Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Raahe, teatteri, Raahen Teatteri, Pekkateatteri, kesäteatteri

Sydämellä ja sielulla


Etualalla Bertta-äiti (Anne Karjaluoto), vasemmalla maatalouslomittaja Tuulia (Minna Kallela), ja Veijo Hurmalaisen (Tero Länkinen) kimpussa hepsankeikka Cunilla ja naapurin emäntä Toistuvan Ulpu (Päivi Rautio). Kuva: Sari Ohinmaa

Kunnianhimoista teatteria Raahessa

Raahen Teatteri ei ehkä kilpaile komeilla puitteilla tai korkeapalkkaisilla ohjaajilla, mutta yhdessä maakunnan suurimmista harrastajateattereista tehdään töitä tosissaan ja suurella sydämellä. Laadusta ei tingitä, ja harrastajavoimin pyritään rohkeasti kohti ammattimaisempaa tasoa.


  Raahen Teatteria viimeiset 12 vuotta luotsannut taiteellinen johtaja Sari Ohinmaa kertoo, että Raahessa on tehty pitkäjänteistä työtä jo 28 vuoden ajan kasvattaakseen itseään ammattitaitoisempaan suuntaan. Osittain myös tästä syystä aiemmin Pekkateatterina tunnettu raahelaisteatteri muutti nimeään tämän vuoden alussa.

  – Törmäsimme jatkuvasti siihen, että Raahen ulkopuolella kukaan ei tiennyt, mikä ja missä Pekkateatteri on. Nimi oli paikallisesti tunnettu, mutta koska pyrimme jatkuvasti kasvattamaan yleisöpohjaamme myös maakunnallisesti, nimenmuutos tuntui perustellulta. Se on myös askel eteenpäin ja ylöspäin, Sari Ohinmaa kertoo.

  – Teatteri oli alkuperäiseltä nimeltään Raahen Näyttämö, sittemmin Raahen teatterikerho ja Pekkateatteri, ja nyt Raahen Teatteri. Se oli luonnollista kehitystä, ja onhan Raahen Teatteri ammattimaisemman kuuloinen ja kuvaavampi nimi.

Taattua kesäteatteri-iloittelua

  Raahen Teatterissa nähdään vuosittain neljä ensi-iltaa, ja erityisesti pikkujoulu- ja kesäteatteriesitykset ovat toiminnan kulmakiviä, jotka vetävät täysiä katsomoita vuosi toisensa jälkeen.

  Ensi kesänä Raahen Teatterissa nauratetaan yleisö tärviölle. Lavalle vyörytetään Heikki Luoman komedia Akkaralli, joka on kirvoittanut naurunkyyneleitä suomalaisen teatteriyleisön silmäkulmiin jo 1990-luvun puolivälistä asti. Näytelmän ohjaa Saija Jäntti.

  – Tämä on ensimmäinen kerta kun teemme kotimaista komediaa, Sari Ohinmaa sanoo.

  – Meillä on ollut brittifarssia ja paikallista tuotantoa, mutta valtakunnallista nykykomediaa ei meillä olla vielä nähty.
Akkaralli kertoo äitinsä kanssa elävästä aikamiespoika Veijo Hurmalaisesta, joka kaipaa elämäänsä naista. Kun äiti lähtee matkalle Viroon, Veijo päättää toimia ja järjestää itselleen treffiseuraa seuralaispalvelusta. Äiti on kuitenkin järjestänyt taloon myös kotitalouslomittajan, ja ennen kuin Veijo huomaakaan, talo on täynnä naisia, joiden kanssa Veijo on helisemässä. Yhtä ja toista sattuu ja tapahtuu, ennen kuin Veijo löytää naisjoukosta sen Oikean.

  Sari Ohinmaa vakuuttaa, että Akkaralli on taattua kesäteatterilaatua, joka takaa makeat naurut.

  – Akkaralli on erinomainen kesäteatterinäytelmä. Siinä ei ole suurta sanomaa eikä ideologiaa, mutta voin taata sen, että yleisö viihtyy. Luvassa on näyttelijäntyön juhlaa, hulvatonta meininkiä ja takuunaurut. Jos joku ei naura, niin voi mennä peilin eteen, Ohinmaa vakuuttaa.

  – Teksti on näyttelijälle haastava, sillä se mahdollistaa aivan uskomattomien hahmojen rakentamisen.
Akkarallin ensi-iltanaurut nauretaan heinäkuun 1. päivänä, ja näytöksiä nähdään kaikkiaan 12. Viimeinen näytös on lauantaina 23.7.2011.

Rakkaus tekemiseen näkyy myös yleisölle


  Sari Ohinmaa on ylpeä joukoistaan, raahelaisista, jotka antavat itsestään kaiken teatterinautinnon vuoksi.

  – Meillä on aivan loistavat näyttelijät, maakunnan huippua. Suurin osa heistä on tavallisia, työssäkäyviä ihmisiä, joilla ei ole mitään muodollista näyttelijän pätevyyttä. Mutta he ovat saaneet yleisöltä paljon kiitosta ja kehuja, mikä ei ole mikään yllätys – yleisön vakuuttamiseksi ei tarvita todistuksia. Nämä ihmiset tekevät tätä työtä vapaa-ajallaan, täydestä sydämestä ja rakkaudesta teatteriin. Silloin saavuttaa jotain, jota on vaikea saavuttaa isossa laitosteatterissa, Ohinmaa sanoo.

  Harrastajanäyttelijöiden ohjaajiksi Raahessa pyritään aina saamaan ammattilaisia, ja teatterilla onkin laaja ja hyvä ohjaajaverkosto. Pienillä resursseilla toimivalla teatterilla ei ole mahdollisuuksia kiinnittää ohjaajia vakituisesti vaan kiinnitykset ovat aina produktiokohtaisia.

  Raahen Teatterin intohimoinen ja sitoutunut teatterin tekemisen tapa näkyy myös katsomoissa. Teatterilla on vuosittain reilut 5000 katsojaa, mikä Raahen Teatterin kokoiselle harrastajaryhmälle on suuri saavutus. Kesäteatterin ja pikkujoulunäytösten välissä teatterissa tehdään myös lastenteatteria ja vakavampaakin draamaa: parhaillaan raahelaiset tuovat näyttämölle Minna Canthin Anna-Liisan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »