Nro 3-2011
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Outokumpu, Vanha Kaivos, Kaivosmuseo, museotunneli, teatteri, luolaravintola

Outokummun Vanha Kaivos johdattaa kaivostoiminnan kiehtovaan historiaanOutokumpu

Maan kätköissä Outokummun Vanhalla Kaivoksella avautuu ainutlaatuinen ja kiehtova maailma: matkailukohteeksi muutettu kaivosalue kertoo elävästi ja mielenkiintoisesti kaivosmiesten kulta-ajasta ja suomalaisen kaivostoiminnan historiasta. Outokummun mäen ympärille levittäytyvä Vanha Kaivos on laaja museoalue ja matkailukohde, jollaista ei löydy muualta Suomesta.


Kaivoshistorian kehto

  1900-luvun alussa Outokumpu oli pieni kylä Kuusjärven pitäjässä, Savon ja Karjalan rajamailla. Hiljaisen kylän tulevaisuuden muutti täysin kuparimalmin löytyminen alueelta vuonna 1910. Se oli mullistava käännekohta, sillä siitä käynnistynyt kaivostoiminta toi töitä, ihmisiä ja kehitystä pikkupaikkakunnalle, josta yli 70 vuotta jatkuneen kaivostoiminnan ansiosta muodostui maamme merkittävin kaivoskaupunki. Vuosikymmenten ajan jatkunut toiminta jätti paikkakunnalle mielenkiintoisia muistomerkkejä kaivosmiesten kulta-ajasta.

  Outokummussa toimi kaikkiaan neljä kaivosta, joista Vanha Kaivos on nimensä mukaisesti vanhin ja tällä hetkellä myös ainoa museoitu kohde. Toiminta Vanhalla Kaivoksella alkoi jo sata vuotta sitten, ja vaikka nykyään toimintaa ei enää olekaan, Vanha Kaivos seisoo paikallaan kertoen jälkipolville tarinaa siitä kovasta työstä, tahdon voimasta ja periksi antamattomuudesta, joka aikojen saatossa löi Outokumpuun leimansa. Vanha Kaivos on ikimuistoinen ja ainutlaatuinen vierailukohde koko perheelle.

Kiisu ja karbidi?

  Koe kaivos itse! Vanhan Kaivoksen alue koostuu useista, vanhoista rakennuksista, joiden historia pohjautuu kaivostoimintaan. Suurin osa rakennuksista on rakennettu 1920-luvulla. Rinnerikastamo, jota käytettiin rikastustoiminnassa 1950-luvulle saakka, käsittää tällä hetkellä mm. rikastusprosessia esittelevät tilat ja laitteet sekä useita näyttely- ja juhlatiloina toimivia saleja. Myös lipunmyynti, matkailuneuvonta ja museokauppa sijaitsevat kesäsesonkina rikastamon alimmassa salissa.

  Nykyisessä Kaivosmuseossa on aikanaan toiminut kaivosmiesten tupa, jossa on ollut mm. puku- ja pesutiloja. Juuri remontoituun museoon valmistuu tulevaksi kesäksi täysin uusitut näyttelyt.

  Vuonna 1985 louhittu museotunneli kulkee Outokummun mäen läpi. Kunnostetussa museotunnelissa voi tehdä joko opastetun tai omatoimisen kierroksen, jonka aikana kokee elävästi kaivoshistoriaa ja kaivosmiehen työpäivää aidoissa olosuhteissa. Tuntumaa kaivosmiehen arkeen tuovat mm. vanhat kuvat ja koneet. Tunneli mahdollistaa myös jännittävät kierrokset otsalamppujen valossa.

  Museotunneliin on pystytetty valokuvanäyttely Työpäivä kaivoksessa, joka haluaa kunnioittaa niitä kaivosmiehiä, jotka voimiaan säästämättä ottivat perheilleen elannon kivestä kaivoksen rankoissa olosuhteissa. Tunneliin on tuotu valokuvia mainarin arjesta kaivoksen ankarissa ja välillä ankeissakin olosuhteissa – ajattelemisen aihetta nykypäivän ihmiselle!

  Museotunnelin toisessa päässä, vielä maan alla sijaitsee ravintola Karbidi, joka palvelee sesonkiaikana päivittäin ja muuten tilauksesta. Karbidi on erikoisen ja kiehtovan ympäristönsä vuoksi suosittu juhlapaikka. Ravintolan erikoisuus on varmasti lähialueiden ainoa maanalainen avotulisija keskellä ravintolasalia.

  Vanhan Kaivoksen alueesta saa parhaan kokonaiskuvan aluetta kiertävällä, noin kilometrin mittaisella kaivosrautatiellä, joka jäljittelee alkuperäistä, kapearaiteista rautatietä. Kesäaikaan radalla liikennöi vanha dieselveturi, jonka perässä kulkevilla koppivaunuilla asiakkaat pääsevät matkustamaan mäen toiselle puolelle. Kierroksen päätteeksi voi kiivetä alun perin nostotornina toimineeseen kaivostorniin, josta avautuu huikea maisema yli kaivoskaupungin.

Kaivoksen kainalossa


  Mieleenpainuvien kaivoskierrosten lisäksi Vanhalla Kaivoksella ja sen läheisyydessä järjestetään monenlaista muuta tekemistä. Kaivoksen vanhassa kiisukuivaamossa, joka ennen toimi rikasteen kuivatus- ja varastointitilana, on nykyisin teatteri, joka on käytössä ympärivuotisesti. Tänä kesänä Vanhan Kaivoksen suositussa teatterissa esitetään klassikko Juhani Ahon Rautatie.

  Ryhmille kaivosvierailun yhteyteen järjestetään tilauksesta erilaisia ohjelmanumeroita kuten teatteriesityksiä, konsertteja ja kaupunkikiertoajeluja. Vanhan Kaivoksen historiallisessa ympäristössä on myös kiehtovia tiloja erilaisten kokousten ja juhlien järjestämiseen. Lähellä sijaitseva erä- ja luontokeskus tarjoaa monenlaista tekemistä – maan päällä: mm. patikointi-, melonta- ja kalastusmahdollisuudet sekä lasten kalakeidas täydentävät maan alla vietetyn kaivospäivän.

  Myös ruokailu on elämys Vanhalla Kaivoksella. Luolaravintola Karbidin lisäksi kaivosvieraita kestitsee kesäravintola Wanha Paja, ja jäätelönhimonsa voi sammuttaa Vuonoksen jäätelökahviossa, jossa tarjoillaan Vuonoksen Jäätelön oman tilan maidosta valmistamia jäätelöitä ym. tuotteita. Museotunnelin suulla sijaitseva jäätelökahvio tarjoaa Kaivoksen kesävieraille maistuvia muistoja erilaisten jäätelöiden, jäätelöleivosten, erikoiskahvien ja muun pikkupurtavan merkeissä.

  Vanha Kaivos on avoinna 16.5.-31.8. klo10-18, muulloin tilauksesta.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »