Nro 3-2011
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Orilammen Lomakeskus, Repoveden kansallispuisto, Suomen Kultareitti, Tuuletar II, Lapinsalmen riippusilta, Kuutin kanava, Kuutinlahden uittokanava, Mustaamminvuori, Löppösen luola, kalliomaalaus, Mäntysaari, kappeli


Lapinsalmen riippusillan alitus.

Kesän mukavin retki

Suomen Kultareitti on yksi Suomen vanhimmista sisävesien risteilyreiteistä. Risteily tarjoaa rentoa tunnelmaa, haitarimusiikkia, kansallispuiston upeita järvimaisemia, kulttuuria ja historiaa.


  Orilammen Lomakeskuksesta lähtevä Tuuletar II on puinen vesibussi, johon mahtuu maksimissaan 130 matkustajaa. Kauniilla säällä väki kerääntyy ylätasanteelle nauttimaan auringonpaisteesta ja vilvoittavasta kesätuulesta, mutta sateen sattuessa maisemia voi ihailla sisätiloista. Vakioristeily kestää noin kolme tuntia.

  Vuoroajojen lisäksi ryhmille on tarjolla tilausristeilyjä sekä Kultapaketti, joka sisältää risteilyn lisäksi runsaan aterian Orilammen Lomakeskuksen herkullisesta maalaispitopöydästä.

Huojuva riippusilta

  Vakioristeily alkaa Vuohijärveltä ja suuntaa Repovedelle kulkien läpi kapeikoiden ja salmien. Lapinsalmessa Tuuletar II alittaa Lapinsalmen riippusillan, joka on osa Valkealan yli 100 kilometrin mittaista ulkoilureittiä. Vuonna 1987 valmistunut silta on 50 metriä pitkä ja painaa viisi tonnia. Kymmenen metrin korkeudessa roikkuva silta on matkailijoiden suosiossa, sillä kävely hiljaa huojuvalla sillalla on vaikuttava elämys. Kapealla sillalla voi kulkea vain yksi henkilö kerrallaan, joten ylitystä joutuu usein jonottamaan. Sillan itäpuolella on laivalaituri.

  – Tilausristeilyllä kuljetaan ja pysähdytään siellä missä asiakas haluaa, kertoo Helena Salminen Orilammen Lomakeskuksesta. Ryhmä voidaan viedä vesibussilla esimerkiksi Lapinsalmen riippusillalle, josta se kävelee polkureitistöä pitkin Kuutin kanavalle joko itsenäisesti tai erikseen tilatun oppaan kanssa. Uittokanavalle on mahdollista sopia eräruokailu odottamaan saapujia, ja ruokailun jälkeen jatketaan seuraavaan kohteeseen vesibussilla tai palataan takaisin Orilammelle.

Upeita maisemia ja uittohistoriaa


  Vesibussista on hyvä ihailla Repoveden jyhkeitä kallioseinämiä sekä jylhiä maisemia. Parhaat näköalat on Mustalamminvuoren näkötornista. Vakioristeilylläkin vesibussi pysähtyy Mustalamminvuoren laituriin. Laiturilta lähtevä puolen kilometrin kivinen reitti nousee jyrkkää vuorenrinnettä ylös. Vuoren laella on 20 metrinen näkötorni, josta hyvällä ilmalla on esteetön näköala melkein koko Repoveden alueen yli.

  – Kävelymatka ei sovellu kovin huonojalkaisille, mutta se on sitäkin palkitsevampi huikaisevien maisemien myötä, vakuuttaa Helena Salminen.

  Alueen uittoperinteestä kertoo Kuutinlahden entisöity uittokanava. Kuutinlahden pohjukkaan laskeva historiallinen uittoränni on osa uittoreittiä Mäntyharjulta Kuusankoskelle. Uittoränni oikaisi tukkien uittomatkan Tervajärveltä suoraan Repoveteen. Kuutinkanavalla on pituutta 270 metriä ja se on rakennettu vuonna 1912. Viimeisen kerran tukit uivat rännissä 1968. Uittoränni kunnostettiin vuonna 1996 muistoksi uittohistoriasta ja se tervattiin uudelleen kesällä 2003.

Kalliomaalauksia

  Vakioristeilyillä nautitaan nokipannukahvit Löppösen luolalla, Ruskiansalmen eteläpäässä. Löppösen luola ei ole varsinainen luola, vaan kallion sisään kaartuva kovertuma. Nimensä paikka sai erakkoluonteisen rautatieläisen Löppösen mukaan, joka kesäisin kalasteli Repovedellä ja yöpyi kallion suojissa. Luolan vasemmalta puolelta on vuonna 1978 löydetty lähes tuhoutunut kalliomaalaus. Maalauksesta jäljellä olevista kohdista tarkkasilmäiset voivat havaita kämmenkuvion sekä ihmisen ja hirven hahmoja.

Tarinoita ja yhteislaulua


  Vesibussissa matka sujuu mukavasti, sillä matkan varrella aluksen kapteeni ja nykyinen Orilammen isäntä Heikki Vesalainen kertoilee alueen historiasta ja taruista. Välillä ruoriin vaihtuu nuori kippari Jere Vesalainen, kun isä-Heikki laulattaa merimieslauluja haitarilla säestäen. Ja jos laulaminen kuivaa suuta, on vesibussissa tarjolla niin virvokkeita, kahvia, pikkulämpimiä, olutta kuin viiniäkin. Hautausmaa saaressa Risteilyn viimeinen pysähdys on Mäntysaaressa, joka on yli 700 vuotta vanha saarihautausmaa. Virallisen hautausmaa-statuksen Mäntysaari sai 1800-luvulla, jonka jälkeen sinne on haudattu jokainen kyläläinen. Pienen ja herkänkauniin hautausmaan keskellä on sankarihautoja, joissa lepää yksitoista kylän poikaa sekä yksi lotta. Tutustumaan pääsee myös Mäntysaaren pieneen valkoiseen kappeliin, joka on rakennettu vuonna 1910. Mäntysaaresta vesibussi jatkaa takaisin järvenselän toisella puolella sijaitsevan Orilammen Lomakeskuksen laituriin.

   Suomen Kultareitti -risteilyjä tehdään 10.6.–20.8.2011, jolloin joka keskiviikko, perjantai, lauantai ja sunnuntai Tuuletar II lähtee Orilammen Lomakeskuksen laiturista kello 14:10. Tilausristeilyt ovat mahdollisia toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »