Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Raahe, kesäteatteri, KesäHeinä

Pyhäjärveläinen kesäteatteri KesäHeinä uskaltaa ottaa riskejä


Kuva: Harri Heikkilä

Ei pelkkää komediaa

Vuodesta 2003 toiminut pyhäjärveläinen Teatteri KesäHeinä uskaltaa ohjelmistossaan luottaa myös muihin teksteihin kuin perinteisiin komedioihin. KesäHeinä osoittaa, että vakavakin näytelmä voi olla kesäteatterissa yleisömagneetti.


  Suomalaisissa kesäteattereissa on totuttu näkemään ”iloitteluja” ja ”naurupommeja”, ja ne vetävätkin yleisöä hyvin. Pyhäjärvellä on kuitenkin lähdetty rohkeasti muuttamaan standardeja. Vaikka ohjelmistossa komedioita onkin, niiden lisäksi KesäHeinä tuottaa säännöllisesti myös vakavampia tekstejä.

  KesäHeinän tiedotus- ja markkinointivastaava Laimi Shemeikka kertoo, että teatteri pyrkii kolmen vuoden välein tuomaan lavalle kantaesityksiä, ei pelkästään hittituotteita. KesäHeinän ensimmäinen tuotanto vuonna 2003 oli uskonnollis-historiallinen Kädenlyönti, joka osoittautui yleisömagneetiksi. Se loi KesäHeinään uskoa siihen, että myös poikkeavilla kesäteatteriesityksillä on kysyntää.

  - Haluamme osoittaa, että teatteri voi menestyä poikkeavillakin esityksillä, ja että teatteri voi olla puhuttelevaa, Laimi Shemeikka sanoo.

  - Sitä paitsi kun ohjelmistossa on erilaisia esityksiä, myös yleisöpohja laajenee. Meille tullaan kesäteatteriin hyvinkin kaukaa.

Omin voimin

  Kuten suurin osa Suomen kesäteattereista, myös KesäHeinä tuottaa näytelmänsä paikallisin harrastajavoimin: kaikki näyttelijät ovat harrastajia, mutta myös teksteissä on uskallettu luottaa paikallisiin osaajiin. Esimerkiksi vuonna 2008 nähdyn Ylimääräinen hirvi -näytelmän oli kirjoittanut paikallinen terveyskeskuslääkäri Esa Ovaskainen. Kädenlyönti puolestaan oli tilaustyö, jonka kirjoitti iisalmelainen Aarno Kellberg. Viime kesänä KesäHeinä tuotti taas vakavamman esityksen, Kultalan, joka oli kantaesitys. Käsikirjoitus oli alun perin 1800-luvulta, ja sen muutti nykyaikaiseen muotoon turkulainen Tytti Issakainen.

  - Kultala käsitteli paikallista historiaa, ja se sopi hyvin siihen linjaan, jota olemme teatterissa pitäneet, Laimi Shemeikka sanoo.

  Tulevana kesänä on taas komedian vuoro. KesäHeinän ensi kesän näytelmä on Ossi Valliuksen kirjoittama Kevät koittaa pikajuoksijalle, joka on ohjaaja Marjo Isotaluksen ja näyttelijöiden yhdessä valitsema. Laimi Shemeikan mukaan teksti on melko tyypillinen komedia, joka päällisin puolin kertoo urheilusta, mutta toisaalta teksti on myös hyvin monitasoinen.

  - Teksti on hyvin ajankohtainen nyky-maalaiskylään, sillä esillä ovat mm. maatilamatkailukuviot ja muut elinkeinokysymykset. Näytelmän syvin viesti on varmaankin se, että elämä on loputonta treenaamista ja harjoittelua, Shemeikka sanoo.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »