Nro 2-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ; 
Avainsanat: Hämeenlinnan kesäteatteri, Hämeenlinna, Kirkan lahje, Otto Kanerva, Ria Kataja


Ria Kataja nähdään kesällä Hämeenlinnan kesäteatterissa. Kuva: Agency Unreal

Kirkan lahje lepattaa kesällä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kesäteatterissa vedetään ensi kesänä korkealta ja kovaa, kun Kirkan musiikkiin pohjautuva musiikkinäytelmä Kirkan lahje laittaa kaupunginpuistossa puntit tutisemaan. Kirkan tahdissa heiluu Hämeenlinnassa myös näyttelijä Ria Kataja, joka työryhmän ainoana naisjäsenenä odottaa innolla työrupeamaa äijäporukassa.


  Ria Kataja on innoissaan tulevasta kesäteatteripestistä. Edellisen kerran Kataja on esiintynyt kesäteatterissa vuonna 1999, tuolloin Suomenlinnan Decamerone-tuotannossa.

  – On tosi kiva päästä pitkästä aikaa kokeilemaan kesäteatteria. Kun ohjaaja Otto Kanerva soitti ja pyysi mukaan, hänen ei tarvinnut kuin kertoa näytelmä nimi ja se riitti. Päätin lähteä mukaan ihan intuitiolla, Ria Kataja sanoo.

Kataja taipuu moneksi

  Katajalla, kuten muillakin näyttelijöillä, on Kirkan lahkeessa useampia rooleja. Kataja näyttelee esityksen kaikki naisroolit. Hänen roolihahmoihinsa lukeutuvat mm. nuori tyttö rippileirillä, nuori nainen 70-luvulla sekä äiti 90-luvulla.

  – Olen tehnyt paljon töitä pelkästään ukkoporukassa ja se on tosi kivaa, joten proggiksesta tulee varmasti hieno.  Porukan ainoana naisena odotan tietenkin työryhmän pojilta suurta ihailua, Ria nauraa.

  Katajan lisäksi näyttämöllä nähdään Tatu Siivonen ja Petja Lähde. Bändin kapellimestarina toimii Antti Vauramo.

  – Antin kanssa ollaan tehty yhteistyötä ennenkin, joten on taas kiva päästä tutun porukan kanssa hommiin, Ria sanoo.

Kirkan koko kirjo

  Kirkan lahje pohjautuu edesmenneen, huippusuositun laulajan musiikkiin. Näytelmä on kertomus mieheksi kasvavasta pojasta, jonka elämän käännekohtiin Kirkan musiikki liittyy. Tarinan päähenkilö syntyy, kasvaa ja elää Kirkan tahdissa, ja meille kaikille tutuiksi tulleet kappaleet säestävät nuoren miehen elämän hetkiä.

  – Näytelmä kattaa koko Kirkan tuotannon 1970-luvulta aina 2000-luvulle, Ria Kataja kertoo.

  – Biisejä on monta, ja vaikka joistain kappaleista esitetään vain pätkiä, treenattavaa kyllä on!

  Omaksi lempparikseen Kirka-tykityksestä Ria nimeää rokkiklassikon Born to be wild, vaikkei biisi alun perin ollutkaan Kirkan esittämä.

  Näytelmän lauluharjoitukset alkavat keväällä, ja varsinaisia kohtauksia päästään harjoittelemaan juhannusviikolla. Kiirettä siis pitää, sillä ensi-iltaa rokkaillaan Hämeenlinnan kaupunginpuistossa heinäkuun 14. päivänä.

Kotikadulta taivaan tulille

  Ria Kataja on tullut suomalaisille tutuksi erityisesti monista elokuva- ja tv-töistään. Hänen pitkäaikaisin roolinsa on ollut Ylen Kotikatu-draamasarjassa, jossa Kataja on vuodesta 2003 lähtien viikoittain tullut suomalaisiin olohuoneisiin asiallisen ja hillityn oloisena, mutta kuoren alla intohimoisena Niina Luotolana.

  Kotikadun lisäksi Rivan on tuonut suuren yleisön tietoisuuteen TV2:lla supersuosion saavuttanut Taivaan tulet -tv-sarja, jossa Ria näyttelee topakkaa poliisia Rauni Väänästä. Taivaan tulia on tehty jo kaksi kautta, ja sekä katsojien että tekijöiden iloksi myös kolmannesta kaudesta on jo tehty tuotantopäätös.

  – Olen tosi iloinen siitä, että Taivaan tulet saa jatkoa. Kuvaukset alkavat todennäköisesti vuoden kuluttua, Ria Kataja iloitsee.

  Kotikadun ja Taivaan tulien lisäksi Ria Kataja on viime aikoina naurattanut yleisöä improvisaatiosarjassa Vedetään hatusta sekä Ketonen ja Myllyrinne -sketsisarjassa. Parhaillaan Katajaa työllistää Venäjällä kuvattava tv-sarja, joka todennäköisesti tullaan näkemään vain Venäjän tv:ssä. Lisäksi tuotteliaalla freelance -näyttelijällä on ”pahan päivän varalle” työn alla erilaisia kirjoitusprojekteja, joihin hän jatkuvasti etsii aiheita.

  Vaikka Kataja on tullut tunnetuksi ennen kaikkea tv-töistään, ei hän teatterilavoillakaan ole aivan outo näky. Viimeisin teatterityö oli viime vuonna Juha Jokelan käsikirjoittama ja ohjaama Esitystalous-näytelmä Espoon kaupunginteatterissa. Myöskään musiikkiteatteri ei ole Katajalle vierasta: hän on omien sanojensa mukaan laulanut ”aina”, ja on saanut kosketuksen musiikkiteatteriin mm. Linnanmäen Peacockissa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »