Nro 2-2011
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä, facebook

Reissun päällä

Vaipanvaihto vai vallankumous?

  – Toi feisbuuk on niin hiton tyhmä, et mä en tajuu miten joku viittii aikaansa siihen tuhlata, sanoo työkaveri halveksuntaa äänessään ja tarttuu kahvitauon lomassa 7 Päivää -lehteen.

  Facebook on kanava ja väline, sisällön luovat sen käyttäjät. Aivan samanlaista ajantuhlausta voi olla tietokoneen tai matkapuhelimen käyttö. Niitä voidaan käyttää tyhjänpäiväisiin turhuuksiin tai hyödyllisiin tarkoituksiin. Valinta on käyttäjän.

  Facebook oli viime kuussa tapahtuneen Egyptin vallankumouksen käynnistymisen väline. Nykysukupolvi ei arabimaissakaan enää keräänny takahuoneisiin vesipiipun ääreen tekemään suunnitelmia tai tyydy kuuntelemaan valtiollista radiokanavaa, vaan kymmentuhatpäiset joukot tavoitetaan tietotekniikan avulla muutamassa tunnissa. Maan hallitus katkaisi internetin ja tekstiviestit mellakoiden käynnistyessä. Nyt Egyptin uusi sotilasjohto on avannut oman Facebook-sivuston keskustellakseen paremmin maan nuorten kanssa.

  Facebook on nopea, tehokas ja monisuuntainen mielipiteidenvaihdon väline. Ravintola, jossa palvelu ja tunnelma ovat kohdallaan, saa nopeasti huomiota, kun aterian päätteeksi kaksisataa feisbuuk-kaveria näkee illallista ylistävän päivityksen. Vielä nopeammin kiirii viesti asiakkaan tympeästä kohtelusta. Mieluisten lomakohteiden valokuvat leviävät maailmalle melkein samalla hetkellä, kun kuvat kamerakännykällä otetaan.

  Facebook-markkinointi on nopeaa, tehokasta ja käytännössä ilmaista. Mutta se on myös subjektiivista ja sen ohjaaminen on vähintäänkin haasteellista. Palvelun ostaja tai käyttäjä välittää omat kokemuksensa ja tuntemuksensa. Viesti ei välttämättä ole objektiivinen, mutta se on aina todellinen. Omien feisbuuk-kavereiden viesteihin luotetaan.

  Serkku hymyilee Levin laduilla, aurinko paistaa ja puissa on tykkylunta. Ystävättären perhe istuu Nokian kylpylän porealtaassa. Naapuri on kuvannut viikonlopun pilkkisaaliinsa ja kertoo jään paksuuden olevan edelleen melkein puoli metriä. Kummitytön isoisä kirjoittaa, että Raahesta Ouluun menevä tie on todella liukas. Tuttavan päivitys varoittaa Kustaviin ajavien nopeusvalvonnasta. Kymmenessä minuutissa ystävien sivuilta löytyy lukuisia suosituksia, kehuja, varoituksia ja vinkkejä.

  Kannattaisiko matkailuyrittäjän käyttää muutama tunti viikossa Facebookin selailuun, päivitysten tekemiseen, kommentoimiseen ja tykkäämisten ilmaisemiseen?

  ”Mä avasin just Lotan vaipan, ja arvatkaa mitä sinappia!” Lotan äidin päivitys on varmasti totta ja hän välittää aidosti oman kokemuksensa ja tuntemuksensa. Tieto se on tämäkin ja jollekin ehkä tarpeellinen.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »