Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Puolanka, Paljakka, laskettelu, hiihto, luonto, retkeily, Hepoköngäs, Pirunkirkko, Paljakkatalo


Paljakan huipulta voi laskea myös 1200 metriä pitkää kelkkarataa aidolla jalaskelkalla.

Luonnon keskellä Paljakassa

Paljakka sijaitsee keskellä kauneinta Kainuuta, Manner-Suomen keskipisteessä, Puolangan kunnassa, aivan ”pororajan” tuntumassa. Korkeuserojen vuoksi ilmasto on kuin Keski-Lapissa, joten luntakin riittää. Ajomatkaa etelän suunnalta sinne on kuitenkin monta tuntia vähemmän kuin Lapin keskuksiin.


  Paljakan hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Juha Haanelan mukaan Paljakka tarjoaa muutenkin ”puhtaasti parasta” viitaten palveluiden ja upean luonnon lisäksi tutkimustuloksiin, joiden mukaan Vaara-Kainuun alueella on todistetusti Suomen puhtain ilmasto.

  Paljakka sopii hyvin Kainuun matkan kiintopisteeksi, sillä tarjolla on tasokasta majoitusta ympäri vuoden. Valittavana on mökkejä, loma-asuntoja, huoneistoja tai hotellin palvelut. Asuntovaunuilijoille ja -autoilijoille alueella on tasokkaat leirintäaluepalvelut.

  Paljakan keskeisen sijainnin vuoksi lähes kaikki Kainuun matkailukohteet ja käyntipaikat ovat korkeintaan tunnin ajomatkan päässä. Yksi suosituista kesäkohteista on Askanmäen kesäteatteri, joka toimii vaaran laelle vuonna 1873 rakennetussa hirsisessä maatilan pihapiirissä. Katetun katsomon omaavan kesäteatterin lisäksi tilalla toimii nykyään kotiseututalo. Ensi kesänä kesäteatterissa esitetään Tukkijoella-näytelmää.

  Puolangan kesä pitää sisällään myös hirtehishumoristisen Pessimismi-illan heinäkuun alussa. Aitoa puolankalaista pessimismiteemaa toteutetaan myös tilattavalla Pessimismi-kiertoajeluilla. Pororaja-kiertoajelu puolestaan pitää sisällään muun muassa käynnin porotilalla, nykyaikaisella maitomaatilalla sekä ostoskierroksen Puolangan kirkonkylällä.

Paljakan talvi


  Välttämättä Paljakasta ei tarvitse lähteä mihinkään, sillä tekemistä riittää kaikkina vuodenaikoina. Talvisin Paljakka on aktiivinen laskettelu- ja hiihtokeskus lukuisine oheispalveluineen. Hiihtokausi alkaa yleensä jo loka-marraskuussa, kun ensilumen 3,4 kilometrin latu luonnonlumella avataan.

  Talvella latuverkostoa on peräti 100 km. Maastohiihdon ohella Paljakka on suosittu laskettelupaikka. Paljakan rinteiden korkeusero on 190 metriä ja se on Kainuun korkein hiihtokeskus. Paljakassa on 17 rinnettä, joista 12 on lumetettuja ja viisi on valaistuja. Pisin rinne on 1340 metriä. Rinteeseen pääsee sujuvasti, sillä seitsemän hissiä pystyy kuljettamaan ylös 8000 henkilöä tunnissa.

  Viime kaudella käyttöön otettiin etälukeva hissilippujärjestelmä, joka entisestään helpottaa ja nopeuttaa hissipalveluja.

  – Hissiliput voi tulevalla kaudella ladata myös etukäteen edullisesti netissä, jolloin ei tarvitse edes jonottaa lippuluukulla. Myös perheen pienimmät on huomioitu Paljakassa, sillä lapsille on useampia omia rinteitä ja hissejä sekä kaksi pulkkamäkeä, joista toinen on jopa valistu, kertoo Haanela.

  Hiihdon ja laskettelun lisäksi Paljakassa voi harrastaa lumikenkäilyä, moottorikelkkailua tai vaikka kokeilla jalaskelkkailua 1200 metriä pitkällä jalaskelkkaradalla. Paljakan huipulta alas laskevaa kelkkarataa tullaan aidolla jalaskelkalla. Laskeminen on rentoa ja mukavaa, sillä laskunopeuden voi jokainen itse päättää. Mahtavissa maisemissa mutkitteleva rata tarjoaa upean, erilaisen elämyksen niin nuorille kuin varttuneille!

  Pakkaskeleillä on mukava välillä touhuta sisällä. Vuonna 2000 valmistunut Paljakkatalo tarjoaa monipuoliset sisäliikuntamahdollisuudet. Siellä voi pelata salibandyä, tennistä, sulkapalloa ja lentopalloa tai treenata hienossa, nykyaikaisilla laitteilla varustetussa kuntosalissa. Päivän lopuksi on mukava rentoutua Paljakkatalon elokuvateatterin pehmeillä penkeillä uutuuselokuvia katsellen. Elokuvateatteri on talon ylpeys, sillä sen akustiikka ja tekniset ominaisuudet ovat loistoluokkaa. Vuonna 2010 taloon avattiin uusi luontoinfo, jossa on kattava esittely alueen luontokohteista sekä saatavana kaikkeen alueella liikkumiseen tarvittavat kartat ja opasteet. Ryhmät voivat halutessaan varata oppaan, joka esittelee aluetta ja johdattaa luontoretkelle. Paljakkatalossa on nähtävänä kaksi upeaa pienoismallia, joissa on kuvattu Röllimaa ja Hepoköngäs. Talossa on myös aulakahvio sekä matkamuistomyymälä.

Luonnonhelmassa

  Lumettomana aikana Paljakka tarjoaa rauhallista mökkeilyä, retkeilyä, kalastusta ja vaellusta. Upeissa maisemissa on mukava harrastaa maastopyöräilyä, metsästystä ja muita aktiviteetteja. Alueella on runsaasti retki- ja vaellusreittejä, kuten Paljakan polku ja Köngäskierros.

  Ryhmille Paljakasta järjestetään myös ohjattua toimintaa, kuten mönkijä- ja kanoottisafareita ja kalastusretkiä. Kalastussafareita järjestetään myös läheiselle Oulujärvelle. Mönkijäsafareilla käytössä on Suomen pisin mönkijäreitistö, joita on 31,5 km. Kävellen mahdollisuuksia on vielä enemmän, sillä vaellusreittejä on jopa 100 kilometriä!

  – Kesällä 2012 rakennetaan uusi kalastuspuisto, jonka ympärille kehitetään muitakin kesätoimintoja palvelemaan paremmin muun muassa lapsiperheitä. Kalastuspuisto tarjoaa helposti saavutettavan kalastuselämyksen, mutta kalastuspuisto tulee olemaan paljon muutakin, sellainen ”huvipuisto”, kertoo Juha Haanela Paljakan tulevista kesäsuunnitelmista.

Suomen Niagara

  Puolangalla, Kainuun komeissa vaaramaisemissa sijaitseva Hepokönkään putous on suosittu käyntikohde. Sen katselutasanteille pääsee jopa pyörätuolilla. Suomen korkein luonnonvarainen vesiputous on komeimmillaan keväisin ja alkukesästä lumien sulaessa paisuttaen joen. Putous on peräti 24 metriä korkea ja sen jylinä kuuluu parhaimmillaan parin sadan metrin päähän.

  Hepokönkään Natura-alueelle on 1,5 kilometrin pituinen geologinen luontopolku, jonka varrella esitellään alueen geologiaa, historiaa ja tyypillistä kasvillisuutta. Myös putoukselle vievän lankkupolun varrella on muutamia opastauluja. Jokilaakso on rehevä ja rotko jylhä. Sen kuusivaltaisessa vanhassa metsässä viihtyy myös uhanalaisia ja harvinaisia lajeja.

Jylhä kalliorotko

  Pirunkirkko on kallioinen ja osin jyrkänteinen rotko, jonka pohjalla virtaa Louhenjoki. Polku joelle kulkee sammaleisen vanhan kuusikon halki. Pirunkirkko on paikka, jossa joki virtaa kapeassa kalliorotkossa. Rotkossa on komeita kalliopaaseja ja yhtä niistä nimitetään erikoisen muotonsa takia pirun saarnastuoliksi. Louhenjoen varsi Pirunkirkon ja pirun saarnastuolin tienoilla on sorainen ja viettävä, joten siellä on liikuttava varovasti! Pysäköintialueelta Pirunkirkolle vie 300 metriä pitkä polku. Pirunkirkko sijaitsee neljä kilometrin päässä Paljakasta, Paljakan luonnonpuiston lounaispuolella.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »