Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Vaala, Manamansalo, Tervantie, Lamminahon talo, Kankarin Taidehuvila, Säräisniemi, Ruunuhelmi, Ruununkartano


Tervantien reitin varrella on Alasalmen lossi, joka kuljettaa Oulujärven länsipuolelta Manamansalon saareen.

Tervantie - kulttuurimatkalla Vaalassa

Tervantie on Suomen yhdeksäs virallinen matkailureitti. Tie viitoitettiin vuonna 2009, ja se myötäilee Oulujoen vanhaa vesi-, matkailu- ja tervankuljetusreittiä maanteitse Oulusta Kajaanin ja Sotkamon kautta Kuhmoon. Reitti on osa ikivanhaa kulkureittiä Pohjanlahdelta Laatokalle. Muinaista reittiä käyttivät erämiehet, sotilaat ja kauppiaat ja se tunnettiin myös historiasta Oulun ja Kajaanin linnojen välisenä liikennereittinä.


  Tervantien reitin varrella, Oulujärven läntisellä rannalla sijaitsee nykyinen Vaalan kunta. Vesistöt, Manamansalon saaren ja Säräisniemen pitkät hiekkarannat ovat Vaalan kunnalle luonnon muokkaamia nähtävyyksiä. Lähes puolet Oulujärvestä kuuluu Vaalaan ja sieltä saa alkunsa myös Oulujoki.

Lohilordien jäljillä

  Oulun suunnalta saavuttaessa voi matkailija pysähtyä Lamminahon taloon, joka sijaitsee Oulujoen rannalla Vaalassa entisen Niskakosken partaalla. Tilan päärakennus on rakennettu 1800-luvun alussa ja vanhimmat aitat ovat 1700-luvulta. Kaikki rakennukset ovat poikkeuksellisen hyvin säilyneitä. Rakennuksissa oleva irtaimisto on Lamminahon omaa, talon käyttöön ja tarpeisiin valmistettua esineistöä. Vierailun aikana kävijä saa kuulla oppaan kertovan talon ainutlaatuisesta historiasta, laskumiehistä ja lohenkalastajista. Oulujoki oli 1800-luvulla tunnettu lohijoki myös englantilaisten urheilukalastajien piirissä. Nämä ”lohilordeiksi” kutsutut aatelismiehet myös majoittuivat Lamminahossa, jossa vierailusta on todisteena valokuvia. Tila on ollut jakamattomana saman suvun omistuksessa lähes 200 vuoden ajan. Vuonna 1992 tila irtaimistoineen lahjoitettiin testamentilla Museovirastolle. Peruskorjatut rakennukset lähialueineen virasto on luovuttanut Vaalan kunnan käyttöön. Kesäisin tila on avoinna yleisölle. Aikaa tutustumiseen kannattaa varata ainakin kaksi tuntia. Pirtissä voidaan järjestää myös kokouksia ja pienimuotoisia kulttuuritilaisuuksia.

Kankarin Taidehuvila


  Kesällä 2011 avattu Vaalan uusin käyntikohde, Kankarin Taidehuvila, sijaitsee Kankarin kylässä valtatie 22:n ja Oulujärven läheisyydessä, noin 10 kilometrin päässä Vaalan keskustasta. Talon omistaja ja isäntä on kuvataiteilija-graafikko Ben Allal Ayard, jonka töiden lisäksi näyttelyssä on esillä muutakin korkeatasoista grafiikkaa. Ben Allal Ayard on sekä kuvanveistäjä, taidemaalari että taidegraafikko, joka on myös opiskellut ja omaksunut vaativan kivipiirros- eli litografiatekniikan. Pitkään Suomessa asunut marokkolainen taiteilija on saanut ammattikoulutuksen ensin Brysselin taideakatemiassa ja sitten Suomen taideakatemian koulussa. Taidenäyttelyiden lisäksi Kankarin Taidehuvilassa järjestetään maalaus- ja litografiakursseja sekä residenssitoimintaa.

Jättiläisiä ja tervansoutajia


  Manamansalossa Kankarista matkaa voi jatkaa kohti Manamansalon saarta, jonka historia, mytologia ja nykyisyys ovat vailla vertaa. Saari jakaa Oulujärven kahtia Ärjänselkään ja Niskanselkään. Saaren nimi on mahdollisesti jo 1500-luvulta ja perimätiedon mukaan se viitannee manaamiseen. Saaren synnystä ja historiasta on monia huikeita tarinoita, joita paikallinen bussiin tilattava opas mielellään kertoo.

  Kainuu oli 1800-luvulla maailman tärkein tervan tuottaja. Manamansalon saari oli 1800-luvulla tervansoutajien levähdyspaikka yli 300 kilometrin soutumatkalla, joka kulki läheltä Venäjän rajaa Ouluun. Myös Iso-Britannian armeijan puulaivat tervattiin kainuulaisella tervalla.

  Manamansalon vaihteleva luonto on muotoutunut jääkauden aikana: lähes 30 kilometriä puhtaita hiekkarantoja, laajoja jäkäläkankaita, lehtoja ja kirkasvetisiä lampia, joiden vesi on juomakelpoista. Geologisesti merkittävänä alueena Manamansalo on osa Unescon suojeluksessa olevaa Rokua Geoparkia.

  Tarun mukaan Manamansalon saari on syntynyt siten, että kaksi jättiläistä halusi päästä kuivin jaloin yli Oulujärven. He kaappasivat palasen maata järven rannalta ja heittivät sen Oulujärveen. Näin syntyi Manamansalon saari ja nykyinen Kivesjärvi. Tarun mukaan Manamansalossa on yhtä monta järveä kuin Kivesjärvessä on saaria eli seitsemän seitsemättäkymmentä.

  Manamansalon saaressa on Kassu Halonen Taidetalo, missä voi tutustua säveltäjä Kassu Halosen tuotantoon, hänen saamiinsa kunniakirjoihin sekä taiteilijan saamiin kulta- ja platinalevyihin ja erilaisiin soittimiin. Taidetalo toimii myös kevyen musiikin ja taiteen näyttely- ja koulutuspaikkana. Taidetalon kahvilassa järjestyy ryhmille tilauksesta myös ruokailu.

Säräisniemi – kaunis- ja arvokas kylä


  Lossimatka Manamansalosta on elämys varsinkin lapsille. Lossilta tie kulkee Oulujärven länsipuolella olevaan Säräisniemen kylään. Sen vanha kylänraitti on osa suomalaista kulttuurimaisemaa, jossa on 1700-luvulla rakennettu puukirkko sekä vanhassa koulurakennuksessa oleva kotiseutumuseo. Säräisniemi on yksi Kainuun vanhimpia asutettuja kyliä. Historian mukaan näillä kohdin Oulujärveä asutusta on ollut jopa 8500 vuotta. Nykyinen suomalaisasutus kylässä alkoi jo vuonna 1552. Säräisniemen sijainti vanhan ja tärkeän vesitien varrella, sen upeat hiekkarannat ja vanhat säilyneet rakennukset tekevät kylästä kulttuurillisesti arvokkaan ja kauniin kylän.

  Ruununhelmi tarjoaa vertaansa vailla olevia maku- ja matkailuelämyksiä ryhmille ja yksittäisille matkailijoille. Talon omia leipomotuotteita on myynnissä joka päivä. Ruununhelmessä on myös 200-paikkainen caravan-alue. Oulujärven upeissa maisemissa sijaitseva Ruununhelmi monipuolisine palveluineen on Oulunjärven ympärivuotinen viihde- ja vapaa-aikakeskus.

  Säräisniemessä sijaitsee myös majatalo ja tilausravintola Ruununkartano, jossa voi majoittua 1-2 hengen huoneissa. Tarjolla on myös erilaisia hyvinvointipalveluja ja aktiviteettejä. Sadan hengen ravintolasali, 20 hengen grillikatos ja kesällä ulkoterassi tyydyttävät vaativimpienkin asiakkaiden tarpeet. Ulkoilun harrastaminen onnistuu kaikkina vuodenaikoina, sillä Ruununkartanosta voi vuokrata pyöriä, suksia ja jopa lumikenkiä. Muita majoituspaikkoja Säräisniemellä ovat Oulujärven hiekkarannoilla sijaitsevat Suviranta ja Oulujärven lomakylä. Vaikka mukavia yöpymispaikkoja on monia, Oulujärven rannalla kannattaa yksi yö valvoakin. Sen verran upeaa katseltavaa on auringon lasku ja nousu järven horisontissa!Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »