Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Varsinais-Suomi, Masku, Kankaisten kartano, Kankainen, kartano, Kankas, Aminoff, kokous, juhla, navetta, Pia Relanto


Kankaisten kartano.

Kankainen heräsi eloon

Kankaisten kartano Maskussa uinui kuin Ruususen unta lähes kaksikymmentä vuotta. Nyt kartano on herännyt uuteen kukoistukseen, sillä upeassa kartanomiljöössä sijaitsevan kartanolinnan navetasta on kunnostettu juhla- ja konferenssipaikka.


   Vuodesta 1992 lähtien Kankaisten-säätiön hallinnoiman kartanon uudet suunnitelmat esiteltiin yleisölle huhtikuussa 2010, jolloin Kankaisissa järjestettiin avoin kevättempaus. Jo samana syksynä valmistui entiseen 120 lehmän navettaan upea juhla- ja kokoustila, jonka isoon 400 m²:n saliin mahtuu 200 henkilöä ja muihin tiloihin noin 50–100 henkilöä.

  Lähitienoon asukkaissa kartano herättää muistoja, sillä moni on aikanaan ollut kesätöissä tilan viljelmillä. Siksi Kankaisten uudet yleisötapahtumat, kevätmarkkinat, syyssatopäivä ja joulumarkkinat on otettu ilolla vastaan. Tapahtumat järjestetään yhdessä paikallisten tuottajien ja yhdistysten kanssa. Tarjolla on työnäytöksiä, ohjelmaa ja informaatiota sekä vihanneksia, kukkia ja lampaanlihaa paikallisilta tuottajilta. Joulumarkkinoiden aikaan naapurikunnassa Nousiaisissa on entisessä asemarakennuksessa ruokapainotteiset joulumarkkinat. Toimitusjohtaja Pia Relanto visioi jo yhteistyötä sekä museojunakuljetusta tapahtumien välille.

  Relannon mukaan navetasta on tullut suosittu syntymäpäivien, yritysjuhlien ja hääjuhlien viettopaikka. Navetan etuina ovat tilojen monipuolisuus ja muunneltavuus sekä upea ympäristö. Tarjolla on myös monenlaisia palveluja.

  – Meiltä voi vuokrata vain tilan, tai ottaa halutessaan koko paketin pitopalveluineen ja mahdollisine oheispalveluineen, kertoo Relanto.

Linnan asukkaat

  Kankaisten kartanon miljöö on erittäin hyvin säilynyt. Sen yli 500 vuotta päärakennus on maamme vanhimpia asuinlinnoja, jota asutettiin keskiajalta lähtien aina vuoteen 1992 asti. Kankaisten (ruots. Kankas) omistajasukuja ovat olleet mm. Djeknit, Dettloffit, Ribbingit, Hasselbom-Fredenskiöldit ja Hornit. Viimeinen omistajasuku oli Aminoff.

  Linnaa on uusittu raunioitumisen jälkeen 1750-luvulla, jolloin mm. kolmas kerros purettiin ja julkisivu sai symmetrisen ulkonäkönsä. Kolmas kerros jälleenrakennettiin vuonna 1935 silloisen omistajan Claes Fredrik Aminoffin toimeksiannosta. Myös vanhat kellariholvit on aikoinaan restauroitu. Toisessa kerroksessa interiöörit ovat 1700-luvun lopun kustavilaisessa asussa rintapaneeleineen, pannoo-maalauksineen ja lasitettuine kaakeliuuneineen. Alakerrassa Kustaa Vaasasta ja Kustaa II Aadolfista teetetyt muotokuvajäljennökset muistuttavat arvovieraiden vierailusta linnassa. Kankaista pidetäänkin merkittävänä ruotsalaisen kulttuurin tyyssijana Suomessa.

  Viimeinen Aminoff jätti lähtiessään kaiken linnaan. Niinpä vierailu linnassa antaa todenmukaisen käsityksen siitä, minkälaista elämä kartanolinnassa on ollut. Linnaa esitellään tilauksesta ryhmille, joiden koko on rajoitettu 25 henkilöön.

  Pia Relannon mukaan suunnitelmia on myös linnan kehittämiseksi. Kaksi alinta kerrosta on Museoviraston suojelemia, mutta linnan kolmanteen kerrokseen suunnitteilla ovat kokoustilat ja henkilökunnan yöpymishuone. Toiseen sivurakennukseen kunnostetaan galleriatila ja kahvila, ja toiseen sivurakennukseen kokoustila. Tilan puistoalue on suuruudeltaan noin viisi hehtaaria. Ydinpihan ulkopuolella on useita rakennuksia, kuten kartanon oma meijeri, työväen asunnot, kasvihuone, talli ja useita huoltorakennuksia.

  Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi maaliskuussa 2011 tukea Kankaisten linnan peruskorjaukseen, joten linnan tulevaisuus vaikuttaa kaikin puolin valoisalta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »