Nro 3-2011
Luokittelu: Ahvenanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Ahvenanmaa, golf, veneily, Kastelholma, Geta, Havsvidden, Käringsund, Maarianhamina, Pommern, Kobba Klintar, Tjudön viinitila, Ålvados


Väylän avauslyönti on juuri lähtenyt hienolla Kastelholmin Slottsbanalla. Kuva: Daniel Eriksson

Ahvenanmaa on golfia, veneilyä ja nautintoja

Yleensä väitetään, että Suomessa ei sama henkilö pysty harrastamaan sekä golfia että veneilyä, koska kummankin sesonki on lyhyt ja paras golfaus- ja veneilykausi osuu kesään. Ahvenanmaalla tämä ei pidä paikkaansa. Golfbägit voi pakata veneeseen ja saarta kiertäessään pelata kaikilla kolmella kentällä.


   Kastelholman vierasvenesataman suojaisesta laiturista on hyvä näkymä Ålands Golf-Klubb’in Linnakentälle ja tietysti myös toisinpäin. Omaa laiturissa keinahtelevaa venettään voi ihailla lahden toiselta puolelta, Linnakentän rantaa myötäileviltä väyliltä.

  Venesataman vieressä kohoava Kastelholman keskiaikainen linna ja Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo valottavat maakunnan historiaa ja ovat kävijöille auki kesällä päivittäin.

Havsvidden Geta-vuorilla

  Ahvenanmaan pohjoisinta osaa kutsutaan Geta-vuoriksi. Vuoret ovat punaisena auringossa hohtavia, toista sataa metriä korkeita graniittikallioita. Ylhäältä kallioilta avautuu aava Selkämeri vaalean sinisen usvaisena, kun aamusaunan jälkeen pulahtaa lämpimään porealtaaseen terassilla. Joku on jo ehtinyt irrottautua kallioiden alapuolella olevasta laiturista, mutta nostetut purjeet riippuvat mastossa ja keulavantissa eikä vene tunnu tuulen puutteessa liikkuvan juuri minnekään. Maisema on rauhallinen ja aika tuntuu pysähtyneen.

  Havsviddenin hotelli ja vierasvenesatama sijaitsevat Ahvenanmaan pääsaaren pohjoisimmalla niemellä. Aallonmurtaja suojaa veneitä Selkämeren mainingeilta ja myrskytuulilta. Maarianhaminasta matkaa on 40 kilometriä. Kiireisimmät voivat laskeutua helikopterilla hotellin omalle kentälle. Tunnelma on hauska yhdistelmä ylellisyyttä ja rennon ystävällistä kodikkuutta. Illalla hotellin aulassa palaa takkatuli ja rantakalliot ovat lämpimät vielä auringon laskun jälkeenkin.

  Havsviddenin kehittämisen käynnisti pankinjohtaja Thorvald Eriksson, joka halusi rakentaa itselleen kesämökin niin kauas Ahvenanmaan muusta asutuksesta kuin suinkin mahdollista. Thorvaldille ja hänen Birgitta-rouvalleen syttyi ajatus virkistyskeskuksen perustamisesta. Erikssonit hankkivat lisää maata ja suunnitelma alkoi edetä.

  Hotellin ympäristössä on ruotsalaisen arkkitehdin Thomas Sandellin suunnittelemia vapaa-ajan asuntoja, joita vuokrataan lomalaisille. Rantakallioiden huviloista avautuu koko päätyseinän kokoinen näkymä avomerelle ja terassit ovat suunnilleen yhtä suuria kuin tilavat huvilatkin.

  Getan luontopolut kulkevat kallioisessa merimaisemassa ja vievät luonnon muovaamiin luoliin. Suuri siirtolohkare muistuttaa laivaa ja luontoäiti on murskannut graniitista portaittain nousevan katsomon, josta maisemaa voi ihailla. Djupvikenin lahti työntyy satoja metrejä pitkänä kallioiden väliin. Lahden pohjukka on melkeinpä suora kallionseinämä. Parhaimmillaan vuonomainen Djupviken on hyvä ankkurointipaikka huviveneilijälle, mutta kun pohjoistuuli alkaa puhaltaa Selkämereltä, on pois pääseminen kapeasta lahdesta tuulta ja aaltoja vastaan lähes mahdotonta.

Saariston Lasten satama

  Ahvenanmaan läntisellä rannalla on Eckerön vierasvenesatama, Käringsund. Satama on suojainen laguuni, jota ympäröivät 50-vuotiaat ranta-aitat. 60-luvulla tai sitä ennen syntyneet saattavat hyvinkin tunnistaa maiseman Astrid Lindgrenin kirjan ”Saariston lapset” pohjalta tehdystä mustavalkoisesta elokuvasta. Veneestä kannattaa jälleen kaivaa esiin golfbägi ja tilata taksi muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle kentälle. Kenttä on rauhallinen, metsäinen ja mukava. Loppukesästä palloa joutuu ehkä etsimään väylien vieressä kasvavilta sipulipelloilta, mutta lohdutukseksi seuraavan tiiauspaikan vieressä kasvaa muhkeita vadelmia, joita sopii napsia välipalaksi.

  Käringsundista matkaa jatkettaessa Ahvenanmeren ylittämiseen kannattaa valita lempeätuulinen päivä, sillä mainingit saattavat nousta korkeiksi ja tuuli pääsee puhaltamaan avoimelta mereltä. Maarianhaminan länsisatama on päivän purjehduksen matkan päässä Eckeröstä. Tietä pitkin matka kestää vajaan tunnin.

Kobba Libre

  Maarianhamina on kansainvälinen ja merihenkinen kesäkaupunki. Kaksi vierasvenesatamaa, mielenkiintoinen merimuseo, laivaveistämön ympärille kasvanut merikortteli ja museolaiva Pommern saavat melkein kenet tahansa lauleskelemaan merimieslauluja. Pommern on maailman ainoa alkuperäisasussaan säilytetty nelimastoparkki. Alus on rakennettu Skotlannissa 1900-luvun alussa ja maarianhaminalainen laivanvarustaja Gustav Erikson osti sen osaksi maailman suurinta purjerahtilaivastoaan vuonna 1923.

  Maarianhaminassa matkat ovat lyhyitä, pyörätiet mukavia ja poljettavia kulkuneuvoja on vuokrattavana useassa paikassa. Polkupyörän vaihtoehdoksi tarjolla on myös kahden hengen polkuautoja, joissa on katto siltä varalta, että sadekuuro poikkeuksellisesti osuisi kesäiseen kaupunkiin. Maarianhaminaan tutustuminen käy helposti. Pyöräilyreittejä on paljon ja ne kulkevat hienoissa maisemissa. Polkupyörän voi pysäköidä ja lukita kaupungin eteläpuolella olevaan kalasatamaan, josta lähtee merikuljetus Kobba Klintarin luotsisaarelle. Luotsit eivät saarella enää päivystä, mutta luotsituvassa voi syödä hyvän retkilounaan ja nauttia palanpainikkeeksi paikallisen sokerijuurikkaasta tehdyn Kobba Libre -snapsin.

Ahvenanmaan herkkuja

  Kalasatamassa, josta Kobba Klintarin alus lähtee, on pieni kalakauppa, josta voi ostaa joko suupalan kokoisen valkosipulilla maustetun lohenpalan tai sitten savukalafileen, josta riittää syötävää koko veneen miehistölle. Hyllyt ja kylmätiskit ovat täynnä erilaisia kala- ja äyriäisherkkuja. Kauppa menee kiinni normaalin työpäivän päättymisen aikoihin, joten iltaan ei ostosreissua kannata jättää.

  Maukkaat kermajuustot, pientuottajien lampaanmakkarat ja kirpakka tyrnimehu ovat myös saaren erikoisherkkuja. Tjudön viinitila valmistaa ahvenanmaalaista omenoista Ålvadosta, omenaviinaa, jota myydään niin hienoissa pulloissa, että kierrätyksen sijaan ne kannattaa testamentata perinnöksi. Vaikka sitten tyhjinä. Suupuhalletun pullon sisällä on lasinen omena.

  Tjudön viinitilan ravintolassa vieraat pääsevät maistamaan myös tilalla kasvatettujen strutsien lihaa, joko padassa kypsytettynä tai sitten hiilillä paistettuna fileenä. Ei nyt varsinaisesti ahvenanmaalaista perinneruokaa, mutta hyvältä maistuu.

  Jälkiruuaksi tai tuhdiksi välipalaksi sopiva Ahvenanmaan pannukakku maistuu kardemummalta ja se tarjoillaan tuoreen marjasurvoksen ja runsaan kermavaahdon kera. Pannukakkutaikinaan käytetään puuroksi keitettyjä mannaryynejä, joilla saadaan aikaan pannukakun ruokaisa koostumus.

Kuninkaan hirvimetsässä

  Maarianhaminasta on vajaan puolen tunnin ajomatka takaisin Kastelholman golf-kentälle, josta Ahvenanmaan kiertomatkamme alkoi. Nyt on aika pelata Ålands Golfklubb’in toinen kenttä, Kuninkaankenttä. Tällä kertaa tarjolla ei ole merellisiä maisemia, mutta sen sijaan runsaasti ahvenanmaalaisen maaseudun tunnelmaa. Väylien varsilla ammuvat lehmät ja lampaat vaativat omaa vuoroaan ”mää-mää” -huudoillaan. Kentällä havisee historia, sillä 1500-luvulla kuningas Kustaa Vaasa kävi hirvestämässä nykyisen golf-kentän maastossa.

  Kierroksen jälkeen maistuu klubin sauna. Täällä ei onneksi noudateta ruotsalaista saunomisperinnettä, vaan löylyä saa heittää. Klubiravintolan ruoka on mukavan kotitekoista ja terassilta voi seurata yhdeksännellä reiällä pelaavien onnistumisia.

  Kentät ovat läntisestä Manner-Suomesta katsoen yllättävän lähellä. Pikaisimmillaan pelireissun ehtii tehdä Turusta lähtiessään runsaassa vuorokaudessa. Suuremman nautinnon matkasta kuitenkin saa, jos sille varaa hieman enemmän aikaa.

  Ahvenanmaalle pääsee päivittäin liikennöivillä Tallink Siljan tai Viking Linen laivoilla. Muita vaihtoehtoja ovat oman veneen lisäksi saariston yhteysalukset, jotka kulkevat Ahvenanmaan pääsaarelle joko Kustavista Brändön kautta tai sitten Korppoosta Kökarin kautta.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »