Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Kajaani, Vuokatti, Sotkamo, Kapsakka, Kirsi Kilpeläinen, ryhmämatka, nähtävyys, kokous


Kapsakan Kirsi Kilpeläisen opastuksella retkeläiset pääsevät näkemään mielenkiintoisia käyntikohteita Kajaanin ja Vuokatin alueella, kuten Venäjän keisari Aleksanteri I:n aamuateriapaikan Paltaniemen kylällä

Ryhmäretkelle Kajaaniin ja Vuokattiin

Kajaani on Kainuun maakuntakeskus, joka sijaitsee kahden merkittävän matkailualueen, Vuokatin ja Oulujärven välissä. Se on oiva retkikohde ryhmille ja moni matkanvetäjä viettää tunnin jos toisenkin suunnitellessaan retkiohjelmaa ja aikataulua. Osallistujat tuskastuvat, jos joka paikassa on kiire, mutta toisaalta odottelutkin latistavat tunnelmaa. Helpoimmalla pääsee turvautumalla paikallisten apuun.


  Kainuun matkoissa on jo kahdeksan vuoden ajan voinut turvautua Kapsakka Ky:n apuun, jonka yrittäjä Kirsi Kilpeläinen on kokenut kulttuurimatkailun ammattilainen. Monet matkanjärjestäjät, retkiryhmät, liikennöitsijät ja yhdistykset ovat todenneet retkiohjelmien suunnittelun ja toteuttamisen koko Kainuun alueella sujuvan näin todella vaivattomasti.

  – Kuuntelen ryhmien toiveita, ja mielenkiinnon mukaan retkiohjelmiin ovat löytyneet räätälöiden juuri ne oikeat kohteet ja mukavat ohjelmat, kertoo Kirsi Kilpeläinen suunnittelun lähtökohdista.

  Kapsakan opas on retkiryhmän mukana koko retkipäivän ajan pitäen huolta ryhmälle sovitusta ohjelmasta ja aikataulusta sekä viihdyttämässä matkantekoa kohteiden välillä mukavia tarinoita kertoen. Näin retkipäivät ovat myös ryhmän omalle matkanjohtajalle ja vetäjälle leppoisia retkipäiviä.

Kulttuuria räätälöidysti

  Kainuu on rikas kulttuuristaan ja tätä rikkautta Kilpeläinen pyrkii liittämään tavalla tai toisella myös retkiohjelmiin. Kilpeläisen mukaan yksi suosituimmista retkikohteista on Oulujärven rannalla sijaitseva Kainuun kulttuurin helmi, Paltaniemen kylä, joka sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Kajaanin keskustasta.

  – Kyläretkellä nähdään runoilijamestari Eino Leinon lapsuudenmaisemat, kuullaan Elias Lönnrotin elämänvaiheista ja kylän vaiherikkaasta historiasta, johon liittyy mm. aikoinaan maanjäristyksessä järveen vyörynyt kirkko ja hautausmaa. Käyntikohteina ovat myös harvinainen, katto- ja seinämaalauksin koristeltu Kuvakirkko sekä Aleksanteri I:n aamuateriapaikka Keisarintalli. Runoilijan kotimaisemissa sopii retkeen hyvin liitettäväksi konserttihetki Leinon runojen tunnelmissa, esittelee Kilpeläinen mahdollisuuksia.

  Kapsakan yhteistyöverkoston kautta esityksiä saadaan juuri siihen ajankohtaan ja paikkaan mikä ryhmälle päivän ohjelmaan parhaiten sopii. Kilpeläinen käyttää myös Kajaanin kaupunginteatterin ja kainuulaisten kesäteattereiden esitystarjontaa.

  – Retkipäivään mukavaa tunnelmaa tuo konserttihetki, jossa paikalliset muusikot esittävät Eino Leinon runoihin sävellettyä musiikkia tai vaikkapa Konsta Pylkkäsen ajatuksia sisältävän esityksen.

Ohjelmaa useammaksikin päiväksi


  Kainuu tarjoaa nähtävää ja koettavaa useammaksikin päiväksi. Niinpä Kilpeläisen mukaan monet retkiryhmät yöpyvät Kajaanissa tai Vuokatissa, josta sitten tehdään päivän pituisia retkiä eri puolille Kainuuta.

  Kajaanissa retkiryhmien suosimia kohteita ovat linnanrauniot, tervakanava, Suomen suurimpiin kuuluva varuskunta, kaunis nikkarityylinen puukirkko sekä ortodoksinen kirkko bysanttilaistyylisine freskoineen.

  Vuokatin kansallismaisemia ovat lukemattomat matkailijat ja taiteilijat ihastelleet jo 1800-luvun lopulta lähtien.

  – Myös Vuokatin vaaramaisemissa pesäpallon mahtipitäjä Sotkamo tarjoaa mielenkiintoista katsottavaa, kuten maailman ensimmäinen hiihtotunneli, Aatoksen kahvimyllypappila ja Kainuun suurin kirkko, Kilpeläinen luettelee.

  Vuokatissa voi käydä vierailulla myös Naapurivaaran Huvikeskuksessa, Suomen suurimpiin kuuluvalla tanssipaikalla. Aktiivisen nuorisoseuraväen talkootyönä Napiksella järjestetään tanssi-iltoja tuhansille lavatanssin harrastajille. Vuokatin Viinitilalla taas maistellaan kainuulaisia marjaviinejä ja herkutellaan juustoilla tutustuen samalla viinitilan toimintaan. Lähellä Vuokattia sijaitsevassa Kuurinki-tuvan käsityöpuodissa voidaan perehtyä kuuringin valmistukseen ja Tervamäen perinnetilalla tutustutaan tarinoiden ja laulujen siivittäminä maaseudun vanhoihin työtapoihin ja koneisiin.

  – Vierailijat ovat olleet hämmästyneitä siitä, mitä kaikkea Kainuusta löytyy, toteaa Kilpeläinen. Runsaan asiasisällön lisäksi Kapsakan retkipaketteja täydentävät kiehtovat tarinat, kainuulaiset ruokaherkut, kainuulaiset käsityöt, tervanmakuiset matkaeväät sekä retkimuistoiksi annettavat mukavat yllätyslahjat. Ei siis ihme, että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

Kulttuuria kokouksen lomaan


  Kajaanin ja Vuokatin seutu tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet myös kokousten pitämiseen. Kajaanissa kokousten yhteyteen on helppo lisätä ripaus kulttuuria, sillä edellä mainittujen kohteiden lisäksi tarjolla on niin teatteria Kajaanin kaupunginteatterissa kuin konsertteja Kaukametsässä. Kaukametsän kulttuuri- ja kongressikeskuksen lisäksi kokoustiloja löytyy esimerkiksi Sokos Hotel Valjuksesta ja Seurahuoneelta. Mikäli kokous sattuu helmikuun alkuun, Kaukametsässä voi nauttia Kajaani tanssii! -tapahtuman tanssiesityksistä. Heinäkuinen kesäkokous puolestaan saa lisämaustetta Kajaanin Runoviikon annista.

Yhdistä kokous ja kuntoilu

  Vuokatti tarjoaa kokouksille loistavat puitteet tehdä töitä ja samalla rentoutua harrasteiden parissa. Sopivia kokoustiloja on niin isoihin kuin pieniinkin kokoontumisiin. Esimerkiksi Holiday Club Katinkulta, Sokos Hotel Vuokatti, Vuokatinhovi ja Hiekkahovi, VL Hotelli ja Vuokatin Urheiluopisto ovat perinteisiä kokouspaikkoja, mutta yhtä hyvin tilaisuus voidaan pitää Naapurinvaaran tanssilavalla huikeiden vaarajonojen päällä tai Sotkamon Jymyn pesäpallostadionilla mahtavalla Hiukan rannalla. Kaikki nämä ovat vuokrattavissa vaikka yksityistilaisuuden pitopaikaksi.

  Vuokatti on Suomen suosituin matkailukeskus, jossa voi nauttia ympäri vuoden sekä sisä- että ulkoharrasteista. Maastot sopivat hyvin vaellukseen ja tarjolla on myös monipuolisia ohjelmapalveluja. Holiday Club Katinkulta kylpylöineen ja golfkenttineen on koko Pohjois-Euroopan suosituin ja monipuolisin lomakohde. Talvisin Vuokatissa viiletetään laskettelukeskuksen 13 rinteessä ja 300 kilometriä kattavilla hiihtoladuilla, ja kesälläkin voi hiihto onnistuu hiihtoputkessa. Vuokatissa viihtyvät myös huippuhiihtäjät, sillä siellä sijaitsee Vuokatin Urheiluopisto, joka on maailman johtava maastohiihdon valmennuskeskus. Jos sattuu kameran kanssa oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, voi saada ikuistetuksi kuvan, jossa on maailman huippuhiihtäjiä!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »