Nro 3-2011
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä, heinäsirkka vai muurahainen

Reissun päällä

Oletko heinäsirkka vai muurahainen?

  – Mä olin tänään viistoista tuntia työssä, kehaisee tilitoimiston tyttö veroilmoitusten tekoaikaan.  – Ei yrittäjä voi pitää lomaa, sanoo kukkakauppias kun kevättulppaanit kukkivat. – Koko viikonloppu meni ikkunoita pestessä ja parkettia vahatessa, toteaa perheenäiti marttyyrin äänellä.

  Vanha lastentarina kertoo ahkerasta muurahaisesta ja huolettomasta, viuluaan soittelevasta heinäsirkasta. Suomalainen on perusluonteeltaan muurahainen. Mitä enemmän töitä tehtynä, sitä kunniakkaampi päivä on ollut.

  Olisiko Suomen valoisassa kesässä mahdollista muuttua heinäsirkaksi? Edes hetkeksi. Nauttia olemassaolosta tekemättä mitään, ilman huonoa omaatuntoa. Voisitko lojua nurmikolla ja ihailla keltaisia voikukkia ahdistumatta rikkaruohoista? Osaisitko nauttia kesäravintolan pitopöydän runsaista antimista miettimättä, että kellarissa on vielä viimevuotisia perunoita? Pystyisitkö lekottelemaan matkailukartanon aitassa muistelematta, että eteisen matot pitäisi pestä? Antaisiko muurahaisen luonne periksi istua ongella koko päivän ja mennä illalla pitsalle, jos Ahti ei tarjoaisi illalliskalaa? Olisiko mahdollista ajella ympäri saariston satamia yhteysaluksilla, ilman sen kummempaa aikataulua tai suunnitelmaa?

  Suomen saaristo on maailman kaunein ja kotimainen kesä on maailman paras vuodenaika. Harvemmat tulevat ajatelleeksi, että Suomen saaristo on myös helppokulkuinen, uskomattoman monipuolinen ja vieläpä edullinen lomakohde. Suurin osa yhteysaluksista ottaa kulkijat kyytiinsä ilmaiseksi ja tiet ovat hyviä, liikkuipa kulkija sitten autolla tai kaksipyöräisellä kulkupelillä. Majoituskohteita löytyy kaikista hintaluokista. Pöydissä on tarjolla tuoretta lähiruokaa.

  Nauvon savustettu kala, Rymättylän uudet perunat, Pohjoisen Jurmon saaren kasvattama ylämaan karjan murealihainen pihvi ja Ahvenanmaan Ålvados-omenaviina vetävät takuulla vertoja Välimeren maiden rantaravintoloiden ruokalistoille. Syksyn sadonkorjuun aikaan ruokapidot paranevat entisestään ja ilmaisia herkkuja pääsee poimimaan korin täydeltä mustikkametsistä ja sienipoluilta.

  Seikkailuelämyksiä ei tarvitse lähteä etsimään savannien viidakoista tai päiväntasaajan vesiputouksilta. Suomen saaristosta voi vuokrata muutamalla eurolla polkupyörän tai kanootin. Tai pistää jalkaan hyvät lenkkikengät. Lähimmästä matkailuneuvonnasta löytyy kartta, joka ohjaa ennen näkemättömille metsäniityille, rannoille, luodoille ja näköalapaikoille. Niillä on heinäsirkan hyvä soitella viuluaan.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »