Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Varsinais-Suomi, Kemiönsaari, kartano, Westankärr, Kemiönsaaren Musiikkijuhlat, Storfinnhova Gård, Metsäkylä, Söderlångvik, Amos Anderson, Villa Sundsvedja, Westers


Storfinnhova Gårdin Metsäkylän graniittisessa savusaunassa virtaa puro vesiputouksineen. Kuva: Janne Vidfält

Kekseliäisyyttä kerrakseen

Suomen suurin rannikkosaari, Kemiönsaari, sijaitsee Lounais-Suomen saaristossa. Maanteitse sinne pääsee joko Turun suunnalta komeaa Rungonsalmen siltaa pitkin, Salon suunnalta Strömman nostosiltaa pitkin tai leppoisasti lossilla Angelniemen reittiä käyttäen. Vesitse saapuvia vieraita vastaanottavat kolme täysimittaista vierassatamaa sekä useat palvelusatamat ja vieraslaiturit.


  Kemiönsaaren kunnan alue koostuu noin 3 000 saaresta, joista ympärivuotisesti asuttuja on 30. Runsaan 7 000 asukkaan lisäksi Kemiönsaarella viihtyy yli 10 000 kesäasukasta. Vierailijoita alueelle houkuttavat upeat merimaisemat, lukuisat historialliset kohteet sekä mielenkiintoiset kesätapahtumat. Kemiönsaari osaa myös yllättää. Vaikka yleisölle avoinna olevia varsinaisia kartanorakennuksia on vain yksi, kartanoiden mailta löytyy muuta nähtävää!

Tuoretta lampaanlihaa ja taidenäyttelyitä

  Mjösundintien varrella sijaitseva Westankärrin tila muodostui 1620-luvulla kuuden eri maatilan yhdistämisen kautta. Tilan historiallisiin tapahtumiin kuuluu mm. Suomen sodan aikainen Westankärrin taistelu vuonna 1808. Kartanon komea päärakennus on edelleen asuinkäytössä, mutta vieraat ovat tervetulleita tutustumaan tilan kartanomyymälään.
 
  Kartano on erikoistunut aitojen saaristolaislampaiden kasvatukseen. Tällä hetkellä tilalla on yli 300 emälammasta, jotka laiduntavat kesät perinteiseen tapaan vapaina saaristossa. Kartanokaupassa on myytävänä karitsanlihaa, taljoja ja oheistuotteita sekä erikoispuutavaraa ja koristekiviä. Kauppa on pääsääntöisesti avoinna perjantai-iltapäivisin, mutta keskikesällä ostoksille pääsee joka iltapäivä. Ennakkoon sopimalla puoti avataan aina tulijoille.

  Kemiönsaaren Musiikkijuhlat järjestävät konsertin Westankärrin juhlasalissa heinäkuun 13. päivä. Vanhaan navettarakennukseen on kunnostettu hulppeat näyttely- ja juhlatilat, jonne mahtuu jopa 300 ruokailijaa. Konsertin yhteydessä on kahvitarjoilu ja samalla voi tutustua Westankärrin tämän kesän taidenäyttelyyn, jossa on esillä Outi Heiskasen guassi- ja akvarellimaalauksia.

Elämyksiä metsän keskellä

  Storfinnhova Gård on monipuolinen kokous- ja koulutuspaikka. Navetan Ylisille mahtuu noin 100 henkeä pitämään palaveriaan, kun taas Villa Axel, Villa Cecilia ja Villa Ida tarjoavat tilat pienemmille tilaisuuksille majoitusmahdollisuuksineen.

  Storfinnhova Gårdin erikoisuus on vajaan kilometrin päässä tilalta sijaitseva elämyksellinen Metsäkylä, jonka ehdoton huippu on puron varrella sijaitseva maanalainen graniittinen savusauna. Soljuva metsäpuro kulkeutuu osaksi saunan läpi muodostaen saunaan kaksi vesiallasta. Ylemmästä altaasta puron vesi putoaa pienenä vesiputouksena alempaan altaaseen, joka toimii saunojien vilvoittelualtaana. Tunnelmallisen valaistuksen luovat vesiputouksen taakse asetetut valot, useat myrskylyhdyt sekä sadat tuikkukynttilät.

  Metsäkylässä on 28-hengen saunan lisäksi komea Metsähovi-rakennus, joka toimii sekä kokoustilana että illallissalina korkeintaan 40 hengelle. Yöpyminenkin on ikimuistoinen kokemus, sillä Metsäkylän viisi mökkiä on rakennettu kelottujen ja parin metrin korkeudelta katkaistujen männynrunkojen päälle. Näihin kuusikulmaisiin puumajoihin kiivetään tikkaita pitkin ja niissä on jokaisessa kolme makuupaikkaa. Tummaksi tervatut majat ovat lämpöeristettyjä ja niissä on lattialämmitys, joten niissä voi yöpyä ympäri vuoden!

Amos Andersonin kartano

  Söderlångvikin kartano Kemiönsaaren eteläkärjessä on avoinna yleisölle toukokuun puolivälistä elokuun loppuun ja syyskuussakin viikonloppuisin. Söderlångvikin kartanon 47 metriä pitkä päärakennus toimii sekä taidemuseona että museon perustajan, Amos Andersonin, elämäntarinan kertovana henkilöhistorian museona. Suomalaisten taitelijoiden 1900-luvun alkupuolelta olevien noin 100 maalauksen lisäksi esillä on pienoisveistoksia ja grafiikkaa. Pääosin teokset olivat esillä jo Amos Andersonin aikana. Kesän 2011 vaihtuva näyttely on Ragnar Ekelundin ”Espanja”.

  Kartanon kahvilan ohessa on käsityöpuoti ja kaksi taidegalleriaa, joissa kesällä on Kemiönsaaren taideyhdistyksen valokuva- ja taidenäyttely. Puodissa on myytävänä saariston käsityöläisten töitä, kuten koruja, keramiikkaa ja tauluja. Kesägalleria Almassa esillä on Gloria Badaraun koiraperspektiivistä tehtyjä piirustuksia ja maalauksia.

  Kivenheiton päässä kartanosta sijaitsee moderni kokousrakennus Villa Sundsvedja. Rauhallisten kokoustilojen lisäksi vieraiden käytettävissä ovat edustussauna ja tyylikkäät majoitustilat.

  Söderlångvik on toimiva maatila, ja toukokuusta lokakuuhun avoinna olevasta tilan suoramyyntipisteestä voi ostaa tilan tuotteita. Tilalla on omenatarhoja sekä kasvihuoneita, joissa viljellään vuodenaikojen mukaan joko kukkia tai tomaatteja.

Yrttien huumaa ja kulinaristisia konsertteja

  Westersin puutarha sijaitsee Kiilankylässä, Kemiönsaaren koillisosassa, jonne suunnan löytää pääteiltä Angelniemen viittoja seuraamalla. Westersin ekologisessa puutarhassa kauneus ja hyöty ovat yhtä tärkeitä ja siellä kasvaa kukkia, yrttejä ja vihanneksia rintarinnan. Puutarhaan saa tilauksesta opastetun kierroksen, josta saa virikkeitä ja ideoita omaan puutarhaan. Westersin vanhaan navettaan on kunnostettu tyylikäs tilausravintola, joka kesäisin toimii kesäkahvilana. Westersin mielenkiintoinen taidenäyttely on nimeltään arSboretum 11. Myymälässä on taimien, kukkien, yrttien, vihanneksien lisäksi koriste- ja sisustusesineitä. Westers on avoinna yleisölle kesäiltapäivisin tiistaista sunnuntaihin ja muina aikoina sopimuksen mukaan.

  Yrttipuutarhan lisäksi Westers tunnetaan kulinaarisista kesäkonserteistaan, jotka tarjoavat nautintoja niin sielulle kuin ruumiille. Jokaiseen konserttiin kuuluu illan teemaan liittyvä kolmen ruokalajin illallinen, joten osallistuminen edellyttää ennakkovarausta. Tänä kesänä Westersissä järjestetään jälleen myös suosittu Lasten Aurinkojuhla, jossa taide ja ekologia liittoutuvat saumattomasti yhteen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »