Nro 3-2011
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kotkan Meripäivät, Meripäivät, Kymenlaakso, Itämeri, Merikeskus Vellamo, MeripäiväAreenaEi kesää ilman Meripäiviä

Kotkan Meripäivät kuuluu erottamattomasti Suomen kesään. Vuonna 1962 ensimmäisen kerran järjestetyn tapahtuman alkuperäinen idea oli esitellä koti- ja ulkomaisille vieraille sitä, miten suomalainen satamakaupunki elää. Ohjelmaelementteinä tuolloin olivat meri ja merenkulku, satamatoiminta, laivastovierailut, urheilu ja kulttuuri.


  Tapahtuman alkuvuosista on kuljettu pitkä taival, ja vaikka Meripäivät nykyisin onkin alkuperäisestä melko lailla poikkeava koko kansan kesäjuhla, jotain alkuvuosien perimmäisestä ajatuksesta on edelleen tallella: Kotkassa halutaan markkinoida kaupunkia Meripäiväyleisölle myös ympärivuotisena kohteena. Kotkaahan pidetään yleisesti vain kesäkaupunkina, vaikka siellä tapahtuu paljon myös muina vuodenaikoina. Yhteistä on myös tapahtuman saama suosio: jo ensimmäiset Meripäivät keräsivät yli 30 000 kävijää, ja nykyisinkin tapahtuma on maan toiseksi suurin festivaali Helsingin Juhlaviikkojen jälkeen. Viime vuonna Meripäivillä vieraili neljän päivän aikana lähes 200 000 kävijää. Ajankohdaksi on vakiintunut heinäkuun viimeinen viikko.

Itämeri innoittaa

  Tulevan kesän Meripäivien teemana on Itämeri, mikä näkyy niin festivaalin ilmeessä kuin sisällössäkin. Tapahtuma-alueen sydämeen, sataman laiturialueelle pystytetään Itämeri-kylä, jossa esitellään aiheeseen liittyviä eri toimijoita. Itämeri-kylä tarjoaa tietoa, toimintaa ja oivalluksia koko perheelle: siellä pääsee mm. tutustumaan merentutkimuksen tuoreimpaan tietoon sekä vierailemaan kuvitteellisessa Itämeren kaupungissa.

  Merikeskus Vellamossa järjestetään lisäksi kansainvälinen ympäristöfoorumi, ja Itämerta paljon kyntänyt merentutkimusalus Aranda vierailee satamassa. Itämeri-teeman ytimeen pääseekin parhaiten tutustumalla Arandaan paikan päällä.

Eturivin näyttelijät Yleisessä saunassa


  Meripäivien ohjelmassa nähdään jo viidentenä kesänä peräkkäin Suomen nimekkäitä näyttelijöitä lavalla – mutta ei näyttelemässä niin kuin yleensä, vaan laulamassa Juha ”Watt” Vainion tuotantoa. Yleisessä saunassa -viihdekonsertti Kotkan kaupunginteatterissa tuo yleisön eteen tänä vuonna mm. Martti Suosalon, Riitta Havukaisen ja Otto Kanervan, joka yhdessä Kalle Torniaisen kanssa vastaa konsertin annista. Torniainen on myös tehnyt laulujen sovitukset, ja hänen bändinsä on säestänyt Yleisessä saunassa -konsertit alusta, vuodesta 2006, saakka. Bändissä soittavat lisäksi Ako Kiiski, Peter Enberg, Petri Ikkelä ja Lenni-Kalle Taipale.

Torilla tavataan!

  Tämän vuoden Meripäivillä myös paikalliset yritykset ovat aiempaa enemmän mukana tapahtuman toteuttamisessa. Tavoitteena on edistää yritysten mahdollisuutta osallistua tapahtumaan ja hyödyntää tapahtuman tuomaa potentiaalia oman yritystoiminnan markkinoinnissa. Kotkan Matkailutoimisto, Kotkan Kauppatie ry ja Kotkan Yrittäjät toteuttavat yhdessä kulttuuriasiainkeskuksen kanssa kaupunkiin Kotkatorin: matkailun, vapaa-ajan, hyvinvoinnin, kalastuksen, käsitöiden ym. kotkalaisten yritysten "messualueen" Kotkan kauppatorille. Kotkatori sijoittuu jo viimevuonna toteutetun saunamaailman yhteyteen.

Meripäivät Areenalla


  Laadukkaat esiintyjät ja hyvä meno kuuluvat olennaisesti Meripäivien antiin. Tänä vuonna menosta vastaavat MeripäiväAreenalla mm. nostalgiset Joe Cocker, Twisted Sister ja Village People sekä lukuisa joukko maamme eturivin artisteja ja yhtyeitä, kuten alkuperäinen Pelle Miljoona Oy, Michael Monroe, Jukka Poika, Paula Koivuniemi, Yö ja Popeda. Pauli Hanhiniemi & M.A.D. esiintyy GekkonenStagella sunnuntaina 31.7., ja legendaarisessa merimieskapakka Kairossa voi nauttia melodisista Meripäiväjatseista jo 18. kertaa.

  Päivitettyä ohjelmaa voi käydä katselemassa osoitteessa www.meripaivat.com. Laaja esiintyjäkaarti ja monet mielenkiintoiset oheisohjelmat takaavat sen, että Meripäivät on tänäkin vuonna yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »