Nro 3-2011
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Viherlandia, puutarha, sisustus, Iittala Outlet, ravintola, lounas, kokoustilaKesä asuu Viherlandiassa

Puutarhakeskus Viherlandia Jyväskylässä on kiehtova miksaus matkailukohdetta, puutarhamyymälää ja sisustusliikettä. Ympäri vuoden avoinna oleva Viherlandia on mielenkiintoinen vierailukohde niin multasormille, ruokailijoille kuin kodin sisustajillekin. Monipuolisen ja laadukkaan kasvi- ja puutarhatarjonnan lisäksi kotiaan voi somistaa myös Viherlandiassa sijaitsevan Iittala Outlet -myymälän valikoimilla.


 No onkos tullut kesä..?

  Kyllä on, sillä Viherlandiassa on aina kesä, vuodenajasta riippumatta. Viherlandian sydän, Vihermyymälä, tarjoaa monipuolisen kukka- ja kasvivalikoiman sekä sesonkien mukaan muuttuvia ajankohtaistuotteita. Perusvalikoimaan kuuluvat kodin sisustustuotteet, ruukut, silkkikasvit ja puutarhatuotteet – jokaiselle jotakin. Leikkokukkien myyntipisteessä kannattaa piipahtaa jokaisen, joka haluaa ilahduttaa vaimoaan, ystäväänsä – tai itseään: Viherlandian floristit sitovat valmiita kimppuja ja valmistavat upeita asetelmia asiakkaiden toiveiden mukaan.

  Viherlandian ehdoton vetonaula on sen viidakkosiipi, jonka trooppisessa ilmastossa erikoisempien ja vaativien kasvien lisäksi majailevat puutarhakeskuksen suulaat maskotit, kakadupapukaijat Kalle ja Torsti. Kuka tietää, jos mielikuvituksen päästää oikein valloilleen, viidakosta voi kuulla vaikkapa itsensä Tarzanin huudon...

Viherlandian neljä vuodenaikaa

  Kevät – mikä ihana syy työntää sormet multaan ja tuoksutella lumen alta paljastuvaa maata. Puutarhan hengettären keväthuumaukseen apua saa Viherlandian Vihermyymälästä, jonka hyllyistä löytyvät siemenet, sipulit ja juurakot jokaiseen puutarhaan. Viherlandian siemen- ja kukkasipulivalikoimasta löytyy useita satoja lajikkeita, ja se onkin yksi maan laajimmista. Ruukkunuppulassa voit haistella mullan tuoksua ja ihastella kasvun ihmettä kun tuhannet pienet taimet työntyvät mullasta kasvaakseen näyttäviksi kukiksi kesäsesonkia varten. Kukkien pistokkaita myydään myös asiakkaille, joten keväällä on hyvä mahdollisuus kokeilla kotona pienten taimien kasvatusta.

  Kesällä Viherlandin taimimyymälästä kannattaa hakea puutarhaan laadukkaat taimet ja suuret puut pihan tarpeisiin. Kasvien lisäksi puutarhan rakentamiseen ja sisustamiseen löytyy laaja valikoima kiviä ja katteita, ja kesäkukkamaailman kasvihuoneissa kukoistavat Viherlandiassa viljellyt amppelit, orvokit, perennat ja vihannesten taimet. Myös omaa tuotantoa olevat maukkaat kotimaiset omenat saapuvat vihermyymälään heinäkuussa.

  Kun syksy saa, Viherlandia kiihdyttää tahtia ja juhlistaa sadonkorjuuaikaa näyttävästi. Sadonkorjuujuhlaa varten Viherlandiassa syttyvät puutarhalyhdyt, joiden loisteessa nautitaan kesän antimista – ja valmistaudutaan jo seuraavaan kevääseen: laaja valikoima kukkasipuleita tulee myyntiin elokuun lopussa, ja tarjolla on mm. tulppaaneita, krookuksia ja narsisseja. Kasvun ihmeet jatkuvat syksylläkin, sillä joulutähtien taimet puskevat jo kovaa vauhtia itseään ylöspäin Viherlandian kasvihuoneen suloisessa lämmössä.

  Talvi antaa puutarhalle sen kaipaaman hengähdystauon, mutta Viherlandia ei nuku talvellakaan. Upeat viljellyt joulutähdet ja kauniit istutukset täyttävät puutarhamyymälän joulusesongin aikaan. Joulu Viherlandiassa onkin sellainen joulu, joka kannattaa kokea: talven pimeyden keskellä hehkuva kukkaloisto, jouluun pukeutunut myymälä ja tunnelmallinen kuusimetsä ovat juuri sellainen kokemus, joista joulumieli syntyy.

Herkkuja kielelle ja mielelle

  Ostosten ja luonnon ihmeiden ihailun keskellä on hyvä hengähtää hetki toisen kerroksen Kahvila-Ravintola Eedenissä, josta avautuu upea näköala alakerran kukkatoreille. 120-paikkaisessa kahvila-ravintolassa on A-oikeudet, ja runsas lounas tarjoillaan joka päivä noutopöydästä. Ryhmien käytössä on kokoustila Viherniekkaa, jossa vihreä ympäristö, nykyaikainen tekniikka ja Eedenin lounas- ja kahvilapalvelut luovat kokouksille onnistuneet olosuhteet.

  Viherlandiassa järjestetään asiakkaille tapahtumia, kilpailuja ja luentoja ympäri vuoden.

  Vuoden ensimmäiset tapahtumat alkavat maalis-huhtikuussa Viherilloilla, joissa puutarha-alan asiantuntijat pitävät luentoja eri teemoista. Niin ikään Suuri Kupitsankasvatuskilpailu starttaa käyntiin jo keväällä kun ensimmäiset innokkaat kurpitsankasvattajat hakevat siemenet myymälästämme. Suurimman kurpitsan kasvattaja palkitaan vuosittain Sadonkorjuujuhlassa syyskuussa. Kesän 2011 uudessa Tuunaa parvekkeesi -kilpailussa haetaan kauniita parvekkeita. Kilpailuun osallistuva parveke voi olla iso tai pieni virkistäytymispaikkana tai hyötypuutarhana palveleva keidas – vain mielikuvitus on rajana. Asiantuntijatuomaristo valitsee 15 parveketta jatkoon, ja yleisö voi äänestää omaa suosikkiparvekettaan. Tuomaristo palkitsee kolme parasta parveketta ja myös yleisön suosikki saa oman palkintonsa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »