Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Varsinais-Suomi, Kustavi, Volter Kilpi, Juuvannin merenrantamökit, Tamminiemen lomamökit, Kustavin Kalatuvat, Vuosnaisten Meriasema, Lomavalkama, Kustavin Lomapalvelut, Gasthaus Roosa, Kustavin Lomatupa, Itätalon talonpoikaiskartano, Lootholma, Katanpään linnakesaari, Laura Peterzéns, M/S Eufrosyne


Volter Kilpi -kirjallisuusviikolla järjestetään myös talonpoikaisveneiden purjehduskilpailu.

Kesälomalla Kustaviin

Kustavi on monelle se ainoa oikea lomapaikka. Sen luonnon kauneus ja saaristo ovat kuuluja. Kunta koostuu yli 2000 saaresta ja luodosta ja sen pinta-alasta on 78 % merivesialuetta. Tien päättyessä matkaa voi jatkaa yhteysaluksilla, jotka kuljettavat sekä Ahvenanmaalle että Iniöön, Saariston Rengastielle vaikkapa päivän retkelle.


   Kesällä Kustavin asukasmäärä nousee mökkiläisten ansiosta lähes kymmenkertaiseksi. Mökillä viihdytään muulloinkin kuin keskikesällä, sillä saaristossa eri vuodenajat ovat vaikuttavia.

  – Alkukesästä Kustavi on mitä parhain lomakohde heräävän saaristoluonnon keskellä, toteaa vapaa-aikasihteeri Maritta Jalonen.

  – Keskikesällä nautitaan kulttuurista, kuten Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikosta ja Teatteri TuulenHuutajien teatteriesityksistä Nissilän pihapiirissä. Elokuun lämpimät illat ja upeat kuutamoyöt sekä muinaistulet täytyisi jokaisen päästä kokemaan, huokaisee Jalonen Kustavista lumoutuneena.

Melkein kuin oma rantamökki


  Myös ne, joilla ei ole omaa mökkiä, voivat nauttia lomasta Kustavin kauniissa maisemissa. Mökkejä on vuokrattavissa koko kesäksi tai vaikka vain viikoksi. Osalla vuokramökeistä on oma ranta, kuten Juuvannin merenrantamökeillä sekä Tamminiemen lomamökeillä. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut hirsimökit tarjoavat oivan mahdollisuuden rentoutumiseen, kalastukseen ja retkeilyyn. Illalla voi nauttia puulämmitteisen saunan leppeästä löylystä ja pulahtaa mereen tai vain istua rantakalliolla ihailemassa merimaisemia.

Lomakylässä palvelujen keskellä

  Vuosnaisten laivarannan tuntumassa on Kustavin Kalatupien talviasuttavia hirsimökkejä, jotka ovat varsinkin kalamiesten ja -naisten suosiossa. Kesäisin käytössä on myös vaatimattomampia mökkejä. Kalatupien ruokaravintolan runsaan liha-kalapöydän antimet ovat tarjolla kesällä joka päivä.

  Laivarannassa sijaitsee myös Vuosnaisten Meriasema monine palveluineen. Ravintolan runsaasta saaristolaisbuffetista jokainen voi muodostaa haluamansa annoksen, jonka hinta määräytyy painon mukaan. Meriasemalla on myös kahvila-baari, vierasvenesatama, vuokrasauna sekä erikokoisia ja -tasoisia mökkejä. Veneilijöille myynnissä on sekä polttoainetta että nestekaasua.

  Lomavalkama on viihtyisä ja päihteetön lomakeskus, jonka mökeissä voi majoittua ympäri vuoden. Talviaikaan ruokaa saa tilauksesta, mutta kesällä hyvää ruokaa on tarjolla joka päivä. Lisäksi alueella on vaunu- ja telttapaikkoja. Lomavalkamassa järjestetään erilaisia juhlia, leirejä ja tapahtumia.

  Lomavalkamasta 2,5 kilometriä Kustavin keskustaan päin sijaitsee Kustavin Lomapalvelut, joka myös tarjoaa mökkimajoitusta, vaunu- ja telttapaikkoja, saunoja, veneitä ja kalastusmahdollisuuksia.

Yöksi putkaan vai jurttaan?


  Aivan Kustavin keskustassa Gasthaus Roosa tarjoaa yöpymismahdollisuuden putkassa. Pikkuinen vuokramökki on aikanaan toiminut Saariston siirtovankilana ja sen jälkeen Kustavilaisen seurojentalon putkana. Toinen vuokramökki vie leikkimökkitunnelmiin. Yöpyä voi myös luhtiaitassa, joka kätkee sisäänsä neljä kahden hengen kesähuonetta, tai entisessä sepänpajassa, jonka jykevien pariovien takaa löytyy vielä tilat 3-4 hengelle.

  Keskustassa sijaitsee myös Kustavin Lomatuvan hirsinen päärakennus, joka on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Sen toisessa päädyssä on nykyaikainen majoitustila, jossa voi majoittua jopa 8 henkilöä.

  Itätalon talonpoikaiskartanossa voi saada luontaishoitoja, sillä sinne on kasvamassa Istro Hyvinvointi -hoitola. Itätalossa voi yöpyä edullisesti luhtiaitassa tai vilja-aitan nukkumasopeissa. Majoitusta on tarjolla myös kahdessa kahden tai kolmen hengen huoneessa.

  Lootholmassa on tänä kesänä ensimmäistä kertaa mahdollisuus yöpyä hyvin varustellussa jurtassa. Jurtta on kehän muotoinen, ikkunaton ja kupukattoinen paimentolaismaja, jonka runko on koottu ohuista puusäleistä ja katettu huovalla. Veneilijöitä palvelee vierassatama, ja telttailijoita ja karavaanareita varten Lootholmassa on leirintäalue. Lisäksi alueella sijaitsee ravintola.

Matkassa omalla veneellä

  Veneilijöitä Kustavissa palvelee Lootholman ja Vuosnaisten vierassatamien lisäksi kaksi muuta vierassatamaa. Katanpään linnakesaari on oiva kohde luontomatkailijoille. Vierassatamasta järjestetään opastettuja kierroksia saarelle. Sataman kahvilassa myynnissä on kahvia ja virvokkeita, mutta myös ruokailu onnistuu ennakkovarauksesta. Laura Peterzénsin rannan vierassatamassa on 100 vieraspaikkaa, lasten peli- ja leikkikenttä, viihtyisä saaristolaisravintola/cafe sekä tehtaanmyymälä/näyttely ja designshop.

Ryhmäristeilylle

  Veneettömätkin voivat nauttia merielämästä osallistumalla Kustavin Matkailuyhdistyksen järjestämiin risteilyihin M/S Eufrosynellä. Isoonkariin risteillään lauantaina 23.7. klo 9-16. Tiistaina 12.7. ja torstaina 28.7. klo 16:15–21 kohteena on Sarvilinna. Lisätietoja näistä ja muista ryhmäretkipaketeista, kuten Kustavin Ströömin risteilyistä, saa Kustavin kunnan matkailuneuvonnasta, joka myös vastaanottaa ilmoittautumiset retkille.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »