Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Ahvenanmaa ;  Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: erikoishaastattelu, Kike, Kike Elomaa, kansanedustaja, Varsinais-Suomi, Masku, Turku


Kuva: Joni Rantasalo, AdPhoto

Erikoishaastattelussa
tuore kansanedustaja
Kike Elomaa

Varsinais-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan päässyt Kike Elomaa oli vaalien suosituin julkkisehdokas saamillaan 13 130 äänellä. Hurja äänisaalis on osoittaa, että moni luottaa Kikeen.


Miten luonnehtisit itseäsi?
Minulla on ollut lapsesta lähtien missio, että saisin työssäni edustaa oikeudenmukaisuutta tavalla tai toisella ja olla muille hyödyksi. Asiaa voidaan lähestyä niin fyysiseltä kuin henkiseltä kannalta. Haluan olla viemässä asioita eteenpäin, olla kansan äänitorvi. Olen ollut monessa mukana ja olen kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä tällaista työtä. Ammatiltani olen röntgenhoitaja ja sen lisäksi olen työskennellyt ammattiurheilijana, laulajana, juontajana sekä liikunnan ja ravintotietouden luennoitsijana. Yksi tärkeä asia on pyrkiä saamaan suomalaisten selät kuntoon. Politiikka on ollut minulle tuttua nuoruudestani asti mm. isäni kansanedustajuuden myötä. Nyt kansanedustajantyössä voin yhdistää kaiken sen, mitä olen elämän varrella oppinut ja kokenut. On arvokasta päästä paalupaikalle näkemään missä mennään.

Onko kansanedustajan työssä jokin asia yllättänyt sinut nyt, kun työ on alkanut?
Täytyy myöntää, että yllätys oli se, että heti alusta lähtien työpäivät olivat pitkiä, yleensä kellon ympäri. Oletin, että työtahti olisi kiihtynyt vasta hallituksen muodostamisen jälkeen. Tietoa ei ole aikaa etsiä, vaan se pitäisi olla heti käytettävissä. Minulla ei ole vielä edes eduskunta-avustajaa, ja olen joutunut heittäytymään moniin tilanteisiin valmistautumatta. Olin muun muassa BBC:n toimituksen haastateltavana - englanniksi. Sivistysvaliokunnan vanhimpana tehtäväni oli kutsua valiokunta koolle sekä avata ensimmäinen kokous. Eli työ on paljon, paljon muuta kuin istumista eduskuntasalissa.

Miten oma elämäsi on muuttunut kansanedustajuuden myötä?

Koska olen ollut yrittäjä, olen aiemminkin ollut ”aina työssä”, lähtövalmiina. Nyt kuitenkin pohdin asioita todella paljon, sillä vastuu maakuntaa kohtaan painaa. Monet yksittäiset ihmisetkin ovat ottaneet minuun yhteyttä, mikä osaltaan velvoittaa minua. Vastuu saa liikettä niveliin! Vaikka työtä on todella paljon, pyrin siltä huolehtimaan kunnostani, kuten olen neuvonut muitakin tekemään. Olen iltaisin kahdeksan aikaan mennyt Eduskunnan salille treenaamaan. On tärkeää pitää kroppa kunnossa, niin silloin pääkin pelaa paremmin. Itsekuria se kuitenkin vaatii, ja sitähän minulta löytyy.

Mitä muuta kesääsi mahtuu kuin rooli Samppalinnan kesäteatterissa?
Minulla ei todellakaan ole vapaa-ajanongelmia! Olen iltaisin lukenut roolia ja treenejä pidetään kesäkuussa viikonloppuisin. Eduskunta on yleensä aloittanut kesälomansa juhannuksen jälkeen ja Samppalinnan Blondin esitykset alkavat 23.6., joten kiirettä pitää. Olen myös luvannut vetää muutamia keikkoja esim. Naantalin Merisalissa. Ne tietysti hoidan, kuten puheet kesätapahtumissa, joihin olen lupautunut menemään. Tietysti käyn myös Lokalahdella, jossa on lapsuudenkotini.

Missä ja miten rentoudut?
Olen sellainen, oma itseni, etten vedä mitään roolia. Niinpä voin rentoutuakin melkein missä vain. Minulla on tuttavia ja ystäviä ympäri Suomea, joiden luona voin rentoutua. Hyviä paikkoja ovat tietysti lapsuudenkoti sekä oma koti. On rentouttavaa popsia jotain hyvää naposteltavaa ja talvella esimerkiksi katsella hyvää leffaa tai televisiota. Pippalotkin voisivat olla kivoja, kun elämäni muuten on ollut varsin kurinalaista keikkoineen. Ei rentoutumiseen tarvita muuta, sen kun on vaan. Treenitkin käyvät rentoutuksesta, enhän olisi muuten jaksanut niitä tehdä 35 vuotta! Itse asiassa työnikin on omalta osaltaan ollut rentouttavaa, sillä olen tykännyt työstäni, esiintymisistä ja terveysluennoista ja juontokeikoista. Se ei ole ollut minulle pakkoa.

Miten olet vuosien aikana huolehtinut kunnostasi?

Meillä on autotallissa oma punttisali, jossa olen treenannut säännöllisesti monta kertaa viikossa. Joukko lähialueen ihmisiäkin käy siellä treenaamassa, ja minä olen ohjannut heitä ilmaiseksi. Siinä pysyy oma inspiraatiokin yllä, kun saan seurata innokkaita kuntoilijoita.

Mitä Suomi sinulle merkitsee?
Olen erittäin isänmaallinen. Suomi merkitsee itsenäisyyttä, ja arvostan suuresti sota-veteraaneja.

Mitä varsinaissuomalaisuus sinulle merkitsee?
Paljon. Olen halunnut pysyä täällä enkä lähteä maailmalle, vaikka minulla olisi ollut siihen hyvä mahdollisuus. Asun edelleen Varsinais-Suomessa, Maskussa.

Sinut tunnistetaan kaikkialla Suomessa. Lomailetko silti kotimaassa?

Ei minua häiritse, vaikka minut tunnistetaan. En muuten edes muista, koska olisin lomaillut…

Mitä esittelisit ulkomaalaisille vieraillesi Suomesta?
Esittelisin saaristoa. Se on aivan upea. Ja Lappi on aina Lappi. Ympäri Suomen on aivan ihania paikkoja: Savonlinnassa Olavinlinna, Turussa Turun linna, ja Helsinki on ihan oma maailmansa. Luonto ja arkkitehtuuri ylipäätään ovat Suomessa upeita.

Mitä esittelisit vieraillesi Varsinais-Suomessa?
Saaristo on aivan huikea. Myös kaikki pikkupitäjät ovat ihania, vaikka olemmekin vähän tällaisia impivaaralaisia!

Mikä on suosikkisi Varsinais-Suomessa?
Karjurock, täytyy vetää vähän kotiinpäin!

Onko Suomessa jokin paikka, jossa haluaisit käydä, mutta et vielä ole käynyt?
Olen käynyt lähes kaikissa paikoissa vuosien varrella, mutta mielelläni käyn kyllä uudestaankin!

Minkälainen on tyypillinen varsinaissuomalainen?
Sillä on murre hallussa. Tietää heti, missä ollaan, kun varsinaissuomalainen avaa suunsa! Minä en ikinä yritä vääntää sitä kirjakieleksi, vaikka osaan toki sitäkin. Murre on osa identiteettiä. Suurin osa varsinaissuomalaisista on sellaisia, ettei heihin heti ”pääse sisälle”. Mutta se onnistuu kyllä, ajan kanssa!

Kiteytä Varsinais-Suomi ja/tai Turku kolmeen sanaan.
Suomen kulttuurin kehto.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »