksi sopii mitä mainioimmin Teatteri Retikan esitys. Ohjelma on valittavissa pienistä piristyspaloista aina kokonaisiin esityksiin, joiden teemat vaihtelevat hauskoista sketseistä koskettaviin sota-aiheisiin kertomuksiin. Tarjolla on myös musiikkiesityksiä yhteislauluineen.

Rentoudu Kiannon Kuohuissa

  Teatterimatkalla voi virkistyä myös kokonaisvaltaisesti. Teatterin kanssa samassa kompleksissa, keskellä kainuulaista luontoa sijaitsevat myös Scandic Kiannon Kuohut -hotelli ja virkistyskylpylä Kiannon Kuohut. Kylpylässä on 25 metrin allas, kylmävesiallas, lastenallas, hieronta- ja terapia-allas sekä poreallas. Perinteisten saunojen lisäksi rentoutua voi turkkilaisessa yrttihöyrysaunassa. Talvella kylpylästä pääsee pulahtamaan myös ulos avantoon. Kylpylän ja kuntosalin käyttö sisältyy hotellihuoneen hintaan. Hoito-osastolla palvelevat kauneushoitola, parturi-kampaamo sekä fysikaalinen hoitolaitos. Monipuolisilta osaajilta onnistuu jopa kuppaus!

  Hotellin tasokas ravintola tarjoaa maittavia ruokia, joita nauttiessa voi ihailla ikkunasta avautuvaa kaunista jokimaisemaa. Pelkkään ikkunasta katseluunkaan ei tarvitse tyytyä, sillä aivan hotellin kulmalta lähtee kesäisin lenkkipolku talvisin kunnostettu valaistu hiihtolatu Haverisen hiihtokeskukseen, jossa on lisää hoidettuja latuja. Moottorikelkkaurat kulkevat Ukkohallan ja Hossan suuntiin. Ukkohallan ja Paljakan laskettelukeskuksetkin sijaitsevat vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä kylpylästä.

Risteillen Turjanlinnaan


  Suomussalmen monipuolinen kulttuuritarjonta käsittää muun muassa kulttuuriristeilyjä. Kianta-laivaristeilyt vievät Ilmari Kiannon Turjanlinnaan. Ensi vuonna Turjanlinna täyttää 100 vuotta. Ensimmäisen Turjanlinnan aikaisista rakennuksista on jäljellä enää savusauna vuodelta 1913. Sen lisäksi Turjanlinnassa ovat nähtävillä Turjan tuvat: Ikin tupa ”Aapelin kirkko”, emännän tupa ”Kohtalon korsu” ja Ikin kesäasumus ”Tietäväisen temppeli”.

  Turjanlinnan läheisyydessä sijaitsee myös Niettussaari, jonne Kianto haudattiin keväällä 1970.

Talvisodan autenttisilla paikoilla

  Talvisodan ankarimpia taisteluita käytiin Suomussalmella, jossa kaatui noin 20 000 sotilasta. Suomussalmella voi käydä tutustumassa talvisodan autenttisiin paikkoihin, joihin järjestetään myös opastettuja kierroksia. Kierros on hyvä aloittaa Suomussalmen keskustasta edeten kirkonkylän kautta Raatteen tien itäpäähän ja Raatteen Porttiin, joka sijaitsee 24 kilometriä Suomussalmen keskustasta. Raatteen Portissa "Talvisota Suomussalmella" -näyttelyssä on esillä muun muassa alkuperäistä esineistöä ja kuvia talvisodan ajoilta. Erikoisuutena Raatteentien pienoismalli ja visiohuone, joka vie kävijän keskelle korpisotaa valoja, ääniä, savua ja tärinää apuna käyttäen. Raatteen Portin yhteydessä toimii myös kahvila ja sieltä voi ostaa ainutlaatuisia matkamuistoja.

  Raatteen Portin vieressä oleva muistomerkki Talvisodan monumentti koostuu keskusmonumentista ja sitä ympäröivistä noin 20 000 kivenmurikasta - yksi jokaista taisteluissa kaatunutta kohti. Monumentti kertoo sodan mielettömyydestä ja osoittaa kunnioitusta kaikille sankarivainajille ja talvisodan veteraaneille. Keskusmonumentti ”Avara syli” helisevine kelloineen symboloi kärsimystä, surua, muistoa ja toivoa. Suomussalmella on myös useita muita viime sotiin liittyviä muistomerkkejä.

Karhujen mailla

  Suomussalmelta löytyy monenlaisia aktiviteetteja kaikkina vuodenaikoina. Kesäisiä harrastuksia ovat suositun patikoinnin lisäksi muun muassa kalastus ja melonta. Syksyisin tullaan marjastamaan, sienestämään tai metsästämään kauniisiin ruskamaisemiin. Talvisin matkailijoita kutsuvat pilkkiminen, moottorikelkkailu ja maastohiihto hiihtotapahtumineen.

  Erityisen suosittu koko perheen retkeilykohde on luonnonkaunis ja monipuolinen Hossan alue. Alueella on runsaasti retkeily- ja melontareittejä ja siellä on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Hossassa on Suomen pohjoisin kivikautinen kalliomaalaus Värikallio, josta on voitu erottaa kaikkiaan 61 erillistä kuviota. Monet ohjelmapalveluyrittäjät tarjoavat mielenkiintoista tekemistä koko perheelle, kuten poroajelua ja opastettuja jokimelontaretkiä. Hossassa majoittua voi autiotuvissa, vuokrakämpissä, leirintäalueella tai vuokramökeissä. Kaikista näistä tietoa saa palvelupisteenä toimivasta Hossan Luontokeskuksesta. Hossa on ikivanhaa aarniseutua, josta tavataan lähes kaikki Kainuun korpiseutujen suurnisäkkäät ja petolinnut.

  Suomussalmella, Martinselkosessa ja Raatteessa on erinomaiset mahdollisuudet luontokuvaukseen ja eläinten, lähinnä karhun, tarkkailuun. Monet tulevat sinne nimenomaan nähdäkseen näitä harvinaisia eläimiä luonnossa. Suomussalmen alueella toimii kolme yritystä, jotka järjestävät karhunkuvausretkiä ja petobongausta. Kuvaus ja tarkkailu kuvauskopeista tapahtuvat öiseen aikaan, jolloin eläimet tulevat ruokailemaan ruokintapaikalle.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »