Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Crusell-viikko, Uusikaupunki, Varsinais-Suomi, Soiva saari

Crusell-viikko 23.–30.7.2011


Johanna Juhola ja Reaktori.

Ennen Kuulumatonta!


Crusell-viikko viettää tänä kesänä 30-vuotisjuhlia, sillä sitä on vietetty Uudessakaupungissa jo vuodesta 1982 lähtien. Heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä tapahtuma on puupuhaltimien juhlaa.


  Crusell-viikko on kansainvälisestikin tunnettu, ja sillä on oma vahva asemansa yksilöllisenä, selkeän linjan valinneena tapahtumana kesäisen Suomen musiikkitapahtumien joukossa. Tänäkin vuonna se kokoaa suuren joukon kotimaisia ja kansainvälisiä puupuhaltimien huippuja konsertoimaan, opettamaan ja kilpailemaan kesäiseen Uuteenkaupunkiin. Vaikka tapahtumasta on kehittynyt yksi maailman tärkeimmistä puupuhaltajien foorumeista, on se aina pitäytynyt olennaisessa ja siten säilyttänyt kotoisen luonteensa.

  Kesän 2011 teemana on Ennen Kuulumatonta! Nimi viittaa paitsi moniin uusiin, juuri Crusell-viikolle tilattuihin teoksiin, mutta myös vanhojen säveltäjien hienojen, usein kantaohjelmiston varjoon jääneiden sävellysten esille tuomiseen tämänvuotisessa konserttiohjelmistossa. Säveltäjä B.H. Crusellin elämäntyön kunnioittamiseksi on festivaali tilannut juhlavuotenaan kahdeksalta suomalaiselta hyvin erityyppistä musiikkia tekevältä säveltäjältä pienimuotoiset teokset kantaesitettäviksi juhlaviikon aikana. Harri Ahmas, Perttu Haapanen, Johanna Juhola, Jukka-Pekka Lehto, Minna Leinonen, Kerkko Koskinen, Mikko Nisula ja Aija Puurtinen edustavat tämän päivän luovan suomalaisen säveltaiteen kenttää. Luvassa on mielenkiintoinen ja yllättäväkin uutuuksien kavalkadi. On virkistävää kuulla uusia teoksia tuttujen suosikkien lomassa.

  Crusell-viikko tulee olemaan jälleen runsas, värikäs ja monipuolinen. Kansainvälinen fagottikilpailu tarjoaa kosolti jännitystä ja mahdollisuuden todeta maailman parhaiden nuorten fagotistien tämänhetkinen taso. Kilpailun maineikas jury myös esiintyy itse omassa konsertissaan. Oboisti Christian Wetzel, klarinetisti Charles Neidich ja huilisti-kapellimestari Benoit Fromanger tuovat tuulahduksen maailman kärkikaartin musisoinnista. Meta4-jousikvartetti, Il Vento -puhallinkvintetti, RSO:n kamariyhtye, Timo Lassy Band, Total Cello Ensemble yhdessä Kari Kriikun kanssa, tango nuevo -yhtye Johanna Juhola Reaktori sekä gambialainen Jambedula Cultural Group tuovat kuulijoiden iloksi monipuolisen kattauksen musiikin eri lajeja ja luonteita. Viikon loppuhuipentumana kuullaan Kuhmon Virtuoosien ja Osmo Vänskän ensimmäinen yhteinen konsertti, solistina sopraanotähti Helena Juntunen. Pianon ihmemies Iiro Rantalan esittämänä kuullaan mm. Mozartin ja 100-vuotissyntymäpäiväsankari Nino Rotan musiikkia. Parhaiten elokuvamusiikistaan tunnetun Rotan mainiota musiikkia esitellään useissa muissakin konserteissa. Lapsille on tarjolla aitoa lastenmusiikkia Ammuu! -lastenmusiikkiorkesterin mukaansatempaavien esitysten myötä.

Soiva saari – Sound of the Island

  Perjantaina 22.7.2011 Crusell-viikko järjestää ennen kokemattoman konsertin Isokarin majakkasaaren jylhillä rantakallioilla. Saaren luonto on ainutlaatuista ja näkymät merelle vertaansa vailla. ”Soiva saari – Sound of the Island” on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon kuuluvaa Loisto-konserttisarjaa, jossa kansainväliset huiput ja nousevat tähdet vievät jazzia ja klassista musiikkia historiallisille majakkasaarille, idyllisiin saaristolaiskirkkoihin ja veden äärelle. Isokarin konsertissa esiintyvät sopraano Helena Juntunen, klarinetisti Kari Kriikku ja Uusi-Helsinki -kvartetti. Osa Loisto-konserttien lippujen tuotosta lahjoitetaan Saaristomeren suojeluun.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »