Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Varsinais-Suomi, Uusikaupunki, Pakkahuone, Santtionranta, risteily, Isokari, Katanpää, Putsaari, Mary Ann, vesibussi Diana, Taidetalo Pilvilinna, Raija Nokkala, Tul Toril, Pytinkien Paris, Crusell-viikko, Sanni Winter, Riitta KilkkuMerellinen Uusikaupunki

Uudessakaupungissa tavataan sanoa, että ”meill o meri iha rannas”. Tänä kesänä idyllisen puutalokaupungin viihtyisästä rannasta pääsee entistä helpommin myös merelle.


   Pakkahuoneen vierassatama on tullut tutuksi monille maitsekin Uuteenkaupunkiin tuleville. Nyt Pakkahuoneella puhaltavat uudet tuulet, sillä paikan isäntinä aloittivat tämän vuoden alussa pitkän linjan ravitsemusalan ammattilainen Tapio Pääkkö sekä veneilyyn ja merelliseen matkailuun erikoistunut Janne Laitinen.

  Pääkkö vastaa myös Pursiseuran ravintolasta ja Laitinen Haiduksen saaresta. Heidän toimestaan Pakkahuoneen sisätilojen ilme on muuttunut, kun muun muassa kalusteet on uusittu. Vaikka munkit ovat edelleen Pakkahuoneen ykköstuote, on tarjontaa monipuolistettu. Uutta on esimerkiksi salaattipöytä, josta löytyy myös aina kalaa jossain muodossa.

  Pakkahuoneelle on avattu myös oma terassi, jossa on ravintolatoimintaa. Pakkahuoneen iltatorit alkavat 28.6. jatkuen aina elokuun alkupuolelle asti. Keskiviikkoisin on luvassa ohjelmallinen iltatori, joka on jaksotettu siten, että alkuiltapäivästä on mukavaa ohjelmaa lapsille ja loppupuolen ohjelma on suunnattu aikuisemmalle väestölle esim. musiikin ja tanssin merkeissä. Mansikkakarnevaalit ovat tiedossa keskiviikkona 13.7. ja kesän päätöslauantaita 27.8. juhlistetaan rannassa Venetsialaisten merkeissä.

Santtionrannan leirintäalueen lapsiystävällinen uimaranta, leikkialueet, minigolfrata, kalastusmahdollisuudet sekä vesiurheilukeskuksen monenlaiset vuokravälineet takaavat koko perheen viihtymisen. Kaupungin keskustan palvelutkin ovat vain kävelymatkan päässä.

Meriretkelle

  Veneettömienkään ei tarvitse tyytyä merimaisemien ihailuun Kaupunginlahden rannalta, sillä Uudestakaupungista järjestetään juhannuksesta elokuun alkupuolelle asti säännöllisiä, aikataulun mukaisia meriristeilyjä peräti kuutena päivänä viikossa, tiistaista sunnuntaihin. Risteilyaluksina ovat muodonmuutoksen ja uudistuksen kokenut vesibussi Diana sekä upea purjealus, brigantiini Mary Ann. Aikanaan Turussa liikennöineeseen Dianaan mahtuu 70 henkilöä. Saman verran matkustajia saa kuljettaa kolmimastoinen Mary Ann, joka on kopio ensimmäisestä ruotsalaisesta kauppalaivasta, joka purjehti maapallon ympäri vuosina 1839–1841. Alus on rakennettu Luulajassa vuonna 1996 ja se tuotiin Suomeen vuonna 2001.

  Mary Ann risteilee Isonkarin majakkasaarelle perjantaisin ja sunnuntaisin ja vesibussi Diana puolestaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Katanpään linnakesaarelle brigantiini Mary Ann matkaa lauantaisin ja vesibussi Diana sunnuntaisin. Vesibussi Diana kuljettaa 30.6.–4.8. torstaisin ja perjantaisin myös Putsaaren piilokirkolle, jonka arvellaan olevan Rauman fransiskaanimunkkien 1500–1600-lukujen aikaan rakentama. Opastetulla kierroksella poiketaan myös kuvataiteilija Heli Sammaliston työhuoneella. Sammalisto työskentelee kesäisin syntymäpaikassaan Putsaaressa.

  Lapsiperheiden kannattaa ilmoittautua Mary Annin hauskalle Merirosvoristeilylle, jonka ohjelma sisältää mm. merirosvoaterian, merirosvoksi naamioinnin, laivan kaappauksen sekä lipun laskun. Merirosvoristeilyt järjestetään 30.6.–4.8. aina torstaisin klo 12:00–15:00. Omaa aikaa aikuisille tarjoavat iltaristeilyt saaristossa 30.6.–7.8. torstaista sunnuntaihin klo 19:00–21:30. Aluksella voit nauttia vain kauniista maisemista ja merituulen hyväilystä tai sitten herkutella maittavan saaristolaispöydän antimista. Tilausajot saattavat aiheuttaa muutoksia risteilyjen aikatauluihin. Liput risteilyille myydään ja varataan ennakkoon Uudenkaupungin matkailutoimistosta.

Valloittavia värejä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia

  Uuden hyväntuulisen taide-elämyksen tarjoaa Taidetalo Pilvilinna, joka on värikäs ja omaperäinen, Suomen ainoa naivistinen taidetalo. Raija Nokkalan ja hänen miehensä hammaslääkäri, näyttelijä Pentti Nokkalan pitkän työn tulos sijaitsee meren rannalla, vain kolme kilometriä torilta, yleisen uimarannan vieressä. Noin 250 neliön maalämpöisestä talosta vain 50 neliötä on perheen asuntona ja loppu on näyttely- ja työtiloja.

  Pilvilinnan pihapiiriä sekä sen ulko- ja sisäseiniä koristavat kuvitukset ovat taitelija Raija Nokkalan käsialaa. Talon terassilla voi kesällä juoda vaikkapa pullakahvit ja nauttia merinäköalasta. Taidetalon kupeessa on tunnelmallinen pitsimökki sekä taidepolku, joka tuo luonnon ja taiteen lähelle katsojaansa.

  Myynnissä on tietysti myös Raijan värikkäitä ja hauskoja postikortteja. Pilvilinna on avoinna kesä- ja elokuussa torstaisin ja sunnuntaisin klo 14–18 sekä heinäkuussa näiden päivien lisäksi myös tiistaisin. Crusell-viikon aikaan Taidetalo on suljettu. Ryhmät voivat varata vierailuja Taidetalo Pilvilinnaan ympäri vuoden. Varauksia hoitaa kaupungin matkailutoimisto.

Tapahtumien kesäkaupunki


  Kesälauantaisin Uudenkaupungin menoa värittävät suositut Tul Toril -toritapahtumat. Aamuyhdeksästä kahteen iltapäivällä jatkuvissa toritapahtumissa paikalliset taitajat esittelevät ja myyvät tuotteitaan ja palvelujaan. Tapahtumilla on 15 erilaista teemaa, kuten Kierrätys ja tuunaus, Äijätori, Flikkatte tori, Tapahtumatori, Moottoritori, Taitotori, Tuoretori sekä Wanhantavaran tori. Viimeinen toriteema on 10.9. järjestettävä Puhtitori.

  Merefesti aloittaa Vakka-Suomen kesän. Festivaali järjestetään aina kesäkuun toisena viikonloppuna ja silloin Kaupunginlahden ympäristö täyttyy iloisista ihmisistä ja mukavasta kesätunnelmasta. Kesäkuussa järjestetään myös rataveneiden nopeuskilpailu Uusikaupunki Boat Race. Lapsiperheet kokoontuvat heinäkuun alussa Leijonapuistoon Uudenkaupungin Pelle- ja Nukkepäiville. Lapsille tarkoitetut Jaakko Jääkairan aarteenetsintäretket starttaavat heinäkuussa tiistaista lauantaihin joka päivä klo 11 Pakkahuoneen vierassatamasta. Retki kestää noin puolitoista tuntia ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen matkailutoimistoon.

  Uudenkaupungin musiikilliseen kesätarjontaan kuuluvat puupuhallin musiikkiin keskittyvä Crusell-viikko sekä maalaishenkinen rock-festivaali Karjurock. Mielenkiintoinen on myös elokuinen Pytinkien Paris -puutalotapahtuma, jossa kahden päivän aikana on pientä pääsymaksua vastaan mahdollisuus vierailla noin kuudessakymmenessä yksityisessä kodissa ja pihassa sekä noin kolmessakymmenessä julkisrakennuskohteessa.

Opastettuja kävelykierroksia

  Crusell-viikon opastetut kävelykierrokset ovat olleet niin suosittuja, että tänä kesänä Uudenkaupungin matkailuoppaat järjestävät opastuksia myös muina aikoina, kuten Merefesti-lauantaina kesäkuussa. Heinäkuussa kierroksia on joka keskiviikko klo 15 alkaen. Crusell-viikon ajan kierrokselle lähdetään jo klo 11, ja näiden historiapainotteisten kierrosten aikana pysähdytään torille kuuntelemaan ”Päivän Puhallusta”. Tiistain ja torstain kierroksien mielenkiintoa lisää oppaana toimiva Sanni Winter (Riitta Kilkku), kaupungissa vuosina 1859–1936 vaikuttanut porvarisrouva. Opastettuja kävelykierroksia järjestetään vielä elokuussa Pytinkien Paris -puutalotapahtuman yhteydessä.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »