Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: The Culture 2011 Tall Ships Regatta, Turku, suuret purjelaivat,


Yli satametrinen venäläinen Mir nähdään taas kesällä Turussa. Kuva: Pertti Suurhasko

Maailman suurimmat purjealukset saapuvat Turkuun

Turun Aurajoki saa rannoilleen kymmeniä purjelaivoja elokuun viimeisenä viikonloppuna. Suuret purjelaivat muuttavat niitä isännöivän kaupungin ulkonäön kerralla. Mastot kohoavat korkeammalle kuin jokirannan rakennukset ja joen partaat ovat täynnä eri puolilta maailmaa tulleita merenkulkijoita. Yleisö pääsee tutustumaan aluksiin ja jopa mukaan purjehduksille.


  Harvaan kaupunkiin suuret purjelaivat ilmaantuvat yhtä tiheään tahtiin kuin Turkuun. Kaupunki ja rannikon lähipaikkakunnat ovat päässeet isännöimään kilpailua vuosina 1996, 2003 ja 2009. Euroopan Kulttuuripääkaupunkivuosi muutti tämän vuoden suunnitelmia ja kesän kulttuuriregatta, the Culture 2011 Tall Ships Regatta, purjehditaan Liettuan Klaipedasta Turun kautta Puolan Gdyniaan. Euroopan vesillä purjehdittavat kilpailuosuudet ovat useamman sadan merimailin mittaisia. Kilpailun järjestää Sail Training International.

  Vaikutus isäntäkaupungin tunnelmaan saattaa olla myös pysyvä. Aikanaan laivanrakennuskaupunki Newcastle muutti vanhan ja ruosteisen imagonsa kokonaan suuren purjelaivojen vierailun ansiosta ja jos katsoo Turun jokirantamaisemista otettuja kuvia vuodelta 1996, jolloin laivat vierailivat kaupungissa ensimmäisen kerran, on muutoksia parempaan suuntaan tapahtunut melkoinen määrä.

  Turkuun saapuvat mm. venäläiset, yli sadan metrin mittaiset Kruzenshtern, Sedov ja Mir sekä puolalainen Dar Mlodziezy, joka sekin on 109 metrin mittainen.

Merielämää 1700-luvun malliin

  Purjehduskilpailun tarkoitus on rohkaista nuoria purjehtimisen pariin. Suuri osa jokaisen aluksen miehistöstä on nuoria. Aikaisempaa purjehduskokemusta ei tarvita, mutta alaikäraja on 15 vuotta. Laivoissa opitaan navigoimaan, lukemaan merikarttaa ja muita merimiestaitoja. Miehistö osallistuu kaikkiin laivan töihin, mukaan lukien kokkaaminen ja siivoaminen. Majoitusolosuhteet vaihtelevat aluksen mukaan. Esimerkiksi Pietari Suuren aikaisen purjealuksen kaksoiskappaleeksi rakennetussa venäläisessä 35-metrisessä Shtandartissa majoittuminen tapahtuu 1700-luvun olosuhteiden mukaisesti.

  Miehistöt järjestävät konsertteja Varvintorilla ja Forum Marinumin ympäristössä. Vapaa-aikanaan he pääsevät tutustumaan paikallisiin olosuhteisiin sekä asukkaisiin. Aikaisempien purjelaivavierailujen mukaisesti jokirannoilla parveilee viikonlopun aikana satoja tuhansia ihmisiä.

Yli 50 vuotta vanha perinne


  Ensimmäinen suurten purjelaivojen regatta järjestettiin vuonna 1956. Kilpailu oli alun perin tarkoitettu kunnianosoitukseksi maailman viimeisille purjelaivoille, joiden aikakauden uskottiin olevan ohitse. Yleisön kiinnostus oli onneksi niin suuri, että jäähyväistapahtumasta muodostui yli 50 vuotta jatkunut hieno perinne. Myöskään purjelaivojen rakennusperinne ei ole kuollut, sillä uusimmat kilpailuun osallistuneet alukset on rakennettu 2000-luvulla.

  Regatta järjestetään Turussa 26.–28.8.2011 ja se starttaa kilpailuosuudelle kohti Gdyniaa 29.8. maanantaina Utön vesiltä.

  Samana viikonloppuna saaristossa vietetään Muinaistulien Yötä, jolloin vanhan perinteen mukaisesti sytytetään rannoille tulet ja hyvästellään mennyt kesä. Samalla hyvästellään etelää kohti purjehtivat suuret laivat.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »