Nro 3-2011
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Gardenia-Helsinki, puutarha, vihertietokeskus, lounasravintola, kokous, trooppinen puutarha, ulkopuutarha, luontoretki, Viikki, puulajipolkuTropiikin eksotiikkaa ja Suomen luontoa

Helsingin maantieteellisessä keskustassa sijaitsee – ei kerrostalo tai liikekeskus – vaan tunnettu lintuparatiisi. Yhdessä Viikin peltojen ja Vantaanjoen kanssa Vanhakaupunginlahti muodostaa ainutlaatuisen luontokokonaisuuden, jossa nähtävää ja koettavaa riittää jokaisena vuodenaikana. Viikissä matka tropiikin lämpöön on lyhyt, kun astuu vain sisään Gardenian trooppiseen puutarhaan.


  Gardenia on tänä keväänä 10 vuotta täyttävä toiminta- ja vihertietokeskus, joka tarjoaa kaikenikäisille kävijöille monenlaisia palveluja, kuten opastettuja puutarhakierroksia ja luontoretkiä, tyhy-toimintaa, viher- ja ympäristöalan kursseja sekä kotipuutarhaneuvontaa. Saman katon alle trooppisen puutarhan kanssa mahtuvat upeat juhla- ja kokoustilat, lounasravintola-kahvila Gardenia ja Töyhtöhyypän luontokoulu.

  Pinta-alaltaan 600 m²:n Gardenian trooppisen puutarhan kasvillisuus on pääasiassa kaakkoisaasialaisia hyötykasveja, joita ihmiset voivat hyödyntää erilaisiin tarpeisiin kuten syötäväksi, rakennusmateriaaliksi, mausteeksi, lääkkeeksi ja talouspuuksi. Puutarhassa on erilaisia mausteita ja yrttejä, hedelmäpuita, kuitukasveja, metsätalouspuita sekä Aasialle tyypillisiä bambuja. Puutarhassa on tällä hetkellä noin 300 eri kasvilajia, ja määrää lisätään jatkuvasti. Puutarhan vesialtaissa asuu koristekarppeja ja punakorvakilpikonnapariskunta.

Ulkopuutarhaan vapaa pääsy

  Gardenian ulkopuutarhan erikoisuus on 500 m²:n suuruinen japanilainen karesansui-kivipuutarha, jonka on suunnitellut ja rakentanut japanilainen puutarhuri ja maisemataitelija Kazuo Makioka ryhmineen yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Kuivan kivipuutarhan lisäksi ulkopuutarhassa on ruusuja, pioneja, iiriksiä, rinnekasveja, hedelmäpuita ja kesäkukkia. Pihapiirin kolmea sivua reunustavat suuret perennapenkit, jotka kukkivat keväästä syksyyn. Keskipuutarhassa oleva noin 60 lajikkeen pionikokoelma on parhaimmillaan heinäkuussa, jolloin kukintansa aloittavat myös vieressä olevat ryhmäruusut jatkaen kukintaansa aina syyskuun alkuun asti. Ulkopuutarhasta löytyy myös pieni kokoelma kärhöjä, havukasveja sekä kukkivia pensaita. Perennakasvit on Gardenian kokoelmissa kasvava teema.

  Gardeniasta voi varata opastetun kierroksen trooppiseen puutarhaan tai opastetun retken Viikin luontoon. Myös lapsille on tarjolla erilaisia ohjattuja ohjelmapaketteja, kuten Kasvien salaisuus -kierros, jolla etsitään kartan ja opasvihon avulla puutarhaan kätkettyjä kuutta aarrearkkua.

  Luontoretkillä tähyillään lintutorneista lahdelle, kuljetaan pitkin lahtea kiertäviä, valaistuja ulkoiluteitä tai kierrellään luontopoluilla Kivinokassa ja Pornaistenniemessä. Puulajipolku esittelee eri puolilta maailmaa kotoisin olevia puulajeja. Puulajipuiston 20 hehtaarin alue on jaettu viiteen kasvimaantieteelliseen osastoon käsittäen satoja eri puu- ja pensaslajeja.

  Gardenia on auki maanantaista torstaihin klo 10–18, ja lauantaina ja sunnuntaina klo 10–17. Perjantaisin puutarha on suljettu. Varsinkin kesälauantaisin kannattaa tarkistaa puutarhan aukioloaika mahdollisten yksityistilaisuuksien varalta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »