Nro 2-2011
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Mansikkaniemen kesäteatteri, Koljonvirta, Iisalmi, Maarianvaaran kesäteatteri,


Komediallisessa Juhani Ahon Rautatie -näytelmässä Matti ja Liisa ovat onnistuneet saamaan junalipun. Kuva: Pentti Sormunen

Teatteria historiallisella paikalla

  Koljonvirran kierros esittelee näkökulmia historiaan aidoilta tapahtumapaikoilta. Historiapolun varrelta löytyy lukuisia opastetauluja, joissa kerrotaan tarinoita taisteluista ja tarinankertojista sekä paikallishistoriasta. Polun varren miljööt, muistomerkit ja muinaisjäänteet ovat painaneet jälkensä maisemaan kertoen omalta osaltaan värikkäästä historiasta. Koljonvirta Campingin multimediateatterin esitys kuvaa Sven Tuuvan, sotamarsalkka Sandelsin ja ruhtinas Dolgorugin kautta Suomen sodan 1808–1809 tapahtumia.

  Upealla paikalla sijaitseva Koljonvirran kesäteatterin 600 hengen katsomo on katettu. Kiertävät kesäteatterit pitävät siellä mielellään esityksiä. Myös Maarianvaaran kesäteatterin toiminnanjohtaja Henry Räsäsen mielestä paikka on hyvä.

Juhlavuoden kunniaksi Ahoa


  Maarianvaaran Kesäteatteri valitsi   Iisalmen Juhlavuoden kunniaksi kesänäytelmäkseen Juhani Ahon Rautatien. Juhlaesitys on Mansikkaniemessä 5.7.2011, joka on myös näytelmän Mansikkaniemen ensi-ilta. Varsinainen ensi-ilta on kotimaisemissa 30.6.2011 Maarianvaaran nuorisoseurantalon ulkonäyttämöllä. Sen jälkeen näytelmä lähtee kiertueelle, joka käsittää yhteensä lähes 30 esitystä. Niistä viisi on Mansikkaniemessä.

  Maarianvaaralaiset tunnetaan siitä, että heidän käsissään klassikkonäytelmät saavat tuoreen ja raikkaan tulkinnan. Vanhat, suomalaiset näytelmät puetaan uuteen, hieman kokeilevaan kuosiin.

  – Teemme kuitenkin rehtiä kansanteatteria, emme mitään vaikeaa, selvittää Räsänen. Hänen mukaansa Maarianvaaran kesäteatteri haluaa olla esityksissään vuorovaikutussuhteessa yleisön kanssa.

  – Otteemme on tarinankerronnallinen. Lähtökohtamme ovat suomalaiset iltamat ja kylähenkisyys, mikä näkyy myös tuotannossamme ja taiteellisessa lopputuloksessa.

  Juhani Ahon Rautatien on dramatisoinut ja ohjannut Juhani Joensuu. Niin kuin kunnon kesäteatteriin kuuluu, esityksessä on runsaasti huumoria sekä laulua ja soittoa.

  – Musiikki kuljettaa näytelmää eteenpäin. Meillä kaikki laulavat ja soittavat lavalla, vaikka varsinaisia muusikkoja on lavalla vain kaksi, hanuristi Janne Vänskä sekä musiikista vastannut Erkki Räsänen, kertoo tangolaulajanakin tunnetun Erkin pikkuserkku Henry Räsänen.

  Juhani Ahon Rautatiessä lavalla nähdään kuusi esiintyjää. ”Matilla” ja ”Liisalla” ei ole kuin yksi rooli, mutta muut näyttelijät urakoivat useampia roolisuorituksia. Henry Räsäsen mukaan heidän lähestymistapansa näytelmään on komediallinen. Luvassa on siis todellista kesäteatteria.

Maria Lund seikkailee tukkijoella


  Heinäkuun loppupuolella Mansikkaniemen kesäteatterissa nähdään kaksi Freedex Oy:n tuottamaa näytelmää. Teuvo Pakkalan Tukkijoella-kesäteatteriklassikkoa esitetään 18.–22.7.2011. Huumoria ja vauhtia sisältävän näytelmän ohjaa Mikko Kivinen ja sen tähtinä loistavat Maria Lund, Janne Raudaskoski, Timo Rautiainen ja Kirsti ”Kiti” Ståhlberg.

  Heinäkuun lopulla Mansikkaniemessä ollaan markkinatunnelmissa, kun Repe Helismaan 60 vuotta täyttävä elokuva siirtyy teatterilavalle. Näytelmä kertoo kolmesta köyhästä kullankaivajasta, jotka matkallaan Lappiin joutuvat kommelluksiin Rovaniemen markkinoilla. Riemukkaassa näytelmässä kuullaan lukuisia Helismaa-Kärki-kaksikon hienoja ralleja. Esityksen dramatisoi ja ohjaa Ville Virkkunen, lavastuksesta vastaa Jani Jalkanen ja rooleissa nähdään mm. Manu Havisalmi, Mervi Turpeinen, Niina Pekkanen sekä Elina Mäkinen, Anne-Mari Ijäs, Katri Häti, Kati Hyvärinen ja Saara Kananen. Esitykset ovat Mansikkaniemessä 28.–30.7.2011.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »